Vyzývame SR, aby pomohla ženám z Afganistanu

Afganistan, akcia začala 21.3.2023, petícia je stále aktívna

Afganské ženy dosiahli za posledných 20 rokov aj napriek politickej nestabilite pomerne veľké zmeny. Zastávali politické funkcie, navštevovali školy a univerzity, viedli vlastné podniky a boli zamestnané v rôznych odvetviach. Potom ako v roku 2021 opätovne prevzalo moc v krajine hnutie Taliban, ľudské práva žien a dievčat akoby zo dňa na deň zmizli. Postavte sa na ich stranu a vyzvite slovenskú vládu, aby konala.

Dievčatá alebo ženy v Afganistane práve teraz:

• nemôžu chodiť do školy ani študovať na univerzite,

• nesmú cestovať na vzdialenosť dlhšiu ako 72 km bez mužského „sprievodu“,

• nemôžu prijímať zdravotnú starostlivosť bez mužského „sprievodu“,

• majú zákaz pracovať pre mimovládne organizácie,

• majú zákaz nosiť farebné oblečenie,

• majú zakázané športovať alebo chodiť do parku

Obrankyne ľudských práv žien čelili takýmto extrémnym obmedzeniam aj v 90. rokoch 20. storočia, keď mal moc v krajine v rukách Taliban, dnes však dostávajú oveľa menšiu podporu.

Podpíšte našu petíciu a vyzvite slovenskú vládu, aby podporovala afganské mimovládne organizácie, ktoré pracujú na obrane ľudských práv žien; aby vytvárala tlak na medzinárodné spoločenstvo, ktoré musí Afgankám poskytnúť podporu; a pomohla vytvoriť bezpečné cesty a útočisko pre ženy na úteku z Afganistanu.

Podporte výzvu ZA PODPORU PRE AFGANSKÉ ŽENY A DIEVČATÁ on-line

• Miroslav Wlachovský: Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

• aby vláda SR podporovala afganské mimovládne organizácie, ktoré pracujú na obrane ľudských práv žien;
  • aby vláda SR vytvárala tlak na medzinárodné spoločenstvo, ktoré musí Afgankám poskytnúť podporu;
  • a aby pomohla vytvoriť bezpečné cesty a útočisko pre ženy na úteku z Afganistanu.