Izrael: Žiadame okamžité prepustenie 16-ročnej aktivistky Ahed Tamimi

Palestínske územie, akcia začala 24.1.2018, petícia je stále aktívna

Šestnásťročná palestínska aktivistka Ahed Tamimi z dediny Nabi Saleh sa spolu s rodinou už roky statočne stavia proti izraelskej okupácii. Dnes však čelí hrozbe desiatich rokov vo väzení kvôli hádke s izraelskými vojakmi.

22.3.2018

Ahed Tamimi bola včera odsúdená

Ahed Tamimi bola včera odsúdená na osem mesiacov a pokutu vo výške 5000 šeklov s trojročným podmienečným trestom. 17-ročná Ahed bola obvinená z útoku s priťažujúcimi okolnosťami a ďalších 11 obvinení. Jej matka Nariman bola odsúdená na osem mesiacov vo väzení a pokutu 6000 šeklov. Ahedina sesternica Noor Tamimi dostala pokutu 2000 šeklov. Stovky palestínskych detí sú každoročne stíhané prostredníctvom izraelských súdov pre mladistvých. Po zatknutí sú im systematicky odopierané ich práva a sú vystavené zlému zaobchádzaniu, niekedy aj fyzickému násiliu. V izraelskej väzbe je v súčasnosti približne 350 palestínskych detí.

15. decembra 2017 Ahed Tamimi s rodinou protestovali proti Trumpovmu rozhodnutiu uznať Jeruzalem ako hlavné mesto Izraela. V zvrate udalostí bol jej štrnásťročný bratranec Mohammed zblízka strelený do hlavy izraelským vojakom a následne potreboval operáciu, ktorá si vyžadovala odstránenie časti lebky.

Neskôr v ten deň sa Ahed stretla s izraelskými vojakmi tvárou v tvár, keď vstúpili na dvor jej domu. Video, ktoré sa odvtedy stalo virálnym, obsahuje zábery neozbrojeného dievčaťa, ktoré facká, strká a kope dvoch ozbrojených izraelských vojakov, ktorí majú oblečenú ochrannú výstroj. Bolo očividné, že pre nich neznamenala žiadnu reálnu hrozbu. Teraz by však mohla čeliť desiatim rokom za mrežami – trestu, ktorý je až nehanebne neprimeraný.

19. decembra v noci bol rodinný dom Ahed prepadnutý izraelskými vojakmi. Bola zatknutá a teraz čelí obvineniam z napadnutia, zabraňovania výkonu práce vojakov a poburovania. Počas doby zadržania znášala počas niekoľkých nocí útočné výsluchy a vyhrážky voči jej rodine. Hrozí jej proces pred izraelským vojenským súdom pre mladistvých.

Ahed Tamimi nevykonala nič, čo by oprávňovalo zadržanie šestnásťročného dieťaťa. Je jednou z približne 350 palestínskych detí držaných v izraelských väzeniach a detenčných zariadeniach.

Nabi Saleh je dedina na Západnom brehu Jordánu, územie pod izraelskou okupáciou medzi Izraelom a Jordánskom, v ktorej žije 550 ľudí. Od roku 2009 obyvatelia dediny uskutočňujú týždenné pokojné protesty proti izraelskej vojenskej okupácii a ilegálnej izraelskej osade Halamiš, ktorá okupuje väčšinu ich poľnohospodárskej pôdy.

Izraelská armáda reaguje na mierové protesty dedinčanov s neadekvátnou vervou a silou. Doteraz zabili troch ľudí, Mustafu Tamimiho, Rushdiho Tamimiho a Sabaa ‘Obeid, a zranili stovky ľudí vrátane žien a detí. Izraelská armáda taktiež zastrašuje dedinčanov a dedinčanky vykonávaním nočných prehliadok, zadržaním detí, a svojvoľným používaním zbraní ako napríklad slzný plyn.

Podporte výzvu : prepustenie Ahed Tamimi on-line

• Benjamin Netanyahu: Israeli Prime Minister

• bezodkladné prepustenie palestínskej aktivistky Ahed Tamimi, ktorej môže hroziť až desať rokov vo väzení;
  • zabezpečiť, aby palestínske deti neboli podrobené zadržaniu alebo väzbe, okrem prípadov, kedy to je preukázateľne nevyhnutné ako posledná možnosť na čo najkratšiu dobu.