Zatvorená: Egyptský študent nespravodlivo väznený

Egypt, akcia začala 21.1.2016

Mahmoud Hussein je 20-ročný študent a väzeň svedomia, ktorý chradne vo väzení v Egypte. Pred viac ako 720 dňami ho zatkli počas toho ako sa vracal domov z protestu proti vojenskej vláde a Moslimského bratstva. Je vo väzení, pretože mal oblečené tričko "Národ bez mučenia" a šál, ktorý pripomínal "Revolúciu z 25. januára". Doteraz nebol z ničoho obvinený ani súdený za žiadny priestupok. Mučením a zlým zaobchádzaním bol donútený podpísať "priznanie".

11.4.2016

Mahmoud bol prepustený!

Mahmoud Hussein je po viac ako dvoch rokoch strávených vo väzení konečne na slobode! Ďakujeme za Vaše podpisy!

Mahmouda zatkla polícia 25. januára 2014 v autobuse v Káhire, v deň tretieho výročia povstania v Egypte. Smeroval domov a mal oblečené tričko so slovami a logom "Národ bez mučenia" a šál s logom "Revolúcia 25. januára". Mučili ho, aby sa "priznal" k zločinom, o ktorých tvrdí, že ich nespáchal. Mahmoud čelí viacerým vymysleným obvineniam, napríklad príslušnosti k zakázanej skupine, držaniu zbraní a prijímania peňazí za účasť na proteste.

6. januára 2016 predĺžil súd v Káhire Mahmoudovi vyšetrovaciu väzbu na ďalších 45 dní. Je možné, že Mahmoud tak strávi vo väzbe 756 dní, čím výrazne prekročí maximálny čas strávený vo vyšetrovacej väzbe, ktorý povoľuje egyptský zákon.

Podľa článku 143 egyptského trestného poriadku môže človek, ktorý je podozrivý zo zločinov, za ktoré môže byť odsúdený na doživotie či trest smrti, stráviť vo vyšetrovacej väzbe bez obvinenia alebo rozsudku dva roky. Mahmoudovi Husseinovi uplynú tieto dva roky 25. januára 2016 a úrady ho budú musieť okamžite ho prepustiť.

S Mahmoudom vo väzení okrem mučenia aj zle zaobchádzajú. Naposledy ho zbili 14. júla vo väzení v Káhire, keď si chcel vziať veci, pretože sa dozvedel, že ho budú presúvať do iného väzenia. Podľa svojho brata ho väzenská stráž udrela do brucha a fackovala. Presne pred rokom ho v tom istom väzení zbili po prvý krát. Rodina sa so sťažnosťami na mučenie a zlé zaobchádzanie obrátila na úrad verejného prokurátora. Hoci kancelária oznámila rodine, že začali vyšetrovanie, doteraz nie sú známe žiadne výstupy. Mahmoud bol však 25. júla 2015 prevezený do iného väzenia v Káhire.

Ďakujeme za podporu prípadu!

Mahmoud Hussein bol po viac než dvoch rokoch vo väzení konečne prepustený! Ďakujeme všetkým, kto ste Mahmouda podporili podpisom.

Odoslali sme Vaše podpisy s týmito požiadavkami:

• Okamžité a bezpodmienečné prepustenie Mahmouda, ktorý je väzeň svedomia
  • Záruku, že Mahmoud nebude vo väzbe mučený
  • Urýchlene otvorenie nezávislého a nestranného vyšetrovania tvrdení o mučení a zaručenie spravodlivého súdneho procesu so zodpovednými za mučenie

• Nabil Sadek: Verejný prokurátor