Etiópsky novinár odsúdený na 18 rokov za článok kritizujúci vládu

Etiópia, akcia začala 1.12.2013

Novinár Eskinder Nega bol zatknutý v septembri 2011 za prejavy a písanie článkov kritizujúcich vládu. Bol obvinený z "prípravy a podnecovania k teroristickým činom" a odsúdený na 18 rokov väzenia. Amnesty International považuje Eskindera Negu za väzňa svedomia, odsúdeného iba za uplatňovanie svojho práva na slobodu prejavu.

12.2.2018

Eskinder Nega naďalej vo väzení

Novinárovi a väzňovi svedomia Eskinder Negovi bol udelelá amnestia, napriek tomu je stále vo väzení. Odmietol podpísať falošné priznanie, ktoré mu predložila etiópska vláda ako podmienku jeho prepustenia. Niektorí jeho spoluväzni tiež odmietli podpísať falošné priznania.

7.2.2018

Vládna amnestia pre Eskindera Negu

Novinár Eskinder Nega bude medzi 746 väzňami a väzenkyňami, ktorí budú 8. februára 2018 prepustení v rámci vládnej amnestie. Eskinder bude po 7 rokoch strávených vo väzení len preto, že robí svoju prácu, konečne na slobode.

Eskinder Nega bol uväznený 14. septembra 2011 krátko po etiópskom Novom roku, za prejavy a písanie článkov kritizujúcich vládu a volajúcich po rešpektovaní slobody prejavu. Bol súdený za podporu terorizmu a 27. júna 2012 bol uznaný vinným z "prípravy a podnecovaniu k teroristickým činom", "činnosti v teroristickej organizácii" a "vlastizradu". Bol odsúdený na 18 rokov väzenia.

Amnesty International považuje Eskindera Negu za väzňa svedomia.

Eskinder Nega bol niekoľkokrát súdený a väznený aj v minulosti a zároveň už bol aj väzňom svedomia Amnesty International. Poslednému, ôsmemu trestnému stíhaniu čelil aj so svojou ženou za novinárske aktivity po povolebných protestoch v roku 2005. Bol zadržaný na 18 mesiacov a potom prepustený. Eskinderova žena v tom čase porodila vo väzení ich jediného syna.

Etiópsky ľudový revolučný demokratický front (EPRDF) ovládal viac než dve dekády vládu Melesa Zenawiho (1995-2012) a systematicky potláčal odpor uväzňovaním členov opozície a novinárov, strieľaním do neozbrojených demonštrantov a používaním štátnych zdrojov k oslabovaniu politickej opozície.

V decembri 2005 bolo súdených za vlastizradu a protiústavnú činnosť 131 prominentných opozičných lídrov, novinárov a aktivistov vrátane Eskindera Negu a jeho ženy Serkalem Fasil. Všetci z nich by v prípade uznania viny čelili trestu smrti. Najmenej 13 novín zrušených vládou v roku 2005 je stále zatvorených. Niektorým nezávislým novinárom je stále upierané udelenie licencie.

24. júna 2013 vyšiel v New York Times článok Eskindera Negu "List z etiópskeho gulagu".

V decembri 2012 poslalo šestnásť členov Európskeho parlamentu verejný list predsedovi etiópskej vlády Hailemariam Desalegnovi, v ktorom vyjadrili svoju ľútosť nad pokračujúcim zadržaním Eskindera Negu. V liste bolo ďalej povedané, že Etiópia je povinná rešpektovať slobodu prejavu. Etiópska vláda odpovedala, že "Pán Eskinder Nega nie je súdený za uplatňovanie slobody prejavu a kritiku vlády, ale za svoje teroristické činy."

Ďakujeme za podporu prípadu!

14. februára 2018 bol etiópsky novinár Eskinder Nega konečne prepustený na slobodu. Bol odsúdený za údajnú podporu terorizmu a vo väzení strávil sedem z celkových 18 rokov. Bol medzi 746 väzňami a väzenkyňami, ktorí boli prepustení v rámci prezidentskej amnestie.

Tisíce ľudí aj naďalej ostáva vo väzení na základe politicky motivovaných obvinení z terorizmu. Všetci väzni a väzenkyne svedomia musia byť okamžite a bezpodmienečne prepustení.

Odoslali sme Vaše podpisy s týmito požiadavkami:

• Okamžité a bezpodmienečné prepustenie Eskindera Negu
  • Ukončenie prenasledovania a útokov na novinárov, ľudskoprávnych aktivistov a občanov

• Hailemariam Desalegn: Prime Minister, Premiér