Turecko musí rešpektovať slobodu médií

Turecko, akcia začala 24.4.2017, petícia je stále aktívna

Momentálne je v Turecku za mrežami až 121 novinárov a novinárok. Turecko väzní tretinu všetkých väznených novinárov a novinárok na svete. Títo ľudia sa nachádzajú neprimerane dlho vo vyšetrovacej väzbe, niektorí aj vyše pol roka. Dôkazy o ich údajných trestných činoch sú buď nejasné, nepodložené alebo neexistujú. Ľudia z médií len využívali právo na slobodu prejavu a kritizovali predstaviteľov Turecka.

11.9.2017

Blog manželky Deniza, Delik

Dilek Mayatürková Yücelová, manželka väzneného novinára Deniza Yücela, napísala blog o tom, aké je to pociťovať nespravodlivosť. Celý blog si môžete prečítať tu.

V Turecku, kde od 20. júla minulého roka platí výnimočný stav, sú pod rúškom bepečnosti porušované mnohé práva a slobody. Zatiaľ čo vláda má právo a povinnosť prešetriť pokus o prevrat z minulého leta a bojovať proti terorizmu, je tiež jej povinnosťou zabezpečiť, aby počas tohto procesu nedošlo k porušeniu ľudských práv a bolo rešpektované právo na slobodu prejavu.

Vláda využíva výnimočný stav ako zámienku na obmedzovanie slobody zhromažďovania, rušenie printových médií a televíznych staníc, či prenasledovanie žurnalistov a žurnalistiek, ktorí ju otvorene kritizujú. Mnohé z tých médií, ktoré ostávajú otvorené, aplikujú autocenzúru.

Uväznenie vyše 120 novinárov a novinárok, vedúcich pracovníkov a pracovníčok a ďalších osôb z médií od leta 2016 je svojvoľné a protizákonné. Toto šokujúce číslo robí z Turecka krajinu, ktorá väzní najviac novinárov a novinárok na svete. Mnohí zo zadržaných môžu čeliť neopodstatneným obvineniam z terorizmu, ktorých cieľom je prenasledovanie a zastrašovanie novinárov a novinárok, ktorí si len robili svoju prácu.

obrázek

Dňa 15. júla 2016 sa skupina ľudí pokúsila zvrhnúť vládu. Násilný a krvavý prevrat mal za následok vyše 240 mŕtvych. Po neúspešnom pokuse o prevrat vláda začala so sériou represií: hromadné zadržiavania disentu, mučenie, popravy, nespravodlivé súdne procesy a zatvorenie mnohých médií, neziskových organizácií a politických strán.

Dňa 20. júla 2016 bol vyhlásený mimoriadny stav na základe vládneho dektrétu, nie po odhlasovaní parlamentom. Mimoriadny stav bol už tri krát predĺžený a celkovo bolo aktivovaných 22 výkonných nariadení. Tieto nariadenia majú devastujúci dopad na občiansku spoločnosť. Viac ako 156 mediálnych outletov a stovky mimovládnych organizácií bolo zatvorených, vyše 100 000 ľudí z verejného sektora prišlo o prácu a viac ako 47 000 ľudí bolo uväznených, všetko kritici a kritičky režimu.

Podporte výzvu : Prepustite uväznených ľudí z médií on-line

• Bekir Bozdağ: Minister spravodlivosti Tureckej republiky, Ministerstvo spravodlivosti Tureckej republiky

• zrušenie všetkých obvinení a prepustenie všetkých väznených ľudí z médií, ktorí sú zadržiavaní po pokuse o prevrat
  • dodržiavanie základných zásad slobody prejavu a tým umožniť ľudom z médií robiť si svoju prácu a objektívne informovať o situácii bez zastrašovania, prenasledovania a stíhania