Za okamžité a bezpodmienečné prepustenie profesora Tohtiho

Čína, akcia začala 9.1.2017, petícia je stále aktívna

Rešpektovaný univerzitný profesor Ilham Tohti usilovne pracoval na vybudovaní spolupráce medzi etnickými komunitami v Číne. Cez svoje práce a prednášky sa vždy staval proti násiliu a povzbudzoval spoluprácu a porozumenie. Bol však uväznený na doživotie – údajne za rozprúdenie etnickej nenávisti.

„Cesta, ktorú som si zvolil je čestná a nenásilná. Spolieham sa iba na svoje pero a papier.“

Ilham Tohti je rešpektovaným univerzitným profesorom, známy svojimi umiernenými názormi na etnické problémy v Číne. Aj napriek tomu ho v januári 2014 vzala z jeho domu v Pekingu polícia.

Päť mesiacov nevedela jeho rodina ani priatelia, kde sa nachádza. 10 dní nedostával jedlo a 20 dní mal nepretržite zviazané nohy. V septembri 2014 dostal trest doživotia – údajne za rozbúrenie etnickej nenávisti.

Ilham pochádza z ujgurskei komunity, prevažne moslimskej etnickej skupiny, ktorá čelí rozsiahlej diskriminácii v jeho domovskom regióne, Ujgurskom autonómnom regióne Xinjiang. V posledných rokoch tu narastalo napätie medzi etnickými skupinami, ako aj počet násilných útokov.

Ilham sa neúprosne staval proti násiliu, usilovne pracoval na vybudovaní mostov a podporoval spoluprácu medzi komunitami. Cez svoje práce a prednášky poukazoval na vládne praktiky, ktoré diskriminovali Ujgurov vo viacerých oblastiach ich života.

Teraz však strávi zvyšok života vo väzení. Je kruto trestaný za nenásilné podnety voči Čínskej vláde a jej politikám voči etnickým menšinám.

Ilham Tohti dlhodobo bojoval proti utlačovaniu ujgurského obyvateľstva zo strany pekinskej vlády, ktorá v osemmiliónovej oblasti na severozápade Číny zakazuje praktizovať islam. Tvrdia, že sa tak snažia zabrániť separatistickým snahám v oblasti. Tohti, univerzitný profesor a spisovateľ sa snažil propagovať dialóg medzi etnickými Ujgurmi a čínskym obyvateľstvom v oblasti ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang. Založil internetovú stránku Ujghur Online a stal sa priamym kritikom potlačovania ľudských práv etnických Ujgurov. Tí sa s diskrimináciou stretávajú na mnohých úrovniach života. Čínske úrady ich dlhodobo obmedzujú v zamestnaní, prístupu ku vzdelávaniu či bývaniu.

Podporte výzvu : Za okamžité a bezpodmienečné prepustenie profesora Tohtiho on-line

• Fan Jun: Riaditeľ, Úrad väzniceXinjiang Uighur

• okamžité a bezpodmienečné prepustenie Ilhama Tohtiho, který nenásilným spôsobom bojuje za práva menšín