Za prepustenie učiteľa Johana

Indonézia, akcia začala 9.1.2017, petícia je stále aktívna

Johan Teterissa strávil takmer 10 rokov vo väzení iba za to, že mával vlajkou. Učiteľ na základnej škole zorganizoval so skupinou mužov protestný tanec pred prezidentom Indonézie a zakončil ho zodvihnutím štátom zakázanej vlajky. Mužov zadržala polícia, boli zbičovaní, zbití a nakoniec uväznení. Johan dostal 15- ročný trest.

Johan Teterissa je učiteľ na základnej školy s vášňou pre ľudské práva. Teraz si však odpykáva 15 rokov vo väzení za pozdvihnutie vlajky, ktorú vláda zakázala.

V júni 2007 usporiadal Johan mierový protest pred prezidentom Indonézie spolu so skupinou dvadsiatich dvoch učiteľov a farmárov. Predtým ako vytiahli „dúhovú“ vlajku, ktorá je historickým symbolom nezávislosti ľudí z provincie Maluku vo východnej Indonézii, uviedli tradičný vojnový tanec.

Polícia okamžite zadržala a následne zbila Johana a ďalších účastníkov. Vzali ich na viaceré policajné stanice, kde ich nútili plaziť sa na bruchu po rozpálenom asfalte, bičovali ich elektrickými káblami, a bili ich do uší pažbou od zbraní, dokiaľ nekrvácali. Mučenie pokračovalo aj počas oficiálneho výsluchu.

Po nespravodlivom súdnom procese boli všetci muži usvedčení zo „vzbury“. Johan bol odsúdený na doživotie, trest mu bol následne znížený na 15 rokov vo väzení. V súčasnosti je stále vo väzbe, tisíce kilometrov od rodiny a priateľov.

Učiteľ Johan Teterissa si odpykáva 15- ročný trest väzenia za to, že spolu s 22 aktivistami viedol nenásilný protest pred vtedajším prezidentom Indonézie Susilo Bambang Yudhoyonom. Počas protestu zdvihli vlajku Benang Raja - zakázaný symbol nezávislosti Maluku. Všetci protestujúci boli odsúdení na 7 až 20 rokov väzenia. Tieto tresty sú súčasťou systematického zásahu voči aktivitám za nezávislosť provincie Maluku. Dvadsiaty tretí aktivista bol zadržaný neskôr a odsúdený na štyri roky väzenia.

Podporte výzvu okamžité a bezpodmienečné prepustenie Johana a ďalších 22 protestujúcich on-line

Apel môžete podporiť odoslaním odkazu e-mailom nebo na Twitter a tiež poštou.

• H.E Joko Widodo: Prezident Indonézskej republiky, Kancelária prezidenta
  • Johan Teterissa, Lembaga Pemasyarakatan (Lapas) Klas I Batu Nusakambangan

• okamžité a bezpodmienečné prepustenie Johana a ďalších 22 protestujúcich
  • dokým nebude prepustený, žiadame jeho okamžitý presun do väzenia, ktoré je bližšie k jeho rodine.