Irak: Civilnému obyvateľstvu treba okamžite pomôcť

Irak, akcia začala 19.8.2014, petícia je stále aktívna

"Konvertujte, odíďte, alebo zomrite": stovky tisícok príslušníkov menšín bolo nútených odísť zo svojich domovov následkom ultimáta vydaného Islamským štátom.

Dobytie Mosulu, druhého najväčšieho mesta v Iraku a iných miest a dedín na severozápade krajiny radikálmi Islamského štátu na začiatku júna vyústilo do masívneho vysídlenia stoviek tisícov príslušníkov náboženských komunít a obnoveného sektárskeho napätia. Iba pár týždňov predtým bol zaznamenaný masový exodus kresťanských rodín z Mosulu, potom čo im Islamský štát dal ultimátum, aby buď konvertovali a zaplatili daň, alebo odišli lebo budú zabití. Príslušníci šítskej komunity ako aj suniti žijúci na severe utiekli zo svojich domovov v strachu pred možnými útokmi Islamského štátu alebo irackých bezpečnostných zložiek.

2. augusta dobyli zložky Islamského štátu územie v okolí pohoria Sindžár na severe Iraku. Odvtedy sú tisícky civilistov patriacich prevažne ku komunite Jezídov uviaznutí v horách s obmedzeným prístupom k základným životným potrebám.

Európske krajiny a USA oznámili začatie dodávok humanitárnej pomoci ľuďom, ktorí boli vysídlení. Doteraz sa však táto pomoc nedostala všetkým, ktorí ju potrebujú. Pre zabezpečenie pomoci je potrebná okamžitá medzinárodná pomoc a koordinovaná akcia medzinárodnej komunity, Irackej vlády a Kurdskej regionálnej vlády.

Je povinnosťou každej vlády ochraňovať svojich občanov a zabezpečiť im pomoc v prípade núdze. Pripojte sa preto k výzve Amnesty International, aby sa na Iračanov nezabudlo!

V oblastiach kontrolovaných Islamským štátom, čo sú niektoré územia Iraku a Sýrie, Amnesty International zdokumentovala mnohonásobne porušenia ľudských práv v podobe vojnových zločinov, ako sú nezákonné zadržiavania, únosy, mučenie a nezákonné zabíjanie. Cieľom útokov ozbrojených skupín Islamského štátu sú bez ohľadu na náboženskú príslušnosť a etnicitu členovia irackých bezpečnostných zložiek a ich rodiny, a tiež irackí jednotlivci, ktorí sú spájaní s prácou pre USA. Islamský štát svoje útoky cieli tiež na šítskych moslimov a ich svätyne. Šíti tvoria v Iraku väčšinu, ale v regióne sú menšinou a spolu s inými menšinami masovo utekajú najmä do Kurdistanu a hlavného mesta Iraku. Kurdistan ale v posledných týždňoch striktne obmezdil prístup pre utečencov, ktorí nepatria ku kurdským Iračanom. Islamský štát sa k mnohým zverstvám verejne priznal.

Podľa Amnesty International všetky strany konfliktu porušujú medzinárodné humanitárne právo, vrátane páchania vojnových zločinov. Iracká bezpečnostné zložky páchajúce porušenia ľudských práv sa ale k svojím činom nepriznávajú. Letecké, často neriadené nálety irackej vlády namierené na kontrolované územia IS zabili a zranili tisícky civilistov.

Islamský štát (IS) je ozbrojenou opozičnou skupinou ktorej bojovníci sú sunnitskí moslimovia pochádzajúci najmä zo Sýrie, Tuniska, Maroka a krajín Golfského zálivu. Cieľ, ktorý deklarujú je zavádzať prísnu formu islamského práva šaría použitím extrémnej sily v oblastiach, ktoré kontrolujú. Nie je jasné ako sú financovaní, ale predpokladá sa finančná pomoc od sunistských moslimov z krajín Golfského zálivu a Turecka pri vstupe do Sýrie. Nárast moci Islamského štátu je spojený s ozbrojeným konfliktom v Sýrii, kedy vzrástol počet rôznych ozbrojených skupín. Niektoré skupiny budili dojem, že ich cieľom je vyhnanie sýrskeho prezidenta Bašár al-Asada, iné otvorene obhajovali vznik Islamského štátu.

Podporte výzvu Pomôžme civilistom v Iraku on-line

• Fuad Masum: Prezident Irackej republiky
  • Abdul Karim Sultan Sinjari: Minster vnútra Kurdistanu

• poskytnutie adekvátnej humanitárnej pomoci vysídleným obyvateľom, vrátane prístrešia, jedla, vody, hygienickej a zdravotnej starostlivosti