Izrael musí stiahnuť obvinenia voči palestínskym aktivistom

Izrael, akcia začala 11.9.2017, petícia je stále aktívna

Farid al-Atrash a Issa Amro, palestínski obhajcovia ľudských práv, sú súdení izraelským vojenským súdom za pokojné protesty v meste Hebron, ktoré sa nachádza na Okupovaných palestínskych územiach (OPT).

19.2.2018

Pojednávanie odložené

Z dôvodu choroby sudcu je zajtrajšie súdne pojednávanie odložené.

Pri príležitosti 22. výročia od uzatvorenia ulice v Hebrone, dňa 26. februára 2016, Farid a Issa pokojne demonštrovali. Vtedy Izrael uzatvoril ulicu al-Shuhada pre Palestínčanov a Palestínčanky, kde sa nachádzalo aj najväčšie trhovisko, po tom, čo izraelský osadník zastrelil 29 palestínskych veriacich v mešite v Hebrone. Hebron je spoločne s východným Jeruzalemom jediným palestínskym mestom na západnom brehu OPT, v ktorom žijú izraelskí osadníci a osadníčky v centre mesta. Izraelská armáda obmedzuje slobodu pohybu Palestínčanov a Palestínčaniek v Hebrone a ďalších OPT a vytvára takzvané "zóny zákazu vstupu". Osady (kolónie), v ktorých žijú a pracujú izraelskí osadníci a osadníčky na západnom brehu vrátane východného Jeruzalema, sú podľa medzinárodného práva nezákonné a predstavujú vojnové zločiny.

Farid a Issa sa len snažili poukázať na tento nezákonný stav. Hrdo a nenásilne čelia neustálym útokom vojakov a vojačiek ako aj osadníkov a osadníčok. Obaja boli už niekoľkokrát zadržaní. Počas zadržania boli bití, zaviazali im oči, alebo s nimi inak zle zaobchádzali. Izraelské okupačné sily sa ich snažia umlčať cez absurdné a neopodstatnené obvinenia a prenasledovanie a obťažovanie.

Podporte výzvu - on-line

• Benjamin Netanyahu: predseda vlády

• aby izraelské úrady okamžite stiahli obvinenia voči Issovi Amrovi a Faridovi al-Atrashovi,
  • aby izraelské úrady okamžite ukončili prenasledovanie Issu Amrova a Farida al-Atrasha,
  • aby izraelské úrady prešetrili podozrenie zo zlého zaobchádzania izraelských bezpečnostných jednotiek voči Issovi Amrovi a Faridovi al-Atrashovi,
  • aby izraelské úrady premiestnili osadníkov mimo OPT.