Mučený pre účasť na demonštráciách

Venezuela, akcia začala 4.10.2014, petícia je stále aktívna

Daniela Quintera zatkla 21. februára 2014 Bolívijská národná stráž pri návrate z protivládnych demonštrácií v Maracaibu v štáte Zulia. Po zatknutí ho mučili, sexuálne napadli, vyhrážali sa mu smrťou a opakovane ho bili. Nemal dovolené zaspať a musel stáť hodiny v skrútenej polohe. Násilie skončilo až pred súdom, po ktorom Daniela podmienečne prepustili. Všetky obvinenia Národnej stráže, ktorá pri súde tvrdila, že vlastnil a prechovával výbušniny, zbrane a drogy Daniel odmietol.

16.4.2015

Prešetrovanie obvinení z mučania sa môže zastaviť

Amnesty International obdržala informácie, že kancelária prokurátora navrhla ukončiť prešetrovanie oznámenia o mučení a zlom zaobchádzaní, ktoré Daniel utrpel počas zadržania. To môže znamenať, že predstavitelia bezpečnostnej služby zodpovední za tieto činy môžu uniknúť spravodlivosti.

Daniel prirovnal našu kampaň k ochrannému štítu. Aj vďaka Vaším listom mohol prežiť krásne sviatky. Slovami nedokáže vyjadriť svoju vďačnosť.

„Po zatknutí ma najprv kopali a udierali do tváre a do rebier. Tiež ma niekoľkokrát udreli do čela pažbami zbraní,“ povedal Daniel. Počas cesty v obrnenom vozidle k regionálnej základni národnej stráže v Maracaibu násilie pokračovalo. „Vodič ma asi šesťkrát udrel do ramena koženým pásom. Tiež ma znovu udreli do hlavy zbraňou. Potom jeden z nich nahrával na video ako na mne robí sexuálne obscénne pohyby. Vyhrážal sa mi, že ma vo väzení znásilnia a zabijú.“ Na základni Daniela obkľúčilo asi 150 vojakov a ich veliteľ sa mu vyhrážal, že ho podpáli benzínom. Potom ho zmlátil obuškom

Následne ho previezli do špeciálneho strediska Národnej stráže (GAES), kde ho naďalej mučili a ponižovali. Žiadali od neho mená a telefónne čísla členov mimovládnej organizácie „Venezuela bez nábojov“ (Venezuela Sin Balas), ku ktorej patril. Organizácia vedie kampaň za zlepšenie bezpečnosti a bojuje proti beztrestnosti.

Daniela vzali do nemocnice pred tým ako ho predviedli pred sudcu. Napriek tomu, že niektorí strážnici boli prítomní pri vyšetrovaní, Daniel sa rozhodol prezradiť všetko, čo sa mu stalo. Jeden zo strážnikov mu neskôr povedal: „Si mŕtvy“.

Vyhrážky a agresia konečne skončili potom čo súd Daniela podmienečne prepustil. V správe Národnej stráže predstavenej na súde sa uvádzalo, že mal pri sebe 28 výbušnín, ostnatý drôt, marihuanu, benzín, a že napadol a zranil príslušníka Národnej stráže. Daniel všetky obvinenia popiera.

Vo Venezuele sa od februára 2014 konajú masové protivládne protesty. Amnesty International obdržala desiatky sťažností týkajúcich sa mučenia a iného neľudského a ponižujúceho zachádzania so zadržanými osobami zo strany bezpečnostných zložiek, ktoré zrejme malo byť potrestaním za účasť na protestoch. Sťažnosti obsahujú prípady, v ktorých príslušníci bezpečnostných zložiek bili obete prilbami, kopali alebo udierali zadržaných tupými nástrojmi. Niektorí údajne museli kľačať alebo stáť na jednom mieste po dlhú dobu, iní boli sexuálne zneužití alebo sa im vyhrážali znásilnením a smrťou. V jednom prípade údajne policajti vyliali benzín na mladého chlapca.

Zo sťažností je zrejmé, že zadržaným nie je poskytnutá zdravotná starostlivosť, ktorá je nevyhnutným opatrením proti mučeniu a inému zlému zaobchádzaniu.

Venezuela prijala viaceré opatrenia na boj proti mučeniu, vrátane Špeciálneho zákona, ktorý sa týka ochrany pred a potrestania mučenia a iného krutého, neľudského a ponižujúceho zaobchádzania alebo zákona, ktorý zakazuje mučenie. Prijaté opatrenia smerujú aj k reforme polície. Krajina je však stále ďaleko od naplnenia medzinárodných štandardov, ktoré sa zaviazala dodržiavať.

Podporte výzvu : Predvedenie vinníkov pred súd on-line

• Dra. Luisa Ortega Díaz: Generálna prokurátorka, Sídlo prokuratúry

• Úplne, nezávislé a nestranné vyšetrenie sťažností Daniela Quintera týkajúcich sa mučenia a predvedenie vinníkov pred súd
  • Ochranu údajných obetí, svedkov a ich rodín pred násilím, hrozbami násilia alebo inými formami zastrašovania počas vyšetrovania