UZATVORENÉ: DOŽIVOTIE PRE STATUS NA FACEBOOKU

Čad, akcia začala 23.11.2017

Tadjadine Mahamat Babouri, známy ako Mahadine, je online aktivista a otec siedmych detí. Za uverejnenie videí na Facebooku mu hrozí doživotie. Mahadine by nemal stráviť zvyšok života za mrežami iba preto, že odvážne vyjadril svoj názor.

30.4.2018

Súd zamietol všetky obvinenia proti Mahadinovi!

26. apríla súd v N'Djamena rozhodol zamietnuť všetky obvinenia proti Mahadinovi. Sudca potvrdil, že neexistujú dostatočné dôkazy o jeho obvineniach z ohovárania. Je smutné, že Mahadine musel znášať takéto utrpenie bez dôvodu. Želáme mu rýchly návrat do bežného života v obklopení s rodinou a priateľmi.

6.4.2018

Mahadine prepustený na slobodu!

Mahadineho prepustil 5.4. najvyšší súd v Ndjamena. Mahadine bol pôvodne obvinený z porušovania ústavného poriadku, ohrozovania územnej celistvosti a národnej bezpečnosti, a spolupráce s povstaleckým hnutím. Keby bol odsúdený, mohol čeliť doživotnému väzeniu. 19.3. boli tieto obvinenia zrušené a nahradené oveľa menším obvinením z trestného činu ohovárania. Mahadine bol prepustený, avšak súdny proces proti nemu pokračuje. Nasledujúce bude 19.4. Mahadine by nemal byť znovu uväznený, keďže trestný čin ohovárania podľa čadského zákona nemôže byť trestaný väzením.

23.2.2018

Zlepšenie podmienok vo väzení

Mahadine bol 21.2. prevezený do väznice bližšie k svojej rodine a bola mu poskytnutá lekárska starostlivosť. Za kritiku vlády na Facebooku mu však stále hrozí doživotie.

13.2.2018

Iskra nádeje pre Mahadina

Nový minister spravodlivosti Djimet Arabi sa minulý týždeň stretol s tímom Amnesty International a zdá sa byť otvorený diskusii o prípade Mahadina.

V septembri 2016 uverejnil Mahadine na Facebooku videá, v ktorých obvinil čadskú vládu a ľudí, ktorí k nej majú blízko z korupcie a zneužívania verejných prostriedkov a sťažoval sa na ekonomickú krízu v krajine. O niekoľko dní bol Mahadine na ulici za bieleho dňa odvlečený skupinou mužov, o ktorých sa predpokladá, že patrili k spravodajskej službe. Mahadine uviedol, že ho bili, niekoľko týždňov bol spútaný a vystavený elektrošokom a presúvali ho z jednej väznice do druhej. Jeho žena a deti nedostali žiadne informácie o tom, kde sa nachádza, takže ho museli vystopovať sami. Prístup k právnikovi mu bol umožnený po viac ako troch dňoch.

Teraz čelí viacerým obvineniam vrátane ohrozenia národnej bezpečnosti a hrozí mu doživotie. Je vážne chorý, vo väzení dostal tuberkulózu, a potrebuje okamžitú lekársku starostlivosť. Natočenie a zverejnenie videí je odvážny krok, za ktorý by Mahadine nemal stráviť zvyšok života za mrežami.

obrázek

V Čade sú obrancovia ľudských práv prenasledovaní a zastrašovaní. Pred prezidentskými voľbami v apríli 2016 bol prístup k sociálnym médiám pravidelne obmedzovaný vládou, ktorá sa snažila umlčať kritické hlasy. Prístup na niektoré webové stránky a blogy je naďalej blokovaný.

Okrem toho, 19. marca 2016, oznámil minister pre verejnú bezpečnosť a imigráciu, Ahmat Mahamat Bashir, že z bezpečnostných dôvodov boli zakázané všetky verejné demonštrácie, ktoré neboli súčasťou volebných kampaní.

Volebná kampaň začala 20. marca 2016. O prezidentský post sa uchádzalo 14 kandidátov. Medzi kandidátmi bol aj čadský prezident Idriss Deby, ktorý tento post zastáva nepretržite od roku 1990. V roku 2005 bolo zmenou Ústavy zrušené obmedzené obdobie na post prezidenta.

Počas prezidentskej kampane boli mnohí kritici režimu zatknutí alebo utiekli z krajiny. Represie pokračujú aj po skončení kampane.

Ďakujeme za podporu prípadu!

Mahadineho prepustil 5. apríla najvyšší súd v Ndjamena. Mahadine bol pôvodne obvinený z porušovania ústavného poriadku, ohrozovania územnej celistvosti a národnej bezpečnosti, a spolupráce s povstaleckým hnutím. Keby bol odsúdený, mohol čeliť doživotnému väzeniu. 19. marca boli tieto obvinenia zrušené a nahradené oveľa menším obvinením z trestného činu ohovárania.

Mahadine bol prepustený, avšak súdny proces proti nemu pokračuje. Nasledujúce pojednávanie je stanovené na 19. apríla. Mahadine by nemal byť znovu uväznený, keďže trestný čin ohovárania podľa čadského zákona nemôže byť trestaný väzením.

Odoslali sme Vaše podpisy s týmito požiadavkami:

• okamžité a bezpodmienečné prepustenie Mahadina,
  • poskytnutie zdravotnej starostlivosti Mahadinovi,
  • úplné, nezávislé a dôkladné vyšetrenie obvinení, týkajúcich sa mučenia Mahadina.

• Idriss Deby Itno: Prezident Čadu