Zadržaný za pokojný protest

Ukrajina, akcia začala 19.4.2016, petícia je stále aktívna

Oleg Sentsova, ukrajinského režiséra, zatkla a následne previezla ruská Federálna bezpečnostná služba do Moskvy. Oleg sa previnil len tým, že využil svoje právo na slobodu prejavu a zhromažďovania sa. Napriek tomu je obvinený z teroristických útokov a nezákonného používania strelných zbraní.

11.4.2016

Oleg bol prevezený na severovýchod Ruska

Oleg bol 17. marca prevezený do väzenia v meste Jakutsk na severovýchode Ruska. Olexandra Kolčenka, ktorý bol spolu s Olegom odsúdený minulý rok v auguste, previezli na začiatku marca do trestaneckej kolónie v Čeľjabinskej oblasti.

10.9.2015

Fotky z premietania na Olegovu popdoru

Fotky z premietania Olegovho filmu Gaamer tu. Ďakujeme všetkým, ktorí ste prišli a žiadali Olegovo prepustenie!

25.8.2015

20 rokov väzenia pre Olega

Vojenský súd dnes odsúdil Olega na 20 rokov väzenia za teroristické činy. Počas súdneho procesu odmietol vyšetriť jeho sťažnosti na mučenie. Amnesty International je hlboko znepokojená priebehom súdneho procesu. Viac informácií z rozsudku prináša BBC.

20.8.2015

Žalobca navrhol Olegovi trest 23 rokov

Oleg Sentsov sa podľa denníku The Guardian vyjadril, že je pripravený za svoje postoje "trpieť aj zomrieť". Žalobca v jeho prípade navrhol, aby bol Olegovi udelený trest 23 rokov. Súd zamietol jeho sťažnosti na mučenie. Rozsudok v prípade sa očakáva 25. augusta. Viac na: Ukrainian filmmaker tells Russian court he will 'suffer or die' for his beliefs

22.7.2015

Začal súdny proces s Olegom

V Rusku sa začal súdny proces s Olegom. V prípade uznania jeho viny mu hrozí až 20 ročný trest. Podporu Olegovi vyjadrili viacerí známi režiséri - Pedro Almodóvar, Ken Loach, Béla Tarr či Wim Wenders. Jeho zadržanie si vyslúžilo kritiku od viacerých štátov a medzinárodných organizácií.

Olega Sentsova zatkli a odviedli z vlastného bytu v noci z 10. na 11. mája 2014 dôstojníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FBS). Dňa 23. mája bol spolu s ostatnými zatknutými Ukrajincami transportovaný z okupovaného územia Krym do Moskvy. Podľa informácií od Olegovho právnika ho počas zatýkania na Kryme dôstojníci Ruskej Federálnej bezpečnostnej služby mučili a bili, aby sa priznal k teroristickému útoku. Priznanie sa snažili od Olega vynútiť celé tri hodiny. Bili ho po chrbte a nohách, vyzliekli mu nohavice a vyhrážali sa mu znásilnením.

Oleg je jedným zo štyroch ukrajinských občanov zadržiavaných v moskovskom detenčnom centre Lefortovo, ktorí sú obvinení z teroristických útokov. Príbuzní a priatelia Sentsova v rozhovore pre Amnesty International vyjadrili svoje presvedčenie, že obvinenia proti nemu sú politicky motivované. Oleg sa zúčastnil mierumilovných demonštrácií proti ruskej intervencii na Kryme a bol aj členom motoristickej protestnej skupiny počas protestov na Euromajdane.

30. mája oznámila ruská bezpečnostná služba na svojich internetových stránkach, že Oleg Sentsov bol zadržaný pre podozrenie z teroristických útokov, organizovania teroristických skupín a nezákonného používania strelných zbraní.

Olegovi bol pravdepodobne odmietnutý prístup k právnemu zástupcovi po dobu štyroch dní od jeho presunu do Moskvy, čo je v rozpore s medzinárodnými normami spravodlivého procesu a ruským právom.

Krym sa de facto stal súčasťou Ruskej federácie v marci v roku 2014 po referende, v ktorom podporilo pripojenie 97% obyvateľstva, aj napriek tomu, že ho viacerí príslušníci ukrajinskej a tatárskej menšiny bojkotovali. Následne začali na Kryme platiť ruské zákony a ukrajinským právnikom praktizujúcim na Kryme bolo nariadené, aby sa do konca apríla rekvalifikovali a začali pracovať podľa ruského práva.

Amnesty International považuje Krymský polostrov za okupované územie. Odvoláva sa na medzinárodné právo, ktoré za okupáciu považuje situáciu, v ktorej jeden štát prevezme bez súhlasu zúčastneného štátu faktickú kontrolu nad jeho územím, na ktoré nemá suverénny nárok Štvrtá ženevská konvencia vzťahujúca sa na ochranu civilného obyvateľstva v čase vojny však uvádza ako všeobecné pravidlo, že trestné zákony okupovaného územia zostávajú v platnosti (Článok 64) a zakazuje nútené presuny alebo deportácie chránených osôb z okupovaného územia (Článok 49).

Pro-Kyjevskí aktivisti a aktivistky, žurnalisti a žurnalistky čelili od začiatku konfliktu na Ukrajine spred roka vážným porušeniam ľudských práv. Oleg Sentsov bol zadržaný ruskou bezpečnostnou službou za využívanie práva na slobodu prejavu. Amnesty International však zdokumentovala aj viaceré prípady zastrašovania a zmiznutí aktivistov a aktivistiek, novinárov a novináriek z Krymu. Za únosy sú údajne zodpovední krymské polovojenské jednotky operujúce paralelne s políciou a ruskou armádou. Dvaja aktivisti, ktorí boli podobne ako Oleg členmi motoristickej protestnej skupiny na Euromaydane, boli unesení na kontrolnom bode, ktorí strážii krymské paravojenské útvary. Hoci boli prepustení pár dní po únose, nechceli sa k okolnostiam ich zadržania vyjadrovať.

Podporte výzvu : Spravodlivé prešetrenie Olegovho prípadu on-line

• Jurij Jakovlevič Čajka: Generálny prokurátor, Kancelária generálneho prokurátora

• Zvrátiť Olegove usvedčenie na základe neprimeraných sadzieb za zločiny spojené s terorizmom
  • V prípade vznesenia nových, legitímnych obvinení, prejednanie pred civilným súdom a vylúčenie všetkých svedectiev získaných mučením