Odsúdená za snahu o transparentnejšiu vládu

Čína, akcia začala 6.10.2014, petícia je stále aktívna

Ľudskoprávna aktivistka Ping Liuová je väzenkyňou svedomia, ktorá bola kvôli protikorupčným aktivitám odsúdená na 6,5 rokov väzenia. Patrí k mnohým aktivistom a aktivistkám, ktorí boli prenasledovaní alebo zadržaní v rámci tvrdého zásahu čínskych úradov proti "Hnutiu nových občanov", ktoré sa snaží presadzovať transparentnosť vlády a upozorňovať na korupciu. Tvrdé zákroky poukazujú na pokrytectvo čínskych úradov, ktoré tvrdia, že bojujú proti korupcii, ale zároveň trestajú tých, ktorí sa ju snažia odhaliť. Ping Liuová bola údajne počas zadržania mučená a jej zdravotný stav je vážny.

13.7.2017

Ping Liu je stále nespravodlivo väznená

Rodina Liu Ping má okrem poštovej korešpondencie povolené navštevovať ju a telefonovať s ňou raz mesačne. O jej zdravotnom stave nemajú informácie, keďže väzenská stráž diskusie o tejto téme vždy preruší. Hoci jej väzenie konečne poskytuje pravidelné zdravotné prehliadky, jej zdravie sa pravdepodobne naďalej zhoršuje. Petícia za poskytnutie adekvátnej zdravotnej pomoci je preto stále aktuálna, ako aj žiadosť o jej prepustenie.

3.12.2015

Zdravie Ping Liu sa zhoršuje

Okrem žalúdočných problémov trpí Ping Liu aj ťažkosťami so zrakom, niekoľko krát dokonca dočasne oslepla. Napriek zhoršujúcemu zdravotnému stavu jej však stále nebola poskytnutá zdravotná prehliadka.

17.4.2015

Jeden rok väzenia

Ping Liu je väznená už jeden rok. Aj vďaka obrovskej podpore, ktorú jej poskytli ľudia po celom svete počas Maratónu písania listov, získala vo väzení určitý druh ochrany. Boli jej povolené pravidelné návštevy právnika a dcéry a útlak vyvíjaný na jej dcéru sa zmiernil, no ešte stále jej nebola poskytnutá potrebná zdravotná prehliadka. Keďže Ping Liu je väzenkyňou svedomia a nemala by preto byť zadržiavaná vôbec, AI stále trvá na jej prepustení.

11.3.2015

Ďalšia návšteva dcéry Liu Pingovej

Ďakujeme všetkým, ktorí ste písali listy za Liu Pingovú. Aj vďaka vašej podpore ju môže jej dcéra navštevovať. Počas návštevy 16. februára 2015 porozprávala Minyue Liaová matke o množstvách listov solidarity z celého sveta od podporovateľov a pdoporovateliek Amnesty International. Hoci Ping Liuová povedala, že nedostala žiadne listy, je vďačná a dojatá z obrovskej podpory. Ping Liuová však stále zápasí so žalúdočnými problémami. Hoci dostala lieky, nebola na zdravotnej prehliadke. Amnesty International je znepokojená so súčasnou situáciou, ktorú naďalej monitorujeme.

9.1.2015

Dcéra Liu Pingovej mohla navštíviť matku!

Dcéra Liu Pingovej, Minyue Liaová mohla aj vďaka vašim listom navštíviť svoju matku vo väzení, hoci predtým jej bol prístup niekoľko krát zamietnutý. Minyue Liaová sa teší z celosvetovej podpory pre jej mamu: "Som veľmi dojatá tým, čo robíte pre moju mamu. Všetkým, ktorí sa venujete jej prípadu chcem poďakovať!"

21. apríla 2013 usporiadala Ping Liuová s dvoma ďalšími aktivistami demonštráciu, pri ktorej požadovali, aby vysoko postavení úradníci zverejnili výšku svojho majetku, čím by prispeli k väčšej transparentnosti. Krátko nato, 27. apríla Ping Liuovú zatkli.

Ping Liuová strávila v predbežnom zadržaní o tri mesiace dlhšie než je zákonom povolená lehota. Tvrdí, že ju vo väzbe mučili – policajtka ju pri vypočúvaní chytila za vlasy a udrela jej hlavu o železné mreže. Jej zdravotný stav je vážny a Amnesty International sa obáva, že nedostáva lekársku pomoc, ktorú potrebuje.

Jej právnici sa nemohli zúčastniť súdu, kedže o procese neboli včas informovaní aj napriek povinnosti oznámiť začiatok súdneho konania tri dni vopred. Súd uznal Ping Liuovú vinnou z „vyvolávania hádok a spôsobovania nepokojov“, pretože organizovala zhromaždenia, na ktorých sa diskutovalo o politických a sociálnych témach a na webových stránkach zdieľala fotky zo zhromaždenia, na ktorých aktivisti a aktivistky držia transparenty. Jej odvolanie bolo zamietnuté.

Stíhanie Ping Liuovej je zrejme politicky motivované a je súčasťou tvrdého zásahu čínskych úradov proti „Hnutiu nových občanov“, ktoré podporuje aktivity občianskej spoločnosti, účasť na občianskom živote prostredníctvom zhromaždení, na ktorých sa diskutuje o politickej situácii, pomáha slabším a organizuje ďalšie aktivity.

Čínske urady neustále obťažujú aj členov jej rodiny. Jej dcére, Liao Minuyeovej zakázali zúčastniť sa súdneho konania a upozornili ju, že nesmie opustiť krajinu. Ak by svoj pas neodovzdala úradom, bol by vyhlásený za neplatný. Matke Ping Liuovej sa vyhrážali, že pokiaľ nebude s úradmi spolupracovať, nemusí už svoju dcéru znova uvidieť.

Ping Liuová trvá na tom, že je nevinná, a že jednoducho uplatňovala svoje zákonné práva.

V posledných rokoch sa Ping Liuová zapájala do rôznych ľudskoprávnych aktivít, v dôsledku čoho sa často stávala obeťou zastrašovania, protiprávnych zadržaní a útokov. V roku 2011 sa ako nezávislá kandidátka pokúšala kandidovať do miestneho kongresu. Miestni štátni predstavitelia ju údajne sledovali, narúšali jej kampaň, predvolávali ju na vypočúvanie, protiprávne ju zadržiavali a zastrašovali jej priaznivcov. Nakoniec ju z účasti vo voľbách vyradili.

Podľa údajov neziskovej organizácie Čínski bojovníci za ľudské práva od marca 2013 do augusta 2014 zmizlo alebo bolo trestne stíhaných viac než 70 ľudskoprávnych aktivistov spájaných s Hnutím nových občanov. Bojovníci za ľudské práva čelia v krajine vážným porušeniam svojich práv, pretože poukazujú na chyby vlády, napádajú politiky, ktoré vláda považuje za citlivé, alebo organizujú zhromaždenia.

Podporte výzvu : Prepustenie Ping Liuovej on-line

• Xi Jinping 習近平: Prezident Čínskej ľudovej republiky, Kancelária Štátnej rady

• Uznanie odvolania a prejednanie prípadu pred odvolacím súdom
  • Sprostredkovanie lekárskej pomoci, ktorú Ping Liuová môže potrebovať a záruku, že nebude mučená ani inak týraná