Pri ochrane svojej zeme riskujú životy

Honduras, akcia začala 11.12.2017, petícia je stále aktívna

Pre pôvodných obyvateľov Lenca v Hondurase znamená ich zem život. Obrovské hydroelektrárne, ťažba a ďalšie záujmy však túto zem sústavne vykorisťujú. Nezávislé hnutie pôvodných obyvateľov Lenca z La Paz (MILPAH), stojí v boji proti tomuto vykorisťovaniu v prvej línii. Jeho členovia a členky čelia pre svoju prácu očierňovaniu, fyzickým útokom a vyhrážajú sa im dokonca zabitím. Ľudia zodpovední za podobné útoky sú len málokedy postavení pred spravodlivosť.

Takáto skúsenosť je pre aktivistov a aktivistky v Hondurase bežnou záležitosťou. Ak patríte k obrancom a obrankyniam práv pôvodného obyvateľstva a životného prostredia, táto krajina je pre vás jedným z najnebezpečnejších miest na Zemi.

Niektorí majú to šťastie, že prežijú, iní nie: Berta Cáceres z partnerskej organizácie, ktorá viedla kampaň proti hydroelektrickej priehrade, bola v roku 2016 zavraždená.

V júli 2015 sa dvaja muži vyhrážali členovi hnutia, Martinovi Gomézovi zabitím. Hnutie MILPAH je napriek tomu odhodlané vo svojom boji pokračovať.

„Nemáme žiadne zbrane ani peniaze,“ povedal Martin. „Ale máme hlas a ...to nám umožňuje skutočne napredovať.“ Požičajte aj vy svoj hlas týmto statočným ženám a mužom.

Podporte výzvu : Ochráňte MILPAH on-line

• Juan Orlando Hernández: Sr. Presidente/Prezident, Úrad prezidenta

• aby honduraský prezident poskytol členom a členkám hnutia MILPAH ako aj ostatným ľudsko-právnym aktivistom a aktivistkám ochranu, ktorú potrebujú.