Pomáhanie rodine nie je terorizmus!

Maďarsko, akcia začala 23.1.2017, petícia je stále aktívna

Ahmed bol označený za teroristu a uväznený na 10 rokov za použitie megafónu, keď chcel upokojiť situáciu počas stretov na maďarskej hranici.

V auguste 2015 opustil Ahmed svoju rodinu na Cypre, aby pomohol svojim starým rodičom a šiestim ďalším členom rodiny utiecť zo Sýrie a nájsť bezpečie v Európe. O mesiac neskôr sa ocitli medzi ďalšími stovkami ľudí na úteku, ktorí uviazli na maďarských hraniciach po tom, čo polícia oplotila hranice, aby zabránila prechodu ľudí zo Srbska.

Strety vypukli po tom, čo sa niekoľko ľudí na úteku snažilo dostať cez plot. Maďarská polícia odpovedala použitím slzného plynu a vodných diel, pričom zranila desiatky ľudí. Niektorí začali hádzať kamene, vrátane Ahmeda. Ale video, ktoré sa objavilo v médiách tiež jasne ukazuje, ako Ahmed hovorí do megafónu a snaží sa upokojiť situáciu na oboch stranách.

Tento čin bol maďarským súdom posúdený ako "akt terorizmu" a na základe extrémne nejasných protiteroristických zákonov bol Ahmed odsúdený na 10 rokov do väzenia.

Ahmed zostáva vo väzení, oddelený od svojej ženy a svojich malých dcér. Čaká na odvolací proces a dúfa, že sa bude môcť raz vrátiť späť na Cyprus.

Pozrite si video o Ahmedovi:

Prečítajte si aj našu najnovšiu správu Nebezpečne neprimerané: Neustále sa rozširujúci stav národnej bezpečnosti v Európe, ktorá odhaľuje to, ako množstvo zákonov, ich zmien a doplnení prijatých vo veľmi krátkom čase ohrozuje základné slobody a ťažko vybojovanú ochranu ľudských práv.

V niektorých krajinách boli navrhnuté alebo prijaté protiteroristické opatrenia, ktoré narušujú právny štát, posilňujú výkonnú moc, eliminujú súdnu kontrolu, obmedzujú slobodu prejavu a vystavujú ľudí neobmedzenému vládnemu dohľadu. Veľký dopad majú najmä na cudzincov a cudzinky, a etnické a náboženské skupiny.

Podporte výzvu : Za zrušenie 10-ročného Ahmedovho trestu za "akt terorizmu" on-line

• László Trócsányi: Minister spravodlivosti Maďarska

• Prepustenie Ahmeda H. a nezneužívanie protiteroristických zákonov
  • Nespájať vo vyjadreniach migráciu s terorizmom - takéto vyjadrenia mohli negatívne ovplyniť Ahmedovo trestné konanie