Za zvýšenie bezpečnosti Annie a ostatných ľudí s albinizmom v Malawi

Malawi, akcia začala 9.1.2017, petícia je stále aktívna

Annie Alfredová je ako každé iné dieťa v Malawi. Ale niektorí ľudia veria, že jej telo má magickú silu. Annie se narodila s albinizmom, čo je dedičné ochorenie, ktoré bráni jej pokožke vytvárať dostatok pigmentu. A rovnako ako ostatní ľudia s albinizmom v Malawi, môže byť aj Annie ulovená a zabitá kvôli častiam svojho tela, pretože si niektorí ľudia myslia, že ich spravia bohatými. Tisíce ľudí ako Annie sú v nebezpečenstve.

28.5.2017

Ďalší únos na albína

Mayes Isaac, deväťročný chlapec, bol unesený gangom. K incidentu došlo v Mozambiku, kam cestoval za svojim príbuznými.

9.3.2017

Ďalší útok na albína

Gilbert Daire prežil útok, keď sa štyria muži vlámali do jeho domova. Útočníci utiekli po zásahu susedov. Jedného z podozrivých zadržali, ale neskôr bol oslobodený súdom.

Annie Alfredová je ako každé iné dieťa v Malawi. Jej rodina a priatelia ju zbožňujú. Aj keď má len desať rokov, už teraz vie, že chce byť v budúcnosti zdravotnou sestrou. Svojho sna sa však nemusí dožiť, kvôli ľuďom, ktorí veria, že jej telo má magickú silu. Títo ľudia si myslia, že nie je človekom. Hovoria o nej, že je „duch“ alebo „peniaze“. Chcú jej ukradnúť vlasy, alebo v horšom prípade kosti.

Annie sa narodila ako albínka. Je to dedičné ochorenie, ktoré bráni jej telu vytvárať dostatok zafarbenia, teda melanínu v tele. Ten chráni pokožku pred slnkom. Týmto ochorením trpí v Malawi asi 7 000 – 10 000 jednotlivcov. Všetci žijú pod hrozbou, že ich budú loviť a zabijú ľudia, ktorí veria, že sa vďaka častiam tela albínov stanú bohatými.

Od novembra roku 2014 bol zaznamenaný prudký nárast útokov na osoby s albinizmom. Iba v roku 2015 bolo zaznamenaných 45 prípadov úspešných či zmarených pokusov o vraždu alebo únos.

Ľudia ako Annie nemajú žiadne bezpečné útočisko. Neunášajú ich len zločinci, ale i rodinní príslušníci. Veria, že osoby s albinizmom sú ako zlato, ktoré treba speňažiť. Annie a ostatní ako ona potrebujú plnú právnu ochranu.

Albinizmus je vzácna neprenosná genetická deformácia, ktorej výsledkom je absencia pigmentácie očí, pokožky a vlasov. Aby sa narodil jednotlivec s albinizmom, musia mať obidvaja rodičia tento gén, a to i vtedy, pokiaľ sami nie sú albínmi. Albinizmus je zastúpený u mužského ako aj ženského pohlavia, bez ohľadu na etnickú príslušnosť. Je prítomný vo všetkých krajinách sveta. Ľudia s albinizmom sú citliví na slnko a priame svetlo. Dôsledkom toho je slabý zrak a náchylnosť na rakovinu kože.

Mnoho ľudí s albinizmom v Malawi si nie sú vedomí ako sami seba ochraňovať, či už sa jedná o potrebu chrániť svoje telo opaľovacím krémom alebo nevychádzať na priame slnečné svetlo. Tí, ktorí vedia ako sa chrániť, nemajú prístup k ochranným prostriedkom, napríklad opaľovacie krémy sú k dispozícii len v dvoch nemocniciach v Lilongwe a Blantyre. Tieto miesta sú ďaleko od vidieckych oblastí, kde väčšina ľudí s albinizmom žije.

Ľudia s albinizmom sú klasifikovaní vládou ako jedna z najzraniteľnejších skupín v spoločnosti. Často čelia sociálnym a kultúrnym výzvam, stávajú sa terčom posmechu, diskriminácie a čelia vyhrážkam o násilí. Žijú v obavách o svoju bezpečnosť. Veľakrát ich nazývajú posmešnými prezývkami, čo často vedie k psychologickým traumám. Často s nimi zachádzajú ako s podradnými ľuďmi a často krát žijú v sociálnom vylúčení.

Podporte výzvu : Za zvýšenie bezpečnosti Annie a ostatných ľudí s albinizmom v Malawi on-line

Apel môžete podporiť odoslaním odkazu na Twitter a tiež poštou.

• Arthur Peter Mutharika: Prezident Republiky Malawi, Kancelár prezidenta republiky a vlády

• zlepšenie ochrany ľudí s albinizmom žijúcich v Malawi