Za zvýšenie bezpečnosti Annie a ostatných ľudí s albinizmom v Malawi

Malawi, akcia začala 9.1.2017, petícia je stále aktívna

Annie Alfredová je ako každé iné dieťa v Malawi. Ale niektorí ľudia veria, že jej telo má magickú silu. Annie se narodila s albinizmom, čo je dedičné ochorenie, ktoré bráni jej pokožke vytvárať dostatok pigmentu. A rovnako ako ostatní ľudia s albinizmom v Malawi, môže byť aj Annie ulovená a zabitá kvôli častiam svojho tela, pretože si niektorí ľudia myslia, že ich spravia bohatými. Tisíce ľudí ako Annie sú v nebezpečenstve.

27.4.2018

Štatistiky z malawských súdov

• Na súdoch v Malawi bolo prejednávaných spolu 145 prípadov súvisiacich s útokmi na albínov, z toho v 45 prípadoch došlo buď k odsúdeniu, alebo k oslobodeniu obžalovaných.

• 17 prípadov bolo uzavretých kvôli chýbajúcim spisom. Jedná sa najmä o prípady vykrádania hrobov albínov.

• 21 prípadov je stále na súdoch v rôznych fázach dokazovania.

28.11.2017

Ďalší odsúdení v súvislosti s útokmi na albínov

24. novembra odsúdil malawský súd Samsona Elisu a Jafaliho Ligomba na 21 rokov väzenia za únos a pokus o vraždu štvorročného Amadu Wasiho, ktorý trpí albinizmom.

31.8.2017

Vrahovia Enelseia Nkhatu odsúdení

Ôsmi vrahovia Enelseia Nkhatu, albína z malawského mesta Dowa boli minulý týždeň odsúdení na šesť rokov väzenia. K vražde, ktorá sa odohrala v apríli 2016, sa muži priznali.

19.6.2017

Riaditeľ svetových operácií Amnesty International v Malawi

V júni 2017 predsedal Minar Pimple, riaditeľ svetových operácií Amnesty International, stretnutiu v Malawi na tému pomoci ľuďom trpiacim albinizmom. Závery z tohto stretnutia sú nasledovné:

a) Snaha o spoluprácu s vládnymi a mimovládnymi organizáciami na vytvorení vládnej stratégie na elimináciu násilia a diskriminácie proti ľuďom s albinizmom.

b) Snaha o zvyšovanie povedomia o kľúčových problémoch, ktoré boli odhalené počas aprílového vyšetrovania Amnesty International v súvislosti s únosmi a vraždami ľudí s albinizmom.

c) Ponúknuť solidaritu ľuďom s albinizmom a obetiam útokov.

Predstavitelia Amnesty International sa v Lilongwe stretli s ministrom pre sociálne záležitosti, ministrom spravodlivosti, prezidenským poradcom pre vnútorné záležitosti, členmi parlamentu a členmi výboru pre sociálnu spravodlivosť, Malawskou komisiou pre ľudské práva a s obeťami útokov a ich rodinami.

9.3.2017

Ďalší útok na albína

Gilbert Daire prežil útok, keď sa štyria muži vlámali do jeho domova. Útočníci utiekli po zásahu susedov. Jedného z podozrivých zadržali, ale neskôr bol oslobodený súdom.

Annie Alfredová je ako každé iné dieťa v Malawi. Jej rodina a priatelia ju zbožňujú. Aj keď má len desať rokov, už teraz vie, že chce byť v budúcnosti zdravotnou sestrou. Svojho sna sa však nemusí dožiť, kvôli ľuďom, ktorí veria, že jej telo má magickú silu. Títo ľudia si myslia, že nie je človekom. Hovoria o nej, že je „duch“ alebo „peniaze“. Chcú jej ukradnúť vlasy, alebo v horšom prípade kosti.

Annie sa narodila ako albínka. Je to dedičné ochorenie, ktoré bráni jej telu vytvárať dostatok zafarbenia, teda melanínu v tele. Ten chráni pokožku pred slnkom. Týmto ochorením trpí v Malawi asi 7 000 – 10 000 ľudí. Všetci žijú so strachom, že ich budú unášať alebo vraždiť ľudia, ktorí veria, že sa vďaka častiam tela albínov stanú bohatými.

Od novembra roku 2014 bol zaznamenaný prudký nárast útokov na osoby s albinizmom. Iba v roku 2015 bolo zaznamenaných 45 úspešných či zmarených pokusov o vraždu alebo únos.

Ľudia ako Annie nemajú žiadne bezpečné útočisko. Neunášajú ich len zločinci, ale i rodinní príslušníci. Veria, že osoby s albinizmom sú ako zlato, ktoré treba speňažiť. Annie a ostatní ako ona potrebujú plnú právnu ochranu.

Albinizmus je vzácna neprenosná genetická deformácia, ktorej výsledkom je absencia pigmentácie očí, pokožky a vlasov. Aby sa narodil jednotlivec s albinizmom, musia mať obidvaja rodičia tento gén, a to i vtedy, pokiaľ sami nie sú albínmi. Albinizmus je zastúpený u mužského ako aj ženského pohlavia, bez ohľadu na etnickú príslušnosť. Je prítomný vo všetkých krajinách sveta. Ľudia s albinizmom sú citliví na slnko a priame svetlo. Dôsledkom toho je slabý zrak a náchylnosť na rakovinu kože.

Mnoho ľudí s albinizmom v Malawi si nie sú vedomí ako sami seba ochraňovať, či už sa jedná o potrebu chrániť svoje telo opaľovacím krémom alebo nevychádzať na priame slnečné svetlo. Tí, ktorí vedia ako sa chrániť, nemajú prístup k ochranným prostriedkom, napríklad opaľovacie krémy sú k dispozícii len v dvoch nemocniciach v Lilongwe a Blantyre. Tieto miesta sú ďaleko od vidieckych oblastí, kde väčšina ľudí s albinizmom žije.

Ľudia s albinizmom sú klasifikovaní vládou ako jedna z najzraniteľnejších skupín v spoločnosti. Často čelia sociálnym a kultúrnym výzvam, stávajú sa terčom posmechu, diskriminácie a čelia vyhrážkam o násilí. Žijú v obavách o svoju bezpečnosť. Veľakrát ich nazývajú posmešnými prezývkami, čo často vedie k psychologickým traumám. Často s nimi zachádzajú ako s podradnými ľuďmi a mnohí žijú v sociálnom vylúčení.

Podporte výzvu : Za zvýšenie bezpečnosti Annie a ostatných ľudí s albinizmom v Malawi on-line

Apel môžete podporiť odoslaním odkazu na Twitter a tiež poštou.

• Arthur Peter Mutharika: Prezident Republiky Malawi, Kancelária prezidenta republiky a vlády

• zlepšenie ochrany ľudí s albinizmom žijúcich v Malawi