Mihail zomrel, pretože si jeho vrahovia mysleli, že je gay

Bulharsko, akcia začala 4.11.2013

Uplynulo päť rokov od vraždy Mihaila Stoyanova. Jeho páchatelia sú stále na slobode. Apelujte na bulharské úrady, aby boli jeho vrahovia postavení pred súd.

30. septembra 2008 Mihail Stoyanov, študent lekárskej fakulty, opustil svoj domov. Povedal matke, že bude onedlho späť, bohužiaľ sa už nikdy nevrátil. Mihail bol brutálne zavraždený v Borisových záhradách, najväčšom parku v Sofii. Podľa očitých svedkov ho napadli muži, ktorí chceli “vyčistiť park od gayov”. Jeho telo bolo plné modrín od hlavy až po päty. Bol napadnutý a zabitý, pretože si jeho vrahovia mysleli, že je gay.

Jeho vrahovia doteraz neboli postavení pred súd. Dvaja muži síce boli obvinení z úmyselnej vraždy, vyšetrovateľ však obvinenie zamietol z dôvodu chýb v texte a kvôli nesúladom s trestným poriadkom.

Trestné činy z nenávisti sú závažnou formou diskriminácie, s ktorou sa bulharskej justícii nedarí vyrovnať. Prípady bitia, znásilnení a vrážd LGBTI ľudí zostávajú nevyšetrené a páchatelia za ne často nie sú ani stíhaní. Aj napriek medzinárodným záväzkom právny aparát Bulharska nie je efektívny v boji proti homofóbnym a transfóbnym zločinom z nenávisti. Súčasný trestný zákonník chráni proti násiliu, ktoré je motivované etnickým pôvodom či náboženským vierovyznaním, motívom sexuálnej orientácie, pohlavnej identity či zdravotného postihnutia, ale neuvádza homofóbne a transfóbne zločiny, ktoré môžu byť stíhané v najlepšom prípade ako výtržníctvo.

Ďakujeme za podporu prípadu!

Ďakujem za všetku Vašu podporu! Voči obvineným z vraždy Mihaila Stoyanova je vedené súdne pojednávanie. Amnesty International spolu s bulharským Helsinským výborom naďalej monitorujú prebiehajúci proces. O jeho výsledku vás budeme informovať.

I naďalej môžete posielať listy solidarity pre Mihailovu mamu, buď v papierovej forme na našu adresu alebo v elektronickej forme priamo na email: justiceformihail@gmail.com

Mihailov prípad je len jeden z mnohých zločinov z nenávisti, ktoré sa za posledné roky v Bulharsku udiali. Ide predovšetkým o útoky na rómsku a moslimskú komunitu, LGBTI skupinu, migrantov a migrantky. Týmto zločinom a ich nedostatočnému prešetrovaniu sa venuje správa Amnesty International, ktorú si môžete stiahnuť tu:

Odoslali sme Vaše podpisy s týmito požiadavkami:

• Vyšetrenie vraždy Mihaila Stoyanova.

• Dragomir Yanchev: Prosecutor, Prokurátor