Indonézia: Zastavme popravy!

Indonézia, akcia začala 1.4.2015, petícia je stále aktívna

V Indonézii hrozí poprava najmenej desiatim ľuďom. Traja, ktorí čakajú na vykonanie trestu smrti, boli začiatkom marca presunutí na ostrov Nusakambangan. Na tomto mieste sa vykonávajú popravy.

8.6.2018

Mary Jane podala odvolanie na najvyšší súd

Vo Filipínach prebieha súdne pojednávanie, ktoré má rozhodnúť, či Mary Jane bola obeťou pašovania ľudí. Filipínski občania, ktorí ju najali na prácu v Indonézii priznali, že Mary Jane o nelegálnych drogách, ktoré do Indonézie priniesla, netušila. Jej právnici veria, že toto pojednávanie môže Mary zachrániť život. Po tom, ako súd zamietol žiadosť o uznanie jej výpovede, podali odvolanie na filipínsky najvyšší súd.

13.7.2015

Občianke Filipín stále hrozí poprava

Poprava Mary Jane Velosovej sa mala uskutočniť v apríli, ale na poslednú chvíľu bola pozastavená. Kancelária generálneho prokurátora v súčasnosti čaká na výsledky vyšetrovania filipínskych autorít, ktoré pátrajú po tom, či sa Mary Jane Velosová stala obeťou pašovania ľudí. Mary Jane Velosová však stále čelí trestu smrti.Hovorca kancelárie generálneho prokurátora Indonézie oznámil 22. júna, že všetky popravy sú počas pôstneho mesiaca Ramadán pozastavené a nový dátum popravy nebol doteraz určený. Žiadajme indonézske autority, aby okamžite zastavili plány na popravu Mary Jane Velosovej a ostatných, ktorým hrozí trest smrti!

4.5.2015

Dvom odsúdeným stále hrozí, že ich popravy budú vykonané

Poprava Filipínky Mary Jane Velosovej bola odrieknutá na základe žiadosti prezidenta Filipín. Miestnym úradom sa totiž prihlásila osoba, ktorá vraj Mary Jane Velosovú nahovorila na čin pašovania drog. Podľa našich informácií bola presunutá späť do väzenia Wirogunan, kde sa trest smrti nevykonáva, no Amnesty International sa aj naďalej obáva, že poprava by mohla byť realizovaná v blízkej budúcnosti.

Ďalší, ktorému hrozí poprava je Francúz Serge Atlaoui. Jeho prípad je momentálne v štádiu odvolania, pričom sa očakáva, že behom desiatich dní dôjde k rozhodnutiu. Indonézske právo ako aj medzinárodné štandardy zakazujú vykonávanie popráv osobám, ktoré majú nedoriešené odvolacie konanie.

30.4.2015

Ôsmi z desiatich obvinených boli popravení!

Aj napriek veľkému úsiliu boli v utorok 28. apríla popravení ôsmi z desiatich obvinených. Prezident Wildodo na poslednú chvíľu odriekol popravu deviatej obvinenej, Filipínky Mary Jane Velosovej. Tej však stále hrozí, že môže byť popravená. Naša výzva preto pokračuje aj naďalej. Amnesty International je proti trestu smrti vo všetkých prípadoch a za všetkých okolností, bez ohľadu na povahu trestného činu, charakteristiku páchateľa, alebo metódy používaných štátmi pri vykonávaní popráv.

24.4.2015

Popravy môžu byť vykonané už na konci mesiaca

9. apríla generálny prokurátor vyhlásil, že Indonézia vykoná popravy po skončený Africko-ázijskej konferencie (19. až 24. apríl). Doposiaľ nie je známy presný zoznam osôb, ktorých sa to týka. Avšak pravdepodobne budú popravení všetci desiati obvinení.

20.4.2015

Jedno odvolanie zamietnuté, na výsledok ďalších piatich sa čaká

Najvyšší súd odmietol odolanie jednej z obvinených, Filipínky Mary Jane Velosovej. Na rôznych iných súdoch sa nachádza ďalších päť odvolaní, ktoré sú ešte v štádiu preskúmavania.

Predstavitelia štátu vyhlásili, že aj keď sa otvára diskusia o treste smrti, popravy budú zrealizované. Očakáva sa, že budú vykonané niekedy v máji, respektíve v prvej polovici júna, keďže je nepravdepodobné, aby sa konali počas Africko-ázijskej konferencie (19. - 24. apríl), alebo počas najväčšieho moslimského sviatku Ramadán (18. jún – 17. júl). Pokračujme v podpisovaní petície!

Trestu smrti za pašovanie drog čelí v Indonézii najmenej 10 ľudí. Tento zločin však nepatrí k "najzávažnejším zločinom", za ktoré môže byť podľa medzinárodného práva tento trest uložený.

Indonézske úrady už presunuli troch väzňov, Andrewa Chana a Myurana Sukumarana z Austrálie a Raheema Agbaje Salamiho z Nigérie na miesto, kde sa vykonávajú popravy. Konečný zoznam ľudí nebol zverejnený, ale údajne čelia trestu smrti ďalší siedmi ľudia.

Právnici troch mužov sa odvolali proti rozhodnutiu indonézskeho prezidenta, ktorý zamietol udelenie milosti. Najmenej dvaja ďalší jednotlivci požiadali o súdne preskúmanie svojich prípadov pred Najvyšším súdom. Počas obdobia preskúmania odvolaní nesmie byť podľa medzinárodných štandardov vykonaná poprava.

Jeden človek bol diagnostikovaný s paranoidnou schizofréniou a bipolárnou poruchou s psychotickými črtami, ktorá sa ešte zhoršila počas jeho čakania v cele smrti. V rámci medzinárodných dohôd je však zakázané udeliť a vykonať trest smrti na osobe s duševnou alebo intelektuálnou poruchou.

Trest smrti v Indonézii vykonáva popravčia čata, ktorú tvorí 12 ľudí. Traja z nich majú ostré náboje, ostatní slepé. Je to preto, aby nikto z čaty nevedel, od koho vyšiel smrteľný náboj. Odsúdený sa môže rozhodnúť či bude stáť alebo sedieť a či bude mať zakryté oči.

Napriek tomu, že krajiny často odôvodňujú využívanie trestu smrti na boj so zločinom, neexistujú presvedčivé dôkazy, že tento trest má účinnejší odstrašujúci účinok na zločin ako iné formy potrestania. Amnesty International považuje trest smrti za najjasnejší príklad krutého, neľudského a ponižujúceho trestu a za porušenie práva na život, tak ako je definované vo Všeobecnej deklarácii ľudských práv. Organizácia je proti trestu smrti za akýchkoľvek okolností a podporuje výzvy, ktoré žiadajú zavedenie moratória na popravy za účelom zákazu používania trestu smrti. V súčasnosti je trest smrti zakázaný zákonom alebo sa prakticky nevyužíva v 140 krajinách sveta.

Amnesty International každoročne publikuje správu o počte vykonaných a udelených trestov smrti vo svete. Najnovšia správa, ktorá prináša údaje za rok 2014 je dostupná spolu s ďalšími informáciami o treste smrti tu:Správa o treste smrti za rok 2014

Podporte výzvu Zastavme trest smrti! on-line

• H.E. Joko Widodo: Prezident Indonézskej republiky

• Okamžite prerušiť plánovanie akýchkoľvek popráv