Zastavme prenasledovanie Eren Keskinovej!

Turecko, akcia začala 9.1.2017, petícia je stále aktívna

Právnička Eren Keskinová sa odmieta vzdať spravodlivosti. V roku 2004 bola usvedčená z „urážania Turecka“, pretože vystúpila proti zabitiu 12- ročného chlapca armádou. Odvtedy bola opakovane zatýkaná za zverejnené články v novinách, kde pôsobila ako šéfredaktorka. Vláda ju chce poslať do väzenia za to, že hovorí za spravodlivosť. Eren však nebude umlčaná.

Ako právnička a bývalá šéfredaktorka novín je Eren Keskinová už desaťročia hlasnou kritičkou Turecka. Prejav, ktorý predniesla pred 11 rokmi, rozhneval predstaviteľov štátnej moci. V ňom obvinila štát zo „zabitia 12 - ročného dieťaťa“ Ugura Kaymaza.

Pre Eren je zabitie chlapca armádou v roku 2004 len jednou z mnohých škvŕn v histórii Turecka – histórii, za ktorú musia byť podľa nej autority zodpovedné.

Za tento prejav a za zverejnené články v kurdských novinách, v ktorých zastávala funkciu šéfredaktorky, bola opakovane obviňovaná za urážanie Turecka a prezidenta.

Kvôli jej hlasnému postoju k ťažkej situácii tureckých Kurdov bola Eren bola trestne stíhaná už viac ako 100 krát. V roku 1995 strávila šesť mesiacov vo väzení len pre to, že vo svojom článku použila slovo Kurdistan. Obrovské množstvo prípadov, ktoré sa vedú proti jej osobe nie je nič iné, len jasné obťažovanie.

Jediným, čím sa Eren previnila, bolo vyjadrenie názoru proti nespravodlivosti. A čas sa jej kráti. Viac súdnych procesov znamená, že môže byť kedykoľvek uväznená, a to na dlhé obdobie.

Eren Keskinová čelí obvineniam podľa paragrafu 301 tureckého trestného zákonníka. Tento paragraf je dlhodobo jedným z najproblematickejších paragrafov čo sa týka slobody prejavu. Do roku 2008 paragraf kriminalizoval "znevažovanie tureckých hodnôt". Reforma nahradila túto definíciu rozsiahlejšou - "znevažovaním tureckého národa, republiky, tureckého parlamentu, tureckej vlády a zákonných inštitúcií" a pridala potrebu autorizácie ministrom spravodlivosti predtým než žalobca zaháji konanie.

Podľa Amnesty International je usvedčenie Eren Keskinová podľa paragrafu 301 porušením jej práva na slobodu prejavu. Ak bude Eren uväznená, stane sa z nej väzenkyňa svedomia.

Podporte výzvu : Za ukončenie prenasledovania Eren on-line

Apel môžete podporiť odoslaním odkazu e-mailom nebo na Twitter a tiež poštou.

• Bekir Bozdag: Minister spravedlnosti, Ministerstvo spravodlivosti

• Zrušenie zákonov, ktoré porušujú právo na slobodu prejavu.