Kostyantyn prepustený aj vďaka Vám!

Ukrajina, akcia začala 11.2.2016

Úrady odmietajú zverejniť osud a miesto, kde sa nachádza Kostyantyn Beskorovaynyi. 27. novembra 2014 ho bezpečnostné zložky zadržali na východe Ukrajiny. Existujú závažné obavy o jeho zdravie a bezpečnosť.

12.8.2016

Kostyantyn bol po 15 mesiacoch zadržania prepustený

Kostyantyn Beskorovaynyi sa po 15 mesiacoch, ktoré strávil vo väzbe na neznámom mieste, vrátil 25. februára 2016 domov. V júli prisľúbil Hlavný vojenský proukrátor otvorenie vyšetrenia Kostyantynovho zmiznutia a mučenia členmi ukrajinskej bezpečnostnej služby. Kostyantyn sa mohol vrátiť k svojej profesii zubára a jeho príbehu sa venuje aj výskumná správa Amnesty International „Neexistuješ. Svojvoľné zadržiavanie, násilné zmiznutia a mučenie na východe Ukrajiny“„ . Pozrite si krátky rozhovor s Kostyantynom a jeho manželkou Olgou. Ďakujeme za Vaše podpisy!

27. novembra 2014 okolo druhej v noci vtrhli štyria ozbrojení a zamaskovaní muži do domu Kostyantyna Beskorovaynyia v meste Kostyantynivka v Donteskej oblasti na východe Ukrajiny. Podľa susedov, ktorí incident videli, Kostyantyna odviezli v bielej dodávke bez poznávacích značiek. 58 ročný Kostyantyn sa na druhý deň ozval svojej manželke a zdelil jej, že bol zadržaný pre vystúpenie na zhromaždení v máji 2014. Potom ho prerušil muž, ktorý jej oznámil, že ho zadržiavajú "pre ďalšie vyšetrovanie" a ukončil hovor bez akýchkoľvek ďalších detailov. Kostyantynova manželka s ním odvtedy nehovorila. Miestna polícia otvorila vyšetrovanie jeho zmiznutia, potom čo ho manželka nahlásila ako nezvestného. Vyšetrovanie dodnes neprinieslo žiadne výsledky.

Počas tlačovej konferencie 19. decembra 2014 oznámil vtedajší hovorca Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) Markiyan Lubkivsky, že spolu s ďalšími zatkli aj muža, ktorého opísal ako "šialeného komunistu" a člena miestnej rady z Kostyantynivky. Údajne plánovali otráviť miestne zdroje vody kyanidom. Markiyan Lubivskyi priamo nespomenul Kostyantyna Beskorovaynyiho, ale v tom čase bol jediným mužským členom komunistickej strany v miestnej rade.

29. októbra 2015 kontaktoval Kostyantynovu manželku človek, ktorého zadržiavali v detenčnom centre SBU v Charkove na východe Ukrajiny. Povedal, že bol s Kostyantynom v cele, a že ju skontaktoval na manželovu žiadosť. Manželke zdelil osobné detaily o Kostyantynovi, ktoré podľa nej mohol vedieť len od manžela.

Osud Kostyantyna Beskorovaynyia a miesto, kde sa v súčasnosti nachádza ostávajú neznáme. Jeho manželka žiadala v januári 2015 informácie od úradu generálneho prokurátora a ostatných vládnych agentúr vrátane SBU, ale všetky odpovedali, že Kostyantyna nezadržiavajú a nie je proti nemu vedené žiadne trestné stíhanie. Kostyantynova manželka sa obáva o zdravie a život svojho manžela.

Zadržanie v izolácii znamená, že zadržiavanému je odopretý prístup k okolitému svetu - nemá kontakt s právnikmi, lekármi, rodinou či priateľmi. Počas zadržiavania v izolácii sa najčastejšie objavuje mučenie, iné zlé zaobchádzanie, či nútené zmiznutie. Návštevy právnikov, nezávislých zdravotníckych odborníkov či rodiny slúžia aj ako dohľad nad zdravotným a celkovým stavom zadržiavaného a môžu slúžiť ako prevencia pred týmito porušeniami ľudských práv. Vlády musia zaručiť, že všetci väznení sú po vzatí do väzby bezodkladne prevedení pred nezávislú súdnu autoritu. Väzneným by mal byť zaručený okamžitý a pravidelný prístup k príbuzným, lekárom a právnikom.

Amnesty International sa rozprávala s bývalými zajatcami, ktorých zadržiavali ukrajinské úrady aj separatistické skupiny v kontexte konflitku na východnej Ukrajine. Organizácia zozbierala presvedčivé dôkazy o častých a rozšírených zneužívaní väzňov, vrátane mučenia a iného zlého zaobchádzania, ktoré páchali obe strany konflitku. Viac informácií je k dispozícii vo výskumnej správe Breaking Bodies: Torture and Summary Killings in Eastern Ukraine.

Ďakujeme za podporu prípadu!

Ďakujeme všetkým, ktorí ste podporili Kostyantyna. Po 15 mesiacoch strávených vo väzbe na neznámom mieste sa vrátil domov a ukrajinské úrady prisľúbili vyšetrovanie jeho zmiznutia a mučenia zo strany ukrajinskej tajnej služby. Aj Váš podpis pomáha!

Odoslali sme Vaše podpisy s týmito požiadavkami:

• Okamžité zverejnenie miesta, kde sa v súčasnosti Kostyantyn nachádza
  • Záruku, že Kostyantyn nie je mučený, alebo s ním nie je iným spôsobom zle zaobchádzané a má prístup k zdravotnej starostlivosti ak ju potrebuje
  • Otvorenie vyšetrovania okolností jeho zatknutia a následného zadržiavania v izolácii, identifikovanie a postavenie pred spravodlivosť zodpovedných za akékoľvek porušenie procedurálnych a ľudských práv

• Vasyl Hrytsak: Riaditeľ Ukrajinských bezpečnostných zložiek