Za udelenie milosti Edwardovi Snowdenovi

Spojené štáty, akcia začala 9.1.2017, petícia je stále aktívna

Keď sa Edward Snowden podelil s novinármi o dokumenty americkej tajnej služby, odhalil, ako vláda získava naše osobné dáta, vrátane telefónnych hovorov, emailov a ďalších informácií. Jeho čin rozprúdil celosvetovú diskusiu, ktorá zmenila zákony a ochránila naše súkromie. Napriek tomu musí Edward žiť v exile a čelí desiatkam rokom väzenia.

11.11.2016

Premiéra filmu Snowden na Slovensku

Včera odštartoval v slovenských kinách nový film Olivera Stonea Snowden , ktorý na Slovensko prináša distribučná spoločnosť Film Europe. Nakrútenie filmu inicioval Snowdenov ruský advokát Anatolij Kučerena, práve on oslovil dlhoročného producenta Olivera Stonea Moritza Bohrmana k spolupráci a pozval filmových tvorcov do Moskvy, kde sa momenálne Snowden ukrýva.   Viac k filmu nájdete tu a program premietania si môžete pozrieť tu.   Amnesty International je ambasádorom filmu Snowden na Slovensku.

Edward Snowden ukázal ako vláda tajne získava obrovské časti našej súkromnej komunikácie, vrátane osobných emailov, polôh mobilných zariadení, histórie internetových prehliadačov a oveľa viac. A to všetko bez nášho súhlasu.

Jeho odvaha zmenila svet. Rozprúdil celosvetovú diskusiu, zmenu zákonov a pomohol nám ochrániť naše súkromie. V USA prešli po prvý krát za 40 rokov zákony o kontrole vládneho sledovania. Technologické spoločnosti ako Apple a WhatsApp dnes robia oveľa viac v oblasti ochrany našich osobných informácií.

Nič z toho by sa bez Edwarda nestalo. Bývalý americký generálny prokurátor priznal, že svojimi odhaleniami „spravil verejnosti službu“. Dokonca i prezident Obama priznal, že diskusia o sledovaní „nás posilní“.

Edward je hrdinom ľudských práv. No napriek tomu čelí desaťročiam vo väzení kvôli obvineniam, že predal tajné informácie nepriateľom USA. Bez záruky na spravodlivý súdny proces vo svojej vlasti dnes žije v právnom limbe v Rusku.

Odhalenia Edwarda Snowdena v júni 2013 potvrdili dlhotrvajúce obavy - vlády v tajnosti zbierajú, ukladajú a analyzujú stovky miliónov dát so súkromnou komunikáciou. Programy bezpečnostných agentúr majú prístup k údajom hlavných poskytovateľov internetových služieb ako Google, Microsoft či Yahoo. Zachytávajú aj komunikáciu, ktorá sa šíri optickými káblami a telefonickú komunikáciu vďaka spolupráci s prevádzkovateľmi telefonických služieb. Snowden poskytol dôkazy programov masového sledovania pod dohľadom americkej a britskej vlády, ktoré spolupracujú s ďalšími krajinami v Aliancii tzv. piatich očí. Dáta, ktoré sa nachádzajú v rozsiahlych dátových centrách sú dostupné bezpečnostným agentúram z Austrálie, Kanady a Nového Zélandu prostredníctvom databázy miliónov súkromných kontaktov.

Medzinárodné právo povoľuje obmedzenie práva na súkromie a práva na slobodu prejavu len v ojedinelých prípadoch. Legitímne sledovanie komunikácie patrí k obmedzeniam, len pokiaľ je v súlade s právom (jasnými zákonmi, ktoré sú prístupné verejnosti, deje sa na základe oprávnenia vydaného nezávislou autoritou, sleduje legitímny cieľ, napríklad v kontexte trestného vyšetrovania, zameriava sa na jednotlivca, skupinu alebo miesto, ktoré priamo súvisí s legitímnym cieľom, je nevyhnutné a primerané legitímnemu cieľu).

Edward Snowden je jedným z deviatich jednotlivcov a komunít, za ktorých budeme tento rok písať v Maratóne písania listov 2016. Zorganizovať Maratón môžete aj vy veľmi jednoducho, všetky informácie nájdete na našom webe maraton.amnesty.sk.

Napísať list prezidentovi Obamovi môžete aj osobne, počas premiéry filmu Snowden10. novembra 2016 o 19:00, v Kine Film Europe na Štefánikovej 25 v Bratislave. Amnesty International Slovensko je ambasádorom tohto filmu na Slovensku a počas premiéry budeme mať v kine stánok, pri ktorom sa môžete zastaviť.

obrázek

Podporte výzvu : udelenie prezidentskej milosti Edwardovi Snowdenovi on-line

Apel môžete podporiť odoslaním odkazu na web nebo na Twitter a tiež poštou.

• Barack Obama: Prezident Spojených štátov, Biely dom

• udelenie prezidentskej milosti Edwardovi Snowdenovi