Podporte spravodlivosť a ľudské práva LGBTI+ ľudí na Slovensku

Slovenská republika, akcia začala 4.11.2022, petícia je stále aktívna

Tisíce ľudí na Slovensku sa postavili na podporu LGBTI+ ľudí v boji proti diskriminácii, nenávisti a nevraživosti, ktorej kvír ľudia čelia po vražde Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha pred LGBTI+ barom Tepláreň v Bratislave. Pridajte sa a vyjadrite svoju podporu LGBTI+ ľuďom na Slovensku. Žiadajte spravodlivosť pre obete aj preživšiu a dodržiavanie ľudských práv LGBTI+ ľudí na Slovensku.

Večer 12. októbra 2022 sedeli Juraj, Matúš a Radka pred bratislavskou Teplárňou, keď na nich mladý muž opakovane vystrelil z pištole. Juraja, 27-ročného nebinárneho človeka, a Matúša, 23-ročného bisexuálneho muža, na mieste zavraždil. 28-ročná Radka utrpela zranenia a previezli ju do nemocnice.

Pred útokom podozrivý strelec zverejnil na Twitteri manifest obsahujúci násilné a diskriminačné vyjadrenia voči LGBTI+ ľuďom a židovskej komunite. Prípad je v štádiu vyšetrovania, Národná kriminálna agentúra zločin klasifikovala ako teroristický čin.

Podpíšte petíciu a prejavte solidaritu s blízkymi Juraja a Matúša a so všetkými LGBTI+ ľuďmi na Slovensku.

Žiadajte slovenské úrady, aby zabezpečili rýchle a dôkladné vyšetrenie útoku pred Teplárňou, aby vláda SR prijala proaktívne opatrenia na predchádzanie nenávistným útokom namiereným proti LGBTI+ ľuďom a zároveň, aby vláda SR naplnila požiadavky výzvy Ide nám o život a bezodkladne zabezpečila ochranu rovnosti a ľudských práv LGBTI+ ľudí v súlade s medzinárodnými záväzkami SR.

Tragickú udalosť, ktorá sa odohrala na Zámockej ulici v Bratislave, je potrebné vnímať v kontexte nepriateľských nálad, útokov, škodlivých mýtov a stereotypov, ktorým LGBTI+ ľudia na Slovensku neustále čelia. Pôvodcami nenávistných a diskriminačných vyjadrení voči nim sú pritom často práve politici a političky.

Na Slovensku nie je možné uzavrieť manželstvo ani registrované partnerstvo s osobou rovnakého pohlavia a krajina neuznáva ani zväzky právoplatne uzavreté v zahraničí. Páry rovnakého pohlavia spolu nemôžu legálne vychovávať deti a čelia mnohým ďalším prekážkam a diskriminácii.

V apríli tohto roka vydalo slovenské Ministerstvo zdravotníctva Odborné usmernenie na zjednotenie medicínskych postupov pri vydávaní lekárskeho posudku pri zmene pohlavia, ktoré prvýkrát v histórii krajiny upravovalo postupy medicínskej tranzície. Usmernenie prinášalo niekoľko pozitívnych zmien, predovšetkým však zakazovalo nútené sterilizácie a kastrácie ľudí, ktorí sa rozhodli tranzíciu podstúpiť. Napriek tomu, že transrodoví ľudia neboli zo zákona povinní v procese tranzície podstúpiť kastračný, resp. sterilizačný zákrok, mnohí poskytovatelia a poskytovateľky zdravotnej starostlivosti svoju klientelu do tohto zákroku nútili.

Negatívna reakcia časti politického spektra neskončila pri diskriminačných a urážlivých vyjadreniach, a tlak, ktorý vyvinuli na zodpovedné osoby, viedol 18. mája k pozastaveniu platnosti usmernenia a vytvoreniu komisie, ktorá má posúdiť jeho relevanciu.

Kvír ľudia a aktivistky odo dňa útoku na Tepláreň čoraz častejšie hlásia fyzické útoky a nenávistné správy na sociálnych sieťach. Dvaja kvír ľudia zažili útok cestou vlakom, gejský pár napadli v bratislavskej reštaurácii za letmý bozk, podobná situácia sa zopakovala v nitrianskom parku. Vyhrážky smrťou hlásili aj organizátori pochodu Pride.

Týždeň po streľbe slovenský parlament odmietol posunúť do druhého čítania návrh Zákona o partnerskom spolužití, ktorý by mohol mierne zlepšiť situáciu párov rovnakého pohlavia na Slovensku. Zákon ponúkal minimalistické zmeny, ktoré by nezosobášeným párom poskytli prístup k zdravotnej dokumentácii či dedeniu po partnerovi alebo partnerke. Za posunutie návrhu zákona do druhého čítania hlasovalo len 50 zo 150 poslancov a poslankýň NR SR.

LGBTI+ organizácie na Slovensku zverejnili 24. októbra zoznam požiadaviek adresovaných slovenskej vláde a parlamentu. V dokumente s názvom Ide nám o život žiadajú dodržiavanie ľudských práv LGBTI+ ľudí vrátanie uzákonenia partnerských zväzkov a prístup k dôstojnej tranzícii. Viac informácií nájdete na tomto odkaze: https://idenamozivot.sk.

Podporte výzvu SPRAVODLIVOSŤ PRE JURAJA A MATÚŠA A ĽUDSKÉ PRÁVA PRE VŠETKÝCH on-line

Apel môžete podporiť odoslaním odkazu e-mailom a tiež poštou.

• Eduard Heger: Premiér Slovenskej republiky

• aby príslušné orgány podnikli všetky potrebné kroky potrebné na zabezpečenie spravodlivosti pre obete útoku na Zámockej a ich blízkych,
  • aby SR prijala preventívne opatrenia na ochranu LGBTI+ ľudí pred útokmi a násilím,
  • aby vláda SR naplnila požiadavky výzvy Ide nám o život a bezodkladne zabezpečila ochranu rovnosti a ľudských práv LGBTI+ ľudí v súlade s medzinárodnými záväzkami SR.