Čelí väzeniu za tweetovanie

Malajzia, akcia začala 18.9.2015, petícia je stále aktívna

V súčasnosti drží Zunar smutný rekord v počte obvinení z porušovania zákonu o protištátnych aktivitách. Žaloba proti Zunarovi, politickému satirikovi, ilustruje zasahovanie do slobody prejavu v Malajzii prostredníctvom tohto zákona z roku 1948. Nedávno boli za nejasných okolností novelizovaný a tí, čo vyjadrujú nesúhlas s vládou, môžu byťnajnovšie odsúdení na dlhé tresty (napríklad na tri až dvadsať rokov väzenia). Zákon sa vzťahuje aj na kritiku prostredníctvom moderných technológii. Zunar momentálne čelí deviatim obvineniam z porušenia tohto zákona naraz. Týkajú sa jeho desiatich tweetov z februára tohto roku, v ktorých kritizoval súdny systém po odsúdení opozičného lídra Anwara Ibrahima. Zunar považuje proces s Ibrahimom za vykonštruovaný, politicky motivovaný akt.

13.2.2017

Zunar a jeho podporovatelia zatknutí pri akcii na jeho podporu

16. decembra boli Zunar spolu s niekoľkými podporovateľmi zaktnutí počas akcie na vyzbieranie financií na jeho podporu - "Čaj so Zunarom". Zunara zadržiavali a vypočúvali niekoľko hodín, ale doteraz nebol z ničoho obvinený. Polícia počas razie skonfiškovala 1300 jeho kníh. Preskúmanie Zunarovho napadnutia ústavnosti Zákona o protištátnych aktivitách bolo presunuté z januára na máj 2017.

20.10.2016

Malajzia musí zrušiť zákaz vycestovania pre Zunara a ostatných kritikov vlády

Malajzijské úrady musia ihneď zastaviť svojvoľný zákaz cestovania pre karikaturistu a politického aktivistu Zulkifleeho Anwara Ulhaqueho (Zunara), ktorému od 17. októbra 2016 zakázali vycestovať z krajiny. Dňa 17. októbra 2016 cestoval Zunar do Singapuru cez medzinárodné letisko v Kuala Lumpur, aby sa zúčastnil súkromného fóra. Dovtedy mohol slobodne cestovať, dokonca aj potom čo bol zadržaný. Svojvoľný zákaz cestovania voči kritikom vlády je závažným porušením práva na slobodný pohyb osôb, ktoré je ukotvené aj v článku 9 malajzijské ústavy. Vycestovať nesmie ani Maria Chin Abdulláhova, predsedníčka koalície neziskových organizácií bojujúcich za spravodlivé voľby v krajine, ktorej bol zákaz udelený v máji 2016 a Hishamuddin Rais, právnik a politický aktivista, ktorý ma zakázané vycestovať od decembra 2015. Viac si prečítajte tu: http://www.amnesty.sk/malajzia-musi-zrusit-zakaz-vycestovania-pre-zunara-a-ostatne-kritiky-vlady/

2.9.2016

Ďalší proces so Zunarom bude 8. septembra

8. septembra 2016 sa bude konať proces so Zunarom pred súdom v Kuala Lumpur. Ide o pokus napadnúť ústavnosť Zákona o protištátnych aktivitách z roku 1948.

Zulkiflee Anwar “Zunar” Ulhaque čelí dlhému trestu odňatia slobody, po tom ako na sieti Twitter kritizoval uväznenie opozičného lídra Anwara Ibrahima.

Zunar je politický karikaturista, známy tým, že satiricky kritizuje korupciu vo vláde a volebné podvody. Čelí obvineniam podľa zastaralého zákona z roku 1948, ktorý vláde poskytuje neobmedzené právo zatknúť a väzniť kritikov.

Už v minulosti mal Zunar problémy s malajzijskými vládnymi orgánmi. Od roku 2009, kedy do jeho kancelárie vtrhla polícia, ho zastrašujú, zatýkajú a väznia. Jeho knihy zabavili a zakázali a vyhrážali sa mu, že zatvoria jeho tlačiarne.

Zunarov prípad nie je ojedinelý. V prvej polovici roku 2015 bolo v súvislosti so zákonom o protištátnych aktivitách vypočúvaných, zatknutých či obvinených viac ako 40 novinárov, akademikov, aktivistov a právnikov. V Malajzii sa rýchlo stráca priestor pre nesúhlas a diskusiu.

Zunar bol obvinený z porušenia Zákona o protištátnych aktivitách z roku 1948. Tento zákon, ktorý pochádza ešte z koloniálneho obdobia sa používa na potlačenie slobody prejavu pod rúškom ochrany národnej bezpečnosti. Od roku 2013 ho malajzijské autority čoraz častejšie využívajú ako nástroj na potlačenie kritiky. V apríli 2015 prijala vláda novelizáciu zákona, vďaka ktorej môžu kritici dostať prísnejšie tresty, a ktorá rozširuje pôsobenie zákona na elektronické médiá.

Tí, ktorí sú vinní z porušenia zákona čelia najmenej trojročnému väzeniu. V závažnejších prípadoch porušenia, ktoré sa vzťahuje na spôsobenie zranenia či poškodenia majetku môže usvedčený jednotlivec čeliť až 20 rokom vo väzení. Tento zákon je v rozpore s medzinárodnými ľudskými právami, konkrétne s právom na slobodu prejavu, ktorá je ukotvená v článku 19 Všeobecnej deklarácie ľudských práv a v článku 10 malajzijskej ústavy.

Podporte výzvu : Zrušenie všetkých obvinení on-line

• Najib Razak: Premiér, Administratívne centrum federálnej vlády

• Zrušenie obvinení voči Zunarovi vznesených za nenásilné využívanie svojho práva na slobodu prejavu