Zatvorená: Vo väzení za pokojné protesty

Ruská federácia, akcia začala 3.5.2016

Ildar Dadin bol 7. decembra 2015 odsúdený moskovským súdom na tri roky väzenia za „opakované porušovanie zákona o verejných zhormaždeniach“ (Článok 212.1 Trestného zákonníku Ruskej federácie). Je prvým, koho odsúdili na základe tohto nového článku z roku 2014, ktorý trestá opakované porušenie zákona o verejných zhromaždeniach. 31. marca 2016 bol Ildarov trest po odvolaní znížený na 2,5 roka.

9.3.2017

Ildar je na slobode!

26. februára 2017 bol Ildar Dadin prepustený na slobodu! Stalo sa tak po tom, čo Najvyšší súd zrušil jeho trojročný trest za "opakované porušenie zákona o verejných zhromaždeniach". Ildar po svojom prepustení povedal: "Ak sa toto video dostane k priateľom a všetkým čestným ľuďom nielen v Rusku, ale na celom svete, ktorí ma podporovali, chcem im povedať len jedno. Dúfam, že sa moja manželka nenahnevá, ale myslím si, že som prežil len vďaka všetkým čestným ľuďom na svete a ruskej občianskej spoločnosti ... Vďaka Vám, čestní ľudia. Chcem Vám povedať, že Vás milujem. Prežil som a som nažive vďaka Vám." Ďakujeme za Vaše listy a podpisy, ktorými ste žiadali Ildarovo prepustenie!

13.2.2017

Lúč nádeje po rozhodnutí ústavného súdu

Ústavný súd v St. Petersburgu rozhodoval o prísnom zákone obmedzujúcom právo na zhromažďovanie. Podnet na súd podal väzeň svedomia Ildar Dadin, jediný človek, ktorý bol doteraz na základe tohto zákona odsúdený. Súd rozhodol, že trestná zodpovednosť protestujúcich by sa mala odvíjať od spôsobenej škody, alebo rizika spôsobenia škody, nie od toho, že sa koná "neautorizované" verejné zhromaždenie. Súd takisto požiadal o preskúmanie Ildarovho prípadu, ktoré musí byť promtné a Ildar musí byť bezpodmienečne a okamžite prepustený. Viac informácií na: https://www.amnesty.org/en/latest/news/2017/02/russia-court-offers-chink-of-light-in-case-brought-by-jailed-protester-ildar-dadin/

17.1.2017

Ildar bol presunutý do inej väznice

V Ildarovom liste adresovanom jeho žene, ktorý bol uverejnený 1. novembra odhalil, ako ho väzenskí dozorcovia vo väzenskej kolónii Šegezi v Karélii na severozápade Ruska bili a mučili už od začiatku jeho príchodu 10. septembra 2016. Pravdepodobne v reakcii na nespokojnosť verejnosti po zverejnení informácií o mučení sa úrady rozhodli premiestniť Ildara do inej väznice. Od 5. decembra do 6. januára však neboli poskytnuté žiadne informácie o tom, kde sa nachádza, ani jeho rodine a ani právnikovi. Až 6. januára zistila Ildarova rodina, že sa nachádza vo väzení Kolónie 5 v Altajskom regióne na juhu Sibíru.

9.11.2016

Ildarov list z väzenia pre manželku

Ildar píše list svojej žene Anstasii Zotovovej, v ktorom opisuje, ako s ním zaobchádzajú vo väzenskej kolónii Segeže, kde je zadržiavaný od 10. Septembra 2016. Znenie listu si môžete prečítať tu: http://www.amnesty.sk/rusko- Ildar-dadin-pise-list-z-vazenia-svojej-zene /.

Ildar bol usvedčený na základe účasti na štyroch pokojných akciách v roku 2014, vrátane zhromaždenia na podporu opozičného aktivistu Alexa Navalneho a demonštrácie na podporu "väzňov z Blatného námestia". 15. januára 2015 Ildara zatkli počas demonštrácie na podporu francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo. Bol odsúdený na 15 dní administratívnej väzby. 30. januára, v posledný deň trvania väzby bol predvedený pred súd, kde mal byť súdený podľa správneho zákonníka. Súd sa však rozhodol odovzdať materiály k trestnému vyšetrovaniu a otvoriť trestné stíhanie voči Ildarovi. 3. februára 2015 mu bol udelený trest domáceho väzenia a z domu mohol odísť iba na súdne pojednávania. Po rozsudku zo 7. decembra 2015 bol vzatý do väzby.

Ildar je väzeň svedomia, ktorý je vo väzení len preto, lebo nenásilným spôsobom využíval svoje právo na slobodu prejavu. Musí byť okamžite a bezpodmienečne prepustený.

Nedávne zmeny v ruskom zákone o verejných zhromaždeniach umožňujú trestne stíhať hocikoho, kto v priebehu 180 dní porušil zákon viac ako dvakrát. Za jednorázové porušenia zákona - napríklad pri nenásilnom zhromaždení, ktoré nebolo vopred povolené úradmi, hrozí pokuta, alebo až 15 dní v administratívnom zadržaní. Tri takéto porušenia znamenajú zločin, za ktorý je možné dostať až päť rokov väzenia.

Ďakujeme za podporu prípadu!

26. februára 2017 bol Ildar Dadin prepustený na slobodu! Stalo sa tak po tom, čo Najvyšší súd zrušil jeho trojročný trest za "opakované porušenie zákona o verejných zhromaždeniach". Ďakujeme za Vaše listy a podpisy, ktorými ste žiadali Ildarovo prepustenie!

Odoslali sme Vaše podpisy s týmito požiadavkami:

• Okamžité a bezpodmienečné prepustenie Ildara Dadina
  • Zrušenie represívneho a nespravodlivého zákona o verejných zhromaždeniach

• Jurij Jakovlevič Čajka: Generálny prokurátor Ruskej federácie, Kancelária Generálneho prokurátora