Zastavte popravu Ahmadrezu Džalálího

Irán, akcia začala 27.5.2022, petícia je stále aktívna

Ahmadreza Džalálí je švédsko-iránsky lekár a akademik, ktorého zatkli 26. apríla 2016 počas služobnej cesty v Iráne. Džalálího odsúdili na základe vykonštruovaných obvinení na trest smrti. Amnesty International žiada jeho okamžité oslobodenie.

Džalálího uznali vinným zo zločinu „svetskej skorumpovanosti“ (efsad-e-fel-arz), ktorého sa údajne dopustil formou špionáže. Toto obvinenie sa v Iráne používa proti novinárom, právničkám a ďalším kritikom režimu, pričom jeho definícia v trestnom zákone zahŕňa i šírenie lží a spôsobenie vážnej fyzickej alebo majetkovej ujmy, ale nespĺňa základné kritériá jasnosti a presnosti, čím porušuje princíp právnej istoty.

Revolučný súd v Teheráne odsúdil Džalálího na trest smrti v októbri 2017. Rozsudok sa opieral najmä o jeho „priznanie“ ku špionáži, ku ktorému Džalálího podľa jeho vlastných slov prinútili mučením a iným zlým zaobchádzaním počas 3 mesiacov v samoväzbe a bez prístupu k právnikovi.

Vyšetrovatelia sa Džalálímu vyhrážali zabitím a ublížením na zdraví, ako aj násilím voči jeho deťom, ktoré žijú vo Švédsku, a voči jeho matke, ktorá žije v Iráne. Džalálí uviedol, že vyšetrovatelia zaňho napísali „priznanie“, ktoré ho donútili prečítať pred kamerou. Záznam následne odvysielali v iránskej televízii, kde Džalálího prezentovali ako špióna.

V decembri 2018 sa Džalálího právnici dozvedeli, že najvyšší súd potvrdil jeho trest smrti bez toho, aby im umožnil podať odvolanie. Žiadosti o súdne preskúmanie prípadu najvyšší súd opakovane zamietol. Dňa 1. decembra 2020 Džalálí telefonoval so svojou manželkou vo Švédsku. Počas dvojminútového hovoru jej oznámil, že ho previezli do inej väznice, kde ho plánujú popraviť. Po výraznej medzinárodnej intervencii však popravu odložili.

Ahmadrezu Džalálího dodnes väznia vo väznici Evin, kde zažíva mučenie a ďalšie neľudské zaobchádzanie, nedostáva sa mu primeranej zdravotnej starostlivosti a jeho život zostáva vo vážnom ohrození.

Naliehajte spolu s nami na iránske štátne orgány, aby zrušili trest smrti pre Ahmadrezu Džalálího a zabezpečili jeho okamžité oslobodenie a prepustenie.

Amnesty International overila viacero dôkazov o tom, že väznenie Ahmadrezu Džalálího predstavuje trestný čin brania rukojemníka. Podrobný výskum a analýza vyvolávajú vážne obavy, že Irán využíva vyhrážky popravou doktora Džalálího ako donucovací prostriedok v snahe o vydanie dvoch bývalých iránskych úradníkov, ktorí sú väznení v Belgicku a Švédsku.

Prvým z nich je Asadolláh Asadi, bývalý iránsky diplomat, ktorý si v Belgicku odpykáva 20-ročný trest odňatia slobody za spoluúčasť pri zmarenom bombovom útoku vo Francúzsku v roku 2018. Druhý, Hamid Nouri, je bývalý väzenský úradník, ktorého vo Švédsku súdia za údajnú účasť na masových masakroch v iránskych väzniciach v roku 1988. Súd by mal v jeho prípade rozhodnúť 14. júla 2022.

Viac informácií nájdete na https://www.amnesty.org/en/latest/news/2022/05/iran-swedish-iranian-doctor-held-hostage-and-at-risk-of-retaliatory-execution/.

Podporte výzvu ZRUŠENIE TRESTU SMRTI PRE DOKTORA DŽALÁLÍHO on-line

Apel môžete podporiť odoslaním listu .

• Ebrahim Raisi, Najvyšší predstaviteľ iránskej justície

• aby Irán zrušil trest smrti pre doktora Ahmadrezu Džalálího a zabezpečil jeho okamžité oslobodenie.