Za kritiku štátnej moci na 10 rokov do väzenia

Spojené arabské emiráty, akcia začala 1.10.2023, petícia je stále aktívna

Ahmed Mansúr je milujúci otec a manžel. Je básnikom, blogerom a obrancom ľudských práv. Momentálne je uväznený vo väzení al-Sadr v Abú Zabí (ang. Abu Dhabi) v Spojených arabských emirátoch. Každý deň trávi v izolovanej cele bez prístupu ku knihám, písacím potrebám a papieru. Nemá dokonca ani posteľ.

Aký zločin spáchal? Hovoril pravdu. Predtým, ako ho zatkli, bol Ahmed jedným z mála hlasov v Spojených arabských emirátoch, ktoré poskytovali zvyšku sveta dôveryhodné nezávislé informácie o porušovaní ľudských práv v krajine. Pravidelne upozorňoval na zadržiavanie, mučenie a nespravodlivé súdne procesy s predstaviteľmi a predstaviteľkami disentu. Hovoril o problémoch v súdnom systéme a o miestnych zákonoch, ktoré porušujú medzinárodné právo.

Ahmed za to platí vysokú cenu. V marci 2017 vtrhli bezpečnostné sily Spojených arabských emirátov do jeho domu a zatkli ho. Viac ako rok nikto nevedel, kde ho zadržiavajú, dokonca ani jeho rodina. V máji 2018 Ahmeda odsúdili na desať rokov väzenia na základe obvinení, ktoré zahŕňali „urážku Spojených arabských emirátov a ich symbolov“.

Na protest proti podmienkam vo väzení Ahmed dvakrát držal hladovku, ktorá mu spôsobila úbytok telesnej hmotnosti ohrozujúci život. Napriek tomu má povolené vychádzať zo samoväzby len trikrát týždenne, keď dozorcovia odvedú všetkých ostatných väzňov z dvora, a tak Ahmed trávi aj to málo času, ktorý má na slnku, opäť len osamote.

Žiadajte, aby Spojené arabské emiráty okamžite a bezpodmienečne prepustili Ahmeda Mansúra.

Ahmed Mansúr (ang. Mansoor) získal roku 2015 prestížnu cenu Martina Ennalsa pre obrancov a obrankyne ľudských práv. Je členom poradného výboru oddelenia Human Rights Watch pre Blízky východ a severnú Afriku, ako aj poradného výboru Strediska pre ľudské práva v Perzskom zálive (GCHR). Od roku 2006 dokumentuje situáciu v oblasti ľudských práv v SAE a verejne vystupuje na ich obranu na sociálnych sieťach aj v médiách. Amnesty sa dlhodobo spoliehala na jeho postrehy a informácie pri dokumentovaní štátnych zásahov proti občianskej spoločnosti. Až do jeho zatknutia, 20. marca 2017, bol Ahmed Mansúr posledným obrancom ľudských práv v krajine, ktorý mohol verejne kritizovať štátne orgány.

Počas uplynulých šiestich rokov držia štátne orgány Ahmeda Mansúra v samoväzbe bez prístupu ku knihám, televízii alebo iným zdrojom informácií. V decembri 2017 mu z cely vzali aj posteľ, matrac a vankúš, ako aj väčšinu čistiacich prostriedkov, kozmetiky a predmetov potrebných na vykonávanie osobnej hygieny.

Od roku 2011 orgány SAE bezprecedentne potláčajú slobodu prejavu a združovania v krajine. Priestor na kritiku štátnych politík sa výrazne zmenšil. Mnohí ľudia s občianstvom SAE aj občania a občianky iných krajín, ktorí a ktoré kritizovali štátne orgány SAE alebo ľudskoprávnu situáciu v krajine, čelili prenasledovaniu, svojvoľnému zatýkaniu, mučeniu, zlému zaobchádzaniu, nespravodlivým súdnym procesom a väzneniu.

Štátne orgány zatkli, zadržali a trestne stíhali viac ako 100 ľudí vrátane významných právnikov, sudkýň a akademikov na základe nejasných a rozsiahlych obvinení súvisiacich s národnou bezpečnosťou alebo počítačovou kriminalitou. Súdne konania s obrancami a obrankyňami ľudských práv pritom nespĺňajú medzinárodné právne normy a porušujú právo na spravodlivý súdny proces. Napríklad, od marca do júla 2013 súdy v SAE odsúdili 94 disidentov a členiek politického hnutia al-Islah v nespravodlivom hromadnom procese, pričom ako dôkaz o ich vine slúžili priznania vynútené mučením alebo iným zlým zaobchádzaním. Aj napriek tomu, že 51 zo 69 mužov odsúdených na trest odňatia slobody na 15 rokov si svoj trest už odpykalo, vláda ich naďalej svojvoľne zadržiava, údajne z dôvodu prevencie terorizmu. Ľudia, ktorých obvinili z extrémizmu, zároveň podľa zákonov krajiny nemajú právo zúčastniť sa na súdnom procese, mať právne zastúpenie alebo sa odvolať proti rozsudku.

Amnesty International v roku 2014 vydala podrobnú správu, v ktorej zdokumentovala porušovanie práva na spravodlivý súdny proces v krajine.

Podporte výzvu ZA SLOBODU PRE AHMEDA MANSÚRA on-line

• Muhammad bin Zájid al-Nahján: Prezident SAE, korunný princ šejk

• aby SAE okamžite a bezpodmienečne oslobodili Ahmeda Mansúra.