Vo väzení za protest proti trestu smrti

Irán, akcia začala 10.10.2018, petícia je stále aktívna

For English version scroll down.

Atena Daemi sníva o ukončení trestu smrti v Iráne. Na Facebook a Twitter písala príspevky, v ktorých kritizovala trest smrti a množstvo popráv, ktoré sa v Iráne vykonáva. Rozdávala letáky a zúčastňovala sa pokojných protestov proti trestu smrti. Jednoduché kroky, na ktoré ale treba v Iráne veľa odvahy.

Neuveriteľné je, že tieto aktivity boli vzaté do úvahy ako dôkazy jej kriminálnych aktivít a teraz je odsúdená na sedem rokov väzenia. Jej súd bola fraška - netrval dlhšie ako 15 minút a Atenu usvedčili z „plánovania sprisahania proti národnej bezpečnosti“.

Kruté zaobchádzanie s ňou je len príkladom toho, ako intenzívne v Iráne zasahujú proti ľuďom, ktorí bojujú za ľudské práva. Desiatky z nich uväznili a mnoho ďalších čelí prenasledovaniu, výsluchom a vymysleným obvineniam, ktoré ich majú umlčať.

Atenu zbili a donútili k priznaniu, ale napriek všetkému pokračuje v boji za ľudské práva. Vo februári 2018 držala hladovku na protest proti jej preloženiu do neslávne známej väznice Shahr-e-Rey, kde nemla prístup k pitnej vode ani zdravotnej starostlivosti. Vo väzbe sa jej zdravotný stav alarmujúco zhoršil. Musí byť okamžite prepustená na slobodu!

V Iráne bolo v roku 2017 vykonaných najmenej 507 popráv, z toho minimálne v 31 prípadoch sa jednalo o verejné popravy. Najčastejšou metódou vykonania trestu smrti v Iráne je obesenie. Väčšina prečinov, za ktoré sa udeľuje v Iráne trest smrti súvisí s drogovou činnosťou, no najprísnejší trest sa udeľuje aj za menšie prečiny, akými sú napríklad pašeráctvo, nevera, odpadlíctvo od viery, urážku proroka Muhammada či bohorúhačstvo.

Pokojné pochody proti uplatňovaniu trestu smrti, na akých sa zúčastnila aj Aténa Daemi, sú vládou označované za neislamské a ich účastníci, a účastnícky, organizátori a organizátorky sú často šikanovaní a prenasledovaní úradmi.

Tento prípad spadá pod LWM – Maratón písania listov. Ten je najväčšou medzinárodnou akciou na podporu nespravodlivo väznených, prenasledovaných alebo utláčaných ľudí. Amnesty International ho usporadúva každoročne a tento krát sa v ňom zameriava na ženské obrankyne ľudských práv.

Free anti-death penalty activist Atena Daemi

Atena Daemi is an anti-death penalty campaigner and a women’s rights activist serving a seven-year prison sentence in Iran for her peaceful activism. Her crime? Handing out anti-death penalty leaflets and criticizing Iran’s execution record on social media.

In 2014, aged 26 years, Atena was blindfolded and arrested outside her home. For the first 28 days of her detention, she was held in a cell infested with insects and with no toilet. She said her interrogators offered to grant her easier access to the toilet in exchange for her “co-operation”. Unfortunately, this was just the beginning of Atena’s mistreatment.

Later, while serving her seven-year prison sentence, Atena was moved – secretly and unlawfully – to a prison where guards harassed her and encouraged other inmates to attack her. While on hunger strike in May 2017, she coughed up blood, suffered severe weight loss, nausea, vomiting and kidney pain. She now urgently needs specialized medical care, including for a gum condition, which is not available inside prison.

Despite all this, Atena refuses to stop fighting.

These arrests, detentions, threats and intimidations are the sacrifices we need to make to gain our freedom and rights… we should never stop resisting or standing up against oppression. No victory comes easily, and no injustice lasts forever. – Atena Daemi

Atena is an inspiration to human rights defenders in Iran and around the world. And she’s also a regular young woman, who loves nature and spending time outdoors. She must be freed.

Sign this petition, calling on Foreign Minister Mohammad Javad Zarif to release Atena from prison.

Podporte výzvu za oslobodenie ľudskoprávnej aktivistky on-line

• Mohamad Javad Zarif: Minister zahraničných vecí

• okamžité a bezpodmienečné prepustenie Ateny Daemi;
  • stiahnutie obvinenia proti Atene Daemi a zrušenie jej trestu;
  • zaistenie prístupu k špeciálnej zdravotnej starostlivosti.