Vo väzení za protest proti trestu smrti

Irán, akcia začala 10.10.2018, petícia je stále aktívna

Atena Daemi sníva o ukončení trestu smrti v Iráne. Na Facebook a Twitter písala príspevky, v ktorých kritizovala trest smrti a množstvo popráv, ktoré sa v Iráne vykonáva. Rozdávala letáky a zúčastňovala sa pokojných protestov proti trestu smrti. Jednoduché kroky, na ktoré ale treba v Iráne veľa odvahy.

Neuveriteľné je, že tieto aktivity boli vzaté do úvahy ako dôkazy jej kriminálnych aktivít a teraz je odsúdená na sedem rokov väzenia. Jej súd bola fraška - netrval dlhšie ako 15 minút a Atenu usvedčili z „plánovania sprisahania proti národnej bezpečnosti“.

Kruté zaobchádzanie s ňou je len príkladom toho, ako intenzívne v Iráne zasahujú proti ľuďom, ktorí bojujú za ľudské práva. Desiatky z nich uväznili a mnoho ďalších čelí prenasledovaniu, výsluchom a vymysleným obvineniam, ktoré ich majú umlčať.

Atenu zbili a donútili k priznaniu, ale napriek všetkému pokračuje v boji za ľudské práva. Vo februári 2018 držala hladovku na protest proti jej preloženiu do neslávne známej väznice Shahr-e-Rey, kde nemla prístup k pitnej vode ani zdravotnej starostlivosti. Vo väzbe sa jej zdravotný stav alarmujúco zhoršil. Musí byť okamžite prepustená na slobodu!

V Iráne bolo v roku 2017 vykonaných najmenej 507 popráv, z toho minimálne v 31 prípadoch sa jednalo o verejné popravy. Najčastejšou metódou vykonania trestu smrti v Iráne je obesenie. Väčšina prečinov, za ktoré sa udeľuje v Iráne trest smrti súvisí s drogovou činnosťou, no najprísnejší trest sa udeľuje aj za menšie prečiny, akými sú napríklad pašeráctvo, nevera, odpadlíctvo od viery, urážku proroka Muhammada či bohorúhačstvo.

Pokojné pochody proti uplatňovaniu trestu smrti, na akých sa zúčastnila aj Aténa Daemi, sú vládou označované za neislamské a ich účastníci, a účastnícky, organizátori a organizátorky sú často šikanovaní a prenasledovaní úradmi.

Podporte výzvu za oslobodenie ľudskoprávnej aktivistky on-line

• Mohamad Javad Zarif: Minister zahraničných vecí

• okamžité a bezpodmienečné prepustenie Ateny Daemi;
  • stiahnutie obvinenia proti Atene Daemi a zrušenie jej trestu;
  • zaistenie prístupu k špeciálnej zdravotnej starostlivosti.