Saudská Arábia: Čo sa stalo Džamálovi Chášukdžímu?

Saudská Arábia, akcia začala 13.10.2018, petícia je stále aktívna

Dňa 2. októbra 2018 vošiel novinár Džamál Chášukdží na konzulát Saudskej Arábie v Turecku. Tam zmizol a od tej doby ho nikto nevidel. Podľa posledných informácií Sadská Arábia priznala, že Chášukdží bol na pôde konzulátu zavraždený. Svet sa musí dozvedieť, čo sa mu stalo. A aby sme to docielili, potrebujeme Vašu podporu.

6.11.2018

Európsky parlament žiada zbrojné embargo

Vražda Džamála Chášukdžího upriamila svetovú pozornosť na zásadné porušovanie ľudských práv v kráľovstve a neľudské vojnové zločiny, ktorých sa Saudská Arábia dopúšťa v Jemene. Z tohto dôvodu Európsky parlament žiada, aby všetky krajiny Únie spoločne uvalili na kráľovstvo zbrojné embargo a nepodieľali sa tak na vojnových zločinoch.

19.10.2018

Žiadame nezávislé vyšetrenie Chášukdžiho prípadu

V spoločnom vyhlásení žiadajú Amnesty International, Human Rights Watch, Výbor na ochranu novinárov a a Reportéri bez hraníc o vyšetrenie prípadu OSN. Len tá disponuje dostatočnou dôveryhodnosťou a nezávislosťou potrebnou na to, aby zaručila v Chášukdžiho prípade spravodlivosť.

Ľudia, ktorí protestujú proti porušovaniu ľudských práv, sú denne v Saudskej Arábii zatýkaní. Týmto ich vláda trestá za odpor a stavia pred nespravodlivé súdy, pričom ich často odsúdi k dlhodobému odňatiu slobody. Niektorým môže hroziť aj trest smrti.

Džamál Chášukdží odišiel minulý rok zo Saudskej Arábie do USA, aby sa v dobe veľkého zatýkania v krajine vyhol prenasledovaniu. Keď bol minulý týždeň v Turecku, išiel si na saudskoarabský konzulát vybaviť doklady a už odtiaľ nikdy nevyšiel. Tureckí predstavitelia oznámili, že bol v budove konzulátu napadnutý.

Po Džamálovom zmiznutí strácajú aktivisti a aktivistky, disidenti a disidentky v Saudskej Arábii a po celom svete nádej na bezpečie v zahraničí.

Podpíšte petíciu alebo napíšte saudskoarabskej vláde a opýtajte sa: Čo sa stalo Džamálovi?

Po vražde reportéra Džamála Chášukdžího je Saudská Arábia opäť stredobodom pozornosti sveta.

Turecký prezident Erdogan uviedol, že verí, že smrť Džamála Chášukdžího na pôde saudského konzulátu v Istanbule bola „brutálnou vraždou“.

Chášukdžího zabitie je ale len posledným z dlhej rady ľudskoprávnych priestupkov Saudskej Arábie.

1. Devastujúca vojna v Jemene

Koalícia vedená Saudskou Arábiou významne prispieva vojne, ktorá devastuje Jemen už 3 a pol roka. Vo vojne už umreli tisícky civilistov, vrátane detí, pri bombardovaní nemocníc, škôl aj domovov. Amnesty International zdokumentovala opakované porušenia medzinárodného humanitárneho práva, vrátane vojnových zločinov. Napriek tomu krajiny ako USA, VB a Francúzsko pokračujú v lukratívnych zbrojných dohodách so Saudskou Arábiou.

2. Vytrvalé zásahy proti mierumilovným aktivistom, reportérom a akademikom

Odkedy sa Korunný princ Mohammed bin Salman dostal k moci, mnohí aktivisti boli zatknutí alebo odsúdení k dlhým pobytom vo väzení jednoducho pre mierumilovné využívanie ich slobody prejavu, združovania a zhromažďovania. Autority sa zameriavajú na malú, ale hlasnú komunitu obrancov ľudských práv, pričom využívajú proti-teroristické a kyber-kriminálne zákony na potlačenie ich mierumilovného aktivizmu, pozostávajúceho z odhaľovania a hájenia ľudských práv.

3. Zatknutia obrankýň ženských práv

Začiatkom roka bolo zatknutých niekoľko prominentných obrankýň ženských práv v rámci zásahu proti saudskej ľudsko-právnej komunite. Loujain al-Hathloul, Iman al-Nafjan a Aziza al-Yousef sú od mája zadržiavané bez udania dôvodu. Po ich zatknutí vláda začala hrozivú diskreditačnú kampaň, aby z nich mohla spraviť "zradcov". Mohli by preto byť súdené pred proti-teroristickým súdom a čeliť dlhoročným rozsudkom.

4. Exekúcie

Saudská Arábia pravidelne patrí medzi najväčších popravcov sveta, s tuctami popravených ľudí ročne, z toho mnohých krutým spôsobom verejného sťatia hlavy. Veríme, že trest smrti porušuje právo na život a je krutý, neľudský a ponižujúci. Napriek tomu, že nikde na svete nebolo dokázané, že trest smrti odradzuje od zločinu, Saudská Arábia stále odsudzuje ľudí na smrť a popravuje ich po nespravodlivých súdnych procesoch. Len tento rok Saudská Arábia popravila už 108 ľudí, z toho takmer polovicu pre trestné činy spojené s drogami.

5. Kruté, neľudské a ponižujúce tresty

Saudské súdy naďalej vydávajú za mnohé trestné činy rozsudky zahrňujúce trest bičovaním, mnohokrát po nespravodlivých súdnych procesoch. Raif Badawi bol odsúdený k 1000 ranám bičom a 10 rokom väzenia len za písanie blogu. Ako trest za niektoré zločiny bývajú tiež používané amputácie, ktoré jasne predstavujú mučenie.

6. Rutinné mučenie vo väzbe

Bývalí väzni, obžalovaní a iní uviedli Amnesty International, že používanie mučenia a iné zlé zaobchádzanie zo strany bezpečnostných zložiek ostáva častým a rozsiahlym javom a zodpovedné osoby nebývajú potrestané.

7. Systematická diskriminácia proti ženám

Ženy a dievčatá v Saudskej Arábii stále čelia hlboko zakorenenej diskriminácií a sú legálne podriadené mužom v rámci manželstva, rozvodov, opatery detí, dedičstva a iných aspektov. Pod systémom opatrovníctva žena nemôže robiť svoje rozhodnutia sama; o všetkom musí rozhodovať jej mužský príbuzný.

8. Zakorenená náboženská diskriminácia

Členovia šiitskej menšiny v krajine naďalej čelia diskriminácií, ktorá limituje ich prístup ku vládnym službám aj zamestnaniu. Mnohí šiitski aktivisti boli odsúdení na smrť alebo k dlhým pobytom vo väzení pre ich údajnú účasť na protivládnych protestoch v rokoch 2011 a 2012.

9. „Čo sa stane v Kráľovstve, ostane v Kráľovstve“

Saudské autority prijali kárne opatrenia, aj prostredníctvom súdov, proti mierumilovným aktivistom a rodinným príslušníkom obetí, ktoré skontaktovali nezávislé medzinárodné ľudskoprávne organizácie, ako Amnesty international, zahraničných diplomatov či reportérov.

10. Vražda Džamála Chášukdžího

Po brutálnom zabití Džamála Chášukdžího žiada Amnesty International Generálneho tajomníka OSN, aby ustanovil nezávislé vyšetrovanie ohľadom Chášukdžího mimosúdnej exekúcie, možného mučenia a iných zločinov a priestupkov spáchaných v jeho prípade.

Podporte výzvu Ustanovenie nezávislého vyšetrovania on-line

• António Manuel de Oliveira Guterres: Generálny tajomník, OSN

• ustanovenie nezávislého, nestranného vyšetrovania OSN
  • odhalenie skutočných okolností núteného zmiznutia Džamala Chášakdžího a identifikáciu všetkých osôb zodpovedných za toto zmiznutie