Poľsko: Zastavte šikanovanie aktivistky Elżbiety Podleśnej!

Poľsko, akcia začala 9.5.2019, petícia je stále aktívna

Elżbieta Podleśna je poľská aktivistka, ktorá dlhoročne bráni ľudské práva. Otvorene sa stavia proti nenávisti a diskriminácii a bojuje za spravodlivosť a rovnosť v Poľsku.

6. mája v skorých ranných hodinách, hneď po Elżbietinom návrate z cesty s Amnesty International po Belgicku a Holandsku, polícia vykonala v jej byte raziu. Tvrdia, že našli kópie plagátov s vyobrazením Panny Márie so svätožiarou vo farbách LGBTQ zástavy. Elżbietu zatkli a zadržiavali niekoľko hodín. Pri bytovej prehliadke skonfiškovali elektronické zariadenia vrátane laptopu, mobilného telefónu a pamäťových kariet. Elżbieta bola obvinená z „hanobenia náboženského presvedčenia“.

Držanie, vyrábanie či šírenie takýchto plagátov by nemalo byť zločinom. Každý človek má právo sa vyjadriť – všetky a všetci sme chránení právom na slobodu prejavu.

Elżbiete však hrozí trest odňatia slobody až na dva roky, ak ju súd uzná za vinnú na základe týchto absurdných obvinení. V súčasnosti sa proti nej vedie viacero súdnych konaní a toto je len ďalší príklad sústavného obťažovania, ktorému čelí iba kvôli pokojnému aktivizmu.

Elżbieta sa však nenechá umlčať. A rovnako ani my.

Pridajte sa k nám hneď teraz a naliehajte na poľského ministra vnútra, aby zaručil, že obvinenia z „hanobenia náboženského presvedčenia“ vznesené voči Elżbiete Podleśnej budú bezodkladne zrušené a Elżbieta bude môcť vykonávať svoje pokojné aktivity bez toho, aby bola za ne šikanovaná a stíhaná.

• -------------------------------------------------------------

Vyjadrenie Amnesty International k prípadu:

Na správy o zatknutí aktivistky Elżbiety Podleśnej, ktorú poľská polícia následne zadržiavala niekoľko hodín na základe podozrenia z hanobenia náboženského presvedčenia, reaguje regionálna výskumníčka v Amnesty International Barbora Černušáková:

„Nesmierne nás znepokojuje, že včera zatkli poľskú ľudskoprávnu aktivistku Elżbietu Podleśnú a zadržali ju na niekoľko hodín na základe falošných obvinení krátko po návrate z Belgicka a Holandska, ktoré navštívila s Amnesty International.“

Elżbieta je podozrivá z „hanobenia náboženského presvedčenia“ na základe vyhlásenia polície, že pri vykonanej razii v jej byte našli kópie plagátov s vyobrazením Panny Márie so svätožiarou vo farbách LGBTQ zástavy. Tento obrázok sa objavil na konci apríla vyvesený po meste Płock.

„Vzhľadom na nedostatok dôkazov o spáchaní zločinu Elżbietin prípad vnímame tak, že bola zadržaná za nenásilný aktivizmus. Amnesty International vyzýva poľské úrady, aby prestali obťažovať aktivistky a aktivistov, ktorí v Poľsku pokojne protestujú. Ľudia, ktorí sa postavia za svoje práva, nesmú byť svojvoľne zatýkaní. Obmedzovanie slobodného prejavu aktivistov a aktivistiek v Poľsku je nezákonné a musí okamžite prestať,“ hovorí Černušáková.

Podporte výzvu za bezodkladné zrušenie obvinenia z "hanobenia náboženského presvedčenia" on-line

Chcem byť pravidelne informovaný o prípadoch (e-mailom alebo cez SMS) a súhlasím so spracovaním osobných údajov podľa Zásad o ochrane osobných údajov AI SK

• Joachim Brudziński: Minister vnútra

• za bezodkladné zrušenie obvinenia z "hanobenia náboženského presvedčenia"