Bielorusko: nespravodlivo uväznený tínedžer Emil Ostrovko

Bielorusko, akcia začala 12.9.2019, petícia je stále aktívna

Sedemnásťročný Emil Ostrovko čakal na svoju priateľku pri autobusovej zastávke na predmestí Minsku. Odrazu na miesto prišli policajti, Emila zbili a zatkli pre podozrenie z distribúcie nelegálnych drog. Pár týždňov predtým si Emil popri škole našiel čas na brigádu. Pracoval ako kuriér pre internetový obchod. Jeho zamestnávateľ mu povedal, že balíčky, ktoré roznáša, obsahujú legálne tabakové zmesi. Emil bol odsúdený na 8 rokov väzenia.

Po mesiacoch vo väzbe Emil dostal desaťročný trest odňatia slobody za obchodovanie s drogami, ktorý bol po stiahnutí niektorých obvinení znížený na osem rokov. Vyšetrovatelia nikdy nehľadali majiteľa spoločnosti, ani žiadneho iného zamestnanca. Stíhali iba Emila.

Emil býval energický, starostlivý mladý muž, ktorý miloval štúdium, literatúru a trávenie času so svojou malou sestrou. Za mrežami mu nie je umožnené dokončiť si strednú školu a jeho sny o univerzite sa rozplynuli.

Emil patrí k približne 15 000 mladistvým, ktorí si v bieloruských väzeniach odpykávajú dlhé tresty za ľahké drogové delikty. Nielenže sa s nimi zaobchádza ďaleko horšie než s inými kriminálnikmi, mladiství trestanci sú tiež nútení dlhé hodiny tvrdo pracovať. Emilovi nebol umožnený prístup k liekom na astmu a počas nútených prác utrpel omrzliny rúk. Jeho situácia sa trochu zlepšila, keď bol presunutý do riadneho väzenia, jeho mladosť a potenciál tu však vychádzajú navnivoč.

______________________________________________________________________________

Chcete pomôcť aj ďalším podobným ľuďom ako je Emil? Zapojte sa do Maratónu písania listov 2019

a/alebo si za symbolickú sumu 2 eurá zakúpte poštovú známku, vďaka ktorej môžeme odoslať viac listov solidarity.

Ďakujeme!

Podporte výzvu - povedzte Bielorusku aby Emila oslobodilo on-line

Chcem byť pravidelne informovaný o prípadoch (e-mailom alebo cez SMS) a súhlasím so spracovaním osobných údajov podľa Zásad o ochrane osobných údajov AI SK

• Koniuk Alexander Vladimirovich: General prosecutor of Belarus