Žiadajte spravodlivosť pre Georgea Floyda

Spojené štáty, akcia začala 1.6.2020, petícia je stále aktívna

George Floyd bol 46-ročný Afroameričan žijúci v Minneapolise, ktorý si šiel v pondelok 25. mája nakúpiť. Pokladník v potravinách si myslel, že George chce zaplatiť sfalšovanou bankovkou, a tak na neozbrojeného muža zavolal políciu. Tento telefonát sa však stal Georgeovi osudným.

„Prosím, nemôžem dýchať. Zomieram!“ prosil George Floyd s rukami spútanými za chrbtom policajta, ktorý mu viac ako 8 minút bez prestania kľačal na krku. Keď policajt konečne povolil, Georgeovo telo už nereagovalo. Po prevoze do nemocnice vyhlásili Georgea Floyda za mŕtveho.

Keby polícia voči nemu nepoužila neprimerané násilie, George by bol dnes nažive.

Policajti, ktorí boli prítomní pri zatýkaní, boli prepustení zo zamestnania, a poručík Derek Chauvin, ktorý Georgea udusil, bol obvinený z vraždy. To však nestačí. Georgeova rodina, komunita a ľudia v uliciach miest po celých Spojených štátoch žiadajú spravodlivosť, namiesto toho sa však stretávajú iba s útokmi a represiami zo strany polície.

Pridajte sa k nám a žiadajte americké úrady, aby zabezpečili vyšetrenie vraždy Georgea Floyda, spravodlivé potrestanie všetkých vinníkov, a aby priniesli záruky, že sa podobná situácia už nikdy nezopakuje.

Miera porušovania základných ľudských práv Afroameričanov, Afroameričaniek a príslušníkov a príslušníčok ďalších menšín zo strany americkej polície nadobúda šokujúce rozmery. Iba v roku 2019 spôsobila polícia v USA smrť viac ako 1 000 ľudí. Smrť Georgea Floyda je teda žiaľ iba jedným z mnohých rasovo motivovaných násilných činov páchaných voči ľuďom tmavej farby pleti a ilustruje ohromnú mieru ohrozenia a diskriminácie, ktorej ľudia v USA denne čelia.

Len nedávno dvaja rezidenti mesta Brunswick v americkom štáte Georgia zastrelili 25-ročného Afroameričana Ahmauda Arberyho počas toho, ako si bol zabehať, pretože ho údajne „považovali za podozrivého z krádeže“. Začiatkom marca zas polícia v meste Louisville v štáte Kentucky zastrelila 26-ročnú Afroameričanku Breonnu Taylor. Taylor utŕžila najmenej osem strelných rán počas toho, ako spala vo vlastnom dome. Skutok sa údajne stal pri prenasledovaní podozrivého, o ktorom polícia spočiatku tvrdila, že je Taylorin priateľ, toto tvrdenie sa však neskôr ukázalo ako nepravdivé.

Podporte výzvu za to, aby bola vražda Georgea Floyda vyšetrená, vinníci potrestaní, a aby vláda priniesla záruky, že sa podobná situácia už nikdy nezopakuje on-line

Chcem byť pravidelne informovaný o prípadoch (e-mailom alebo cez SMS) a súhlasím so spracovaním osobných údajov podľa Zásad o ochrane osobných údajov AI SK

• Governor Tim Walz: Governor of Minnesota

• nezávislé vyšetrenie vraždy Georgea Floyda