Prenasledovaná za podporu mladých

Venezuela, akcia začala 9.10.2018, petícia je stále aktívna

For English version scroll down.

Mladá venezuelská aktivistka bola viac než štyri mesiace väznená a je naďalej prenasledovaná a obmedzovaná na osobnej slobode len preto, že pomáhala sociálne slabším mladým ľuďom vo svojho rodného mesta.

Gerladine Chacón vždy snívala, že bude ochraňovať druhých. Už ako deväťročná túžila byť právničkou. Ako štrnásťročná sa stala členkou miestneho mládežníckeho parlamentu. Keď študovala na univerzite, zorganizovala sieť aktivistov a aktivistiek Amnesty International, ktorí presadzovali zmenu. Ako hovorí jej mama - bojovala proti každej nespravodlivosti, ktorú zbadala.

Práve táto vášeň ju priviedla k práci pre organizáciu, ktorá podporuje mladých ľudí v najchudobnejších častiach Caracasu, jej rodného mesta. Vo februári 2018 však bola táto mladá a zapálená aktivistka zatknutá vo svojom dome ozbrojenými policajtami.

Úrady si ju na základe obvinenia jedného z vysokých vládnych predstaviteľov nesprávne spojili so skupinami „odporu", ktoré vinia z organizovania násilných protivládnych demonštrácii. Jej prenasledovanie je v skutočnosti súčasťou širšieho zásahu proti tým, ktorí kritizujú úrady a bojujú za ľudské práva počas súčasnej krízy vo Venezuele.

Geraldine bola zatknutá 1. februára o pol druhej v noci v dome, kde býva so svojou matkou. Policajti im obom tvrdili, že Geraldine odvezú na vypočúvanie a „o dve hodiny bude späť." Napriek tomu, že nemali žiaden súdny príkaz, Geraldine zatkli a u jej mamy vykonali domovú prehliadku a zapísali si jej osobné údaje.

Z dvoch hodín sa nakoniec stali viac než štyri mesiace vo väzbe, počas ktorých Geraldine nemohla dostatočne komunikovať so svojou rodinou a s právnikom sa stretávala len počas výsluchov. S matkou, ktorá o nej od spomínanej februárovej noci nič nevedela, sa po prvý krát stretla až po mesiaci. Po štyroch mesiacoch strávených vo väzbe za príšerných podmienok, kedy nemala prístup k adekvátnej strave a nemohla vychádzať z cely, bola Geraldine podmienečne prepustená v júni 2018.

Nemôže však opustiť krajinu a jej prípad stále nie je uzatvorený, takže ju môžu zatknúť kedykoľvek a bez akéhokoľvek odôvodnenia. Ona, ako aj mnohí ďalší aktivisti a aktivistky vo Venezuele, musí čeliť každodennému zastrašovaniu len pre to, že sa snaží spraviť z krajiny lepšie miesto pre život.

Tento prípad spadá pod LWM – Maratón písania listov. Ten je najväčšou medzinárodnou akciou na podporu nespravodlivo väznených, prenasledovaných alebo utláčaných ľudí. Amnesty International ho usporadúva každoročne a tento krát sa v ňom zameriava na ženské obrankyne ľudských práv.

Stand with Geraldine Chacón

Geraldine started her peaceful campaigning when she was just 14 as a youth leader in Caracas.

Since then her activism has only grown - she started an Amnesty youth network and supported individuals who were at risk of imprisonment and persecution, and later joined the NGO Community Ambassadors Foundation running outreach programs with impoverished young people in Venezuela.

Now, Geraldine finds herself in need of the same help she has given many others. This year the Venezuelan authorities arrested her, and she spent four months in prison with limited access to sunlight, food and water.

Geraldine was released conditionally which means she cannot leave the country, and she risks being sent back to prison at any moment.

Sign this petition and demand the Venezuelan authorities drop the case against Geraldine.

With enough global pressure, we could get the Venezuelan authorities to drop the charges - add your voice now.

Podporte výzvu za oslobodenie ľudskoprávnej aktivistky on-line

• Tarek William Saab: Generálny prokurátor, Venezuelská ambasáda

• uzatvorenie prípadu proti Geraldine Chacón a jej bezpodmienečné prepustenie,
  • spoľahlivé vyšetrenie údajného zlého zaobchádzania, ktorému bola Geraldine vystavená počas pobytu vo väzení,
  • ukončenie kriminalizácie sociálnych hnutí a aktivistov a aktivistiek.