Kanada: Mládež z Grassy Narrows bojuje za budúcnosť a zdravie svojej komunity

Kanada, akcia začala 3.9.2019, petícia je stále aktívna

Mladí ľudia z oblasti Grassy Narrows v severozápadnom Onatáriu v Kanade bojujú za svoju budúcnosť a zdravie svojej komunity.

Pred päťdesiatimi rokmi vypustila továreň na celulózu do riečneho systému v oblasti Grassy Narrows okolo desiatich ton ortuti. Pôvodné obyvateľstvo oblasti z kmeňa Anishinaabe sa v rámci zabezpečenia živobytia a udržiavania tradícii spolieha najmä na rybolov. Akumulácia vysokého množstva ortuti v rybách v oblasti Grassy Narrows mala a má tragický dopad na generácie členov a členiek miestnych komunít.

V priebehu posledných 50 rokov zatajovala federálna a provinčná vláda pred obyvateľmi a obyvateľkami oblasti Grassy Narrows kľúčové zdravotné informácie, odmietli vyčistiť riečny systém, či poskytnúť špecializovanú zdravotnú starostlivosť. Úrady dokonca odmietli uznať existenciu hrozby, ktorú predstavuje otrava ortuťou.

Nedávna expertná štúdia, vykonaná v oblasti Grassy Narrows, dokázala, že otrava ortuťou spôsobila jednu z najväčších zdravotných kríz v Kanade, pričom medzi najviac ohrozené skupiny patrí práve mládež, starí ľudia, tehotné osoby a zdravotne znevýhodnení ľudia. Ak by Kanada dodržiavala svoje ľudskoprávne záväzky, životy mladých ľudí z Grassy Narrows mohli byť diametrálne odlišné.

Výsledkom volania po spravodlivosti mládeže z Grassy Narrows je nedávny prísľub riešenia situácie od federálnej aj provinčnej vlády. Napriek tomu sú však tieto kroky kanadských autorít nedostatočné pri napĺňaní okamžitých aj pretrvávajúcich potrieb komunity.

Po rokoch pasivity zo strany úradov prichádza teraz kľúčový moment dosiahnuť zmenu. Napriek tomu, že federálna ani provinčná vláda formálne neuznala otravu ortuťou v plnom rozsahu, prijali obe vlády dôležité záväzky smerom k obyvateľom a obyvateľkám oblasti Grassy Narrows. Pozornosť médii sa čoraz častejšie obracia k provincii severné Ontário. Tento rok sa k prípadu otravy ortuťou v oblasti Grassy Narrows vyjadrili aj osobitný spravodajca OSN pre zdravie a zdravie zvierat a Osobitný spravodajca OSN pre toxické odpady.

Podporte výzvu na zdravú budúcnosť pre mládež z Grassy Narrows. on-line

• Justin Trudeau: kanadský predseda vlády, Kancelária kanadského premiéra

• zabezpečenie zdravotnej starostlivosti pre ľudí zasiahnutých otravou ortuťou,
  • uznanie, že vypúšťanie ortuti bolo zdravotníckou katastrofou