Aktivistky a aktivisti v Hongkongu odvážne bránia svoje práva

Hong Kong S.A.R. Číny, akcia začala 23.7.2019, petícia je stále aktívna

Obyvatelia a obyvateľky Hongkongu protestujú proti novému návrhu zákona, ktorý by ich vystavil riziku útlaku zo strany centrálnej čínskej vlády v Pekingu. V masových verejných protestoch vytrvávajú aj napriek násilným pokusom o ich potlačenie. Podporte ich v boji o ich práva aj vy!

24.9.2019

Vyšla nová správa Amnesty International o čínskych zásahoch v Hongkongu

Amnesty International dnes vydala správu „Beijing’s Red Line in Hong Kong“, v ktorej sa zameriava na obdobie medzi dvoma kritickými obdobiami - hnutím Umbrella Movement v roku 2014 a protestmi proti extradícii ľudí z Hongkongu do Číny, ktoré sa začali v júni 2019. Správa sa venuje tomu, ako čínske orgány zneužili vágnu definíciu pojmu „národná bezpečnosť“, aby ospravedlnili útoky na médiá, aktivistky, aktivistov a kritikov a kritičky zákona o vydávaní osôb a čínskej kontroly v Hongkongu. Celú správu nájdete tu: http://bit.ly/RedLine_in_Hongkong

4.9.2019

Návrh zákona o extradícii bol stiahnutý, no Hongkong stále žiada spravodlivosť

Správkyňa Hongkongu Carrie Lam 4. septembra oznámila, že jej vláda formálne stiahla návrh zákona o vydávaní osôb do Číny, ktorý vyvola masívnu vlnu protestov. Tento krok hodnotí Amnesty pozitívne, ale napriek tomu spĺňa iba jednu z „piatich požiadaviek“ protestujúcich.   Demonštranti a demonštranky aj naďalej požadujú, aby vláda stiahla svoju kvalifikáciu protestov ako „vzbury“, nezávislé vyšetrovanie nadmerného použitia policajnej sily a bezpodmienečné prepustenie všetkých zatknutých v súvislosti s protestmi. Žiadajú tiež, aby mali obyvatelia a obyvateľky krajiny skutočne umožnené vybrať si svojich vodcov a vodkyne, ako je to ustanovené v ústave.

V prípade prijatia navrhovaných zmien zákona o vydávaní osôb by nová legislatíva umožňovala vydávanie osôb z územia Hongkongu do kontinentálnej Číny. Rozšíril by sa tým dosah čínskych štátnych orgánov na novinárov a novinárky, ľudí kritizujúcich vládny režim, obhajujúcich ľudské práva či pracujúcich v mimovládnych organizáciách, ako aj na všetkých obyvateľov a obyvateľky Hongkongu.

Podľa existujúcich dôkazov v čínskom súdnom systéme dochádza k závažnému porušovaniu práva na spravodlivý súdny proces, väzneniu ľudí bez súdu a mučeniu.

Od 9. júna 2019 vychádzalo v Hongkongu do ulíc protestovať viac ako milión ľudí. Hongkonská vláda odmietla stiahnuť kontroverzný návrh zákona, namiesto toho sa úrady rozhodli zareagovať potlačením protestov s použitím brutálneho policajného násilia.

Polícia pri zákrokoch proti pokojným protestujúcim nasadila slzotvorný plyn, paralyzačné spreje a v niekoľkých prípadoch aj streľbu gumovými projektilmi. V stanovisku vlády k udalostiam sa uvádza, že v súvislosti s protestnými aktivitami došlo k zraneniu 81 protestujúcich. Výskum Amnesty International ukázal, že policajné násilie bolo použité v rozpore s medzinárodným právom a porušilo ľudskoprávne záväzky Číny.

Podporte výzvu NA OKAMŽITÉ ZASTAVENIE ÚTOKOV NA PROTESTUJÚCICH V HONGKONGU on-line

• Carrie Lam: Správkyňa Hong Kongu

• okamžité stiahnutie návrhu zákona o vydávaní osôb,
  • zabezpečenie práva obyvateľov a obyvateliek Hongkongu na slobodu prejavu a pokojného zhromažďovania,