Aktivistky a aktivisti v Hongkongu odvážne bránia svoje práva

Hong Kong S.A.R. Číny, akcia začala 23.7.2019, petícia je stále aktívna

Obyvatelia a obyvateľky Hongkongu protestujú proti novému návrhu zákona, ktorý by ich vystavil riziku útlaku zo strany centrálnej čínskej vlády v Pekingu. V masových verejných protestoch vytrvávajú aj napriek násilným pokusom o ich potlačenie. Podporte ich v boji o ich práva aj vy!

V prípade prijatia navrhovaných zmien zákona o vydávaní osôb by nová legislatíva umožňovala vydávanie osôb z územia Hongkongu do kontinentálnej Číny. Rozšíril by sa tým dosah čínskych štátnych orgánov na novinárov a novinárky, ľudí kritizujúcich vládny režim, obhajujúcich ľudské práva či pracujúcich v mimovládnych organizáciách, ako aj na všetkých obyvateľov a obyvateľky Hongkongu.

Podľa existujúcich dôkazov v čínskom súdnom systéme dochádza k závažnému porušovaniu práva na spravodlivý súdny proces, väzneniu ľudí bez súdu a mučeniu.

Od 9. júna 2019 vychádzalo v Hongkongu do ulíc protestovať viac ako milión ľudí. Hongkonská vláda odmietla stiahnuť kontroverzný návrh zákona, namiesto toho sa úrady rozhodli zareagovať potlačením protestov s použitím brutálneho policajného násilia.

Polícia pri zákrokoch proti pokojným protestujúcim nasadila slzotvorný plyn, paralyzačné spreje a v niekoľkých prípadoch aj streľbu gumovými projektilmi. V stanovisku vlády k udalostiam sa uvádza, že v súvislosti s protestnými aktivitami došlo k zraneniu 81 protestujúcich. Výskum Amnesty International ukázal, že policajné násilie bolo použité v rozpore s medzinárodným právom a porušilo ľudskoprávne záväzky Číny.

Podporte výzvu NA OKAMŽITÉ ZASTAVENIE ÚTOKOV NA PROTESTUJÚCICH V HONGKONGU on-line

• Carrie Lam: Správkyňa Hong Kongu

• okamžité stiahnutie návrhu zákona o vydávaní osôb,
  • zabezpečenie práva obyvateľov a obyvateliek Hongkongu na slobodu prejavu a pokojného zhromažďovania,