Stop porušovaniu ľudských práv v Hongkongu

Hong Kong S.A.R. Číny, akcia začala 31.5.2020, petícia je stále aktívna

V roku 2019 navrhovala vláda Hongkongu prijať zákon, ktorý by umožnil vydávanie osôb do pevninskej Číny. Po masových protestoch, ktorých sa zúčastnili milióny ľudí, bol návrh zákona stiahnutý. Prednedávnom zas stály výbor čínskeho Národného ľudového kongresu schválil ďalší kontroverzný zákon o národnej bezpečnosti. Ak by tento zákon vstúpil do platnosti, mohol by vážne ohroziť dodržiavanie ľudských práv v Hongkongu.

Keď ľudia v Hongkongu minulý rok protestovali proti návrhu zákona o vydávaní osôb, vláda im odpovedala tvrdými policajnými zásahmi. Polícia pri zákrokoch proti pokojným demonštrantom a demonštrantkám používala slzotvorný plyn, paralyzačné spreje, obušky aj streľbu gumovými projektilmi. Dnes musia obyvatelia a obyvateľky Hongkongu opäť protestovať a čeliť nebezpečenstvu, aby obránili svoje základné práva. V tomto zápase potrebujú vašu pomoc.

Kým v Hongkongu sú ľudské práva – vrátane slobody prejavu a zhromažďovania – za bežných okolností pomerne dobre chránené, čínska vláda bežne útočí na obrancov a obrankyne ľudských práv pod zámienkou ochrany národnej bezpečnosti. Podľa existujúcich dôkazov dochádza v Číne k závažnému porušovaniu práva na spravodlivý súdny proces a právnu pomoc; väzneniu ľudí na neznámych miestach bez súdu a možnosti komunikovať s rodinou či právnym zástupcom; mučeniu a inému zlému zaobchádzaniu.

Podpíšte petíciu a naliehajte, aby predseda stáleho výboru čínskeho Národného ľudového kongresu, Li Čan-šu, zastavil zavedenie nového zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu do platnosti, kým nebude zákon spĺňať medzinárodné normy v oblasti ľudských práv.

Od 9. júna 2019 vychádzalo v Hongkongu do ulíc protestovať viac ako milión ľudí. Vláda napriek tomu dlho odmietala kontroverzný návrh zákona o vydávaní osôb stiahnuť. V prípade jeho prijatia by nová legislatíva umožňovala vydávanie osôb z územia Hongkongu do pevninskej Číny, čím by sa rozšíril dosah čínskych štátnych orgánov na novinárov a novinárky, ľudí kritizujúcich vládny režim, obhajujúcich ľudské práva či pracujúcich v mimovládnych organizáciách, ako aj na všetkých obyvateľov a obyvateľky Hongkongu.

Polícia pri zákrokoch proti pokojným protestujúcim nasadila slzotvorný plyn, paralyzačné spreje a v niekoľkých prípadoch aj streľbu gumovými projektilmi. V stanovisku vlády k udalostiam sa uvádza, že v súvislosti s protestnými aktivitami došlo k zraneniu 81 protestujúcich. Výskum Amnesty International ukázal, že policajné násilie bolo použité v rozpore s medzinárodným právom a porušilo ľudskoprávne záväzky Číny.

Dňa 4. septembra 2019 správkyňa Hongkongu Carrie Lam oznámila, že jej vláda formálne stiahla návrh zákona o vydávaní osôb do Číny, ktorý vyvolal masívnu vlnu protestov. Tento krok hodnotí Amnesty pozitívne, ale bola ním splnená iba jedna z piatich požiadaviek protestujúcich. Demonštranti a demonštrantky naďalej žiadajú, aby vláda stiahla svoju klasifikáciu protestov ako „vzbury“, ako aj nezávislé vyšetrenie nadmerného použitia policajnej sily a bezpodmienečné prepustenie všetkých zatknutých v súvislosti s protestmi. Žiadajú tiež, aby si obyvatelia a obyvateľky krajiny skutočne mohli vybrať svojich politických lídrov a líderky, ako je to stanovené v ústave.

Dňa 24. septembra 2019 vydala Amnesty International výskumnú správu „Beijing’s Red Line in Hong Kong“, v ktorej sa zameriava na časový úsek medzi dvoma kritickými obdobiami – hnutím Umbrella Movement v roku 2014 a protestmi proti vydávaniu ľudí z Hongkongu do pevninskej Číny, ktoré sa začali v júni 2019. Správa sa venuje tomu, ako čínske orgány zneužili nejasnú definíciu pojmu „národná bezpečnosť“, aby ospravedlnili útoky na médiá, aktivistky, aktivistov a kritikov a kritičky zákona o vydávaní osôb a zvyšovania čínskej kontroly nad Hongkongom. Celú správu nájdete na http://bit.ly/RedLine_in_Hongkong

Dňa 12. júna 2020 vstúpi do platnosti tzv. zákon o štátnej hymne, na základe ktorého môže byť „urážka“ alebo „zneužitie“ čínskej národnej hymny potrestané pokutou až do výšky 50 000 HK (6 400 USD) a trestom odňatia slobody na 3 roky. Podľa medzinárodného práva v oblasti ľudských práv sa sloboda prejavu vzťahuje aj na ochranu prejavov, ktoré môžu niektorí ľudia považovať za urážlivé, ak cieľom týchto prejavov nie je podnecovanie k násiliu alebo jeho bezprostredné páchanie. Kritika štátu a národa alebo jeho symbolov nepredstavuje ohrozenie národnej bezpečnosti a nie je dôvod, aby bola zakázaná zákonom. Viac informácií nájdete na https://www.amnesty.org/en/latest/news/2020/06/hong-kong-national-anthem-law-is-an-insult-to-freedom-of-expression/.

Podporte výzvu ZA TO, ABY ČÍNSKA VLÁDA STIAHLA KONTROVERZNÝ ZÁKON O NÁRODNEJ BEZPEČNOSTI on-line

Chcem byť pravidelne informovaný o prípadoch (e-mailom alebo cez SMS) a súhlasím so spracovaním osobných údajov podľa Zásad o ochrane osobných údajov AI SK

• Li Čan-šu: Predseda stáleho výboru Čínskeho národného ľudového kongresu

• zastavenie plánov na zavedenie zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu, kým príslušné autority nezabezpečia, že právne úpravy v ňom obsiahnuté budú vo všetkých aspektoch v súlade s medzinárodnou legislatívou a spĺňať normy v oblasti ľudských práv