IRÁN: Vo väzení za obranu práv žien

Irán, akcia začala 12.9.2019, petícia je stále aktívna

Biele kvety a odhalené vlasy – dva jednoduché symboly, prostredníctvom ktorých sa iránska herečka Jasaman Arjani na Medzinárodný deň žien postavila proti zákonu o nútenom zahaľovaní vo svojej krajine. So svojou matkou prechádzali ženským vozňom a ostatným cestujúcim rozdávali biele kvety. Iránske úrady Jasaman zatkli 10. apríla, držali ju na samotke a nútili k priznaniu. Za pokojný aktivizmus bola odsúdená na šestnásť rokov väzenia.

So svojou matkou prechádzali ženským vozňom a ostatným cestujúcim rozdávali biele kvety. Hovorili o budúcnosti, v ktorej budú mať všetky ženy právo vybrať si, čo chcú nosiť. Ako vravela Jasaman vo virálnom videu z marca 2019: „Ja bez hidžábu a ty, vedľa mňa, s hidžábom.“

Iránske úrady Jasaman zatkli 10. apríla. Niekoľko dní ju držali na samotke a vypočúvali. Nútili ju, aby „priznala“, že za jej aktivizmom stoja zahraničné živly a aby sa „kajala“ za svoje činy. Ak by tak neurobila, vraveli, že zatknú jej priateľov a rodinu.

Jej trest je súčasťou širšieho potlačovania práv žien bojujúcich proti zákonu o nútenom zahaľovaní v Iráne. Od roku 2018 boli za porušenie týchto zákonov zatknuté desiatky žien, vrátane Jasamaninej matky, Monireh Arabšáh. Samotná Jasaman je dnes uväznená v špinavej, preplnenej cele len preto, že verila v právo žien vybrať si, čo chcú nosiť.

Jasaman Arjani, herečka a vášnivá horolezkyňa, sa opovážila vzdorovať iránskemu zákonu o nútenom zahaľovaní. S odhalenými vlasmi rozdávala ostatným ženám vo vlaku biele kvety. Video z tohto statočného prejavu odporu sa stalo v marci 2019 virálnym, na čo autority reagovali zatknutím mladej herečky. Tá je dodnes zamknutá v špinavej, preplnenej cele len preto, že verila v právo žien vybrať si, čo chcú nosiť.

Podporte výzvu - povedzte Iránu aby oslobodil Jasaman ešte dnes on-line

Chcem byť pravidelne informovaný o prípadoch (e-mailom alebo cez SMS) a súhlasím so spracovaním osobných údajov podľa Zásad o ochrane osobných údajov AI SK

• Ebrahim Raisi

• bezodkladné a bezpodmienečné prepustenie Jasaman a jej matky,