Žiadajte zastavenie represií v Kolumbii

Kolumbia, akcia začala 18.5.2021, petícia je stále aktívna

Tisíce ľudí v Kolumbii dennodenne riskujú svoje zdravie a životy, aby kolumbijskú vládu prinútili prevziať zodpovednosť za konanie, ku ktorému pristúpila počas pandémie COVID-19. Podporte ich boj za spravodlivosť aj vy. Vyzvite s nami kolumbijského prezidenta, aby ukončil tvrdé zásahy proti protestujúcim.

V stredu 28. apríla vyšli v Kolumbii do ulíc tisíce ľudí, ktorí protestovali proti daňovej reforme prezidenta Ivana Duqueho. Protesty odvtedy neutíchli, naopak, naberajú na sile. Prevažne pokojní protestujúci volajú po rovnosti, rýchlejšej implementácii Mierovej dohody podpísanej v roku 2016 medzi kolumbijskou vládou a Revolučnými ozbrojenými silami Kolumbie (FARC) a zastavení zabíjania obrancov a obrankýň ľudských práv. Odpoveďou vlády na tieto požiadavky je brutálne potláčanie protestov, s nasadením špeciálnych zásahových jednotiek ESMAD.

Amnesty získala informácie o tom, že militarizovaná polícia a jednotky ESMAD využívajú proti demonštrantom a demonštrantkám nadmernú silu, pričom konkrétne hlásenia hovoria o prípadoch svojvoľného zatýkania, mučenia, sexuálneho násilia aj nútených zmiznutiach. Zásahové jednotky pri rozháňaní protestujúcich bezhlavo používajú slzotvorný plyn, pušky a poloautomatické zbrane, napriek tomu, že takého konanie je v príkrom rozpore s medzinárodným právom. Od začiatku protestov boli pri zásahoch zabité desiatky ľudí, množstvo ďalších utrpelo zranenia.

Ľudí, ktorí zažívajú násilie alebo sú inak trestní iba za to, že využili svoje právo na slobodu prejavu, v Kolumbii každý deň pribúda.

Pridajte sa k tisícom ľudí na celom svete a žiadajte kolumbijského prezidenta Ivana Duqueho, aby zastavil fyzické útoky a ďalšie represie voči protestujúcim a zabezpečil vyšetrenie všetkých podozrení zo zneužívania právomocí a rozsiahleho používania nadmernej sily proti civilnému obyvateľstvu.

Podporte výzvu ZA ZASTAVENIE ÚTOKOV NA PROTESTUJÚCICH V KOLUMBII ONLINE on-line

Apel môžete podporiť odoslaním listu .

• Iván Duque: prezident Kolumbie

• aby štátne orgány zastavili fyzické útoky a ďalšie represie voči protestujúcim,
  • aby štát zabezpečil vyšetrenie všetkých podozrení zo zneužívania právomocí a rozsiahleho používania nadmernej sily proti civilnému obyvateľstvu.