Ochrana životného prostredia ho stála slobodu

Guatemala, akcia začala 13.10.2021

Bernardo Caal Xol má hlboký vzťah k prírode a celej svojej komunite v centrálnej oblasti Guatemaly, v povodí rieky Cahabón. Jeho odvážny boj proti drancovaniu miestnej prírody a za ochranu práv pôvodného mayského etnika Kekči (Qʼeqchiʼ) ho stál slobodu. Na základe nespravodlivých a ničím nepodložených obvinení ho odsúdili na viac ako 7 rokov väzenia. Vaša podpora mu môže pomôcť na slobodu.

24.3.2022

PETÍCIA UZAVRETÁ

Vo štvrtok 24. marca 2022 sa Bernardo Caal Xol konečne dostal na slobodu, po štyroch rokoch, ktoré strávil vo väznici v meste Cobán. Podľa informácií od jeho právneho zástupcu sudca nariadil Bernardovo prepustenie za dobré správanie. Ďakujeme všetkým, ktoré a ktorí ste podpísali našu petíciu a žiadali spravodlivosť.

Bernardo žije, rovnako ako mnohí aktivisti a aktivistky, v úzkom prepojení s prírodou a svojou komunitou, za ktorej práva odhodlane bojuje. Roky viedol miestnu odborovú organizáciu a zároveň vzdelával ľudí zo svojej komunity. Posilňovanie postavenia ľudí Kekči z povodia rieky Cahabón sa stalo jeho životným poslaním. Bernardo robil všetko, čo bolo v jeho silách, aby nenásilne ochránil územie a prírodné zdroje komunity Kekči pred drancovaním, ktoré vedie k strate biodiverzity. Odpoveď nespokojných investorov a úradov na seba nenechala dlho čakať.

Pred niekoľkými rokmi miestna vláda povolila výstavbu dvoch nových vodných elektrární na rieke Cahabón. Rieka Cahabón je jednou z najdlhších v Guatemale a pre pôvodné obyvateľstvo má posvätný význam. Priehrady na jej toku majú devastačné následky na životné prostredie. Desiatky miestnych komunít Kekči proti výstavbe protestovali, ale nepodarilo sa im ju zastaviť.

Stavba dvoch vodných elektrární doslova oholila okolité lesy a miestne komunity začali prichádzať o životne dôležitý zdroj pitnej vody. Úrady navyše do procesu plánovania výstavby nezapojili obyvateľstvo dotknutej oblasti, a tým porušili medzinárodné právo a ľudskoprávne záväzky krajiny. Bernardo patril medzi najhlasnejších kritikov výstavby a následne žiadal zastavenie činnosti oboch elektrární. Týmto konaním sa dostal do rozporu s obchodnou spoločnosťou OXEC SA (zo skupiny Energy Resources Capital Corp), oprávnenej na prevádzkovanie elektrární, ako aj s ekonomickými a politickými elitami v krajine. Aktivista sa stal terčom očierňovania a napádania. V roku 2018 ho na základe vykonštruovaných obvinení odsúdili na viac ako 7 rokov väzenia. Súd pritom vyniesol rozsudok bez akýchkoľvek dôkazov o jeho vine.

„Prečo som vo väzení?“ pýta sa Bernardo. „Len preto, že som verejne kritizoval, ako sa [štát a súkromné firmy] správajú k našim riekam, a pokúšal som sa chrániť to málo, čo nám ešte ostalo.“

Napíšte guatemalskej generálnej prokuratúre a vyzvite ju, aby Bernarda okamžite a bezpodmienečne oslobodila a zbavila všetkých obvinení.

ĎALŠIE PRÍPADY MARATÓNU 2021 NÁJDETE NA https://maraton.amnesty.sk.

Viac sa o Maratóne písania listov a našich doterajších úspechoch dočítate na stránke https://www.amnesty.sk/zacina-maraton-pisania-listov-2021/.

Ďakujeme za podporu prípadu!

Odoslali sme Vaše podpisy s týmito požiadavkami:

• aby guatemalské úrady okamžite prepustili Bernarda na slobodu,
  • a aby ho zbavili všetkých obvinení.

• María Consuelo Porras, Generálna prokurátorka Guatemaly