Ľudskoprávny advokát a člen Amnesty International odsúdený kvôli politickej aktivite

Spojené arabské emiráty, akcia začala 6.10.2014, petícia je stále aktívna

Mohammed al-Roken je profesor ústavného práva a advokát ľudských práv, ktorý si vo väzení v Spojených arabských emirátoch (SAE) odpykáva desaťročný trest po kolektívnom súdnom procese s 94 vládnymi kritikmi a reformnými aktivistami. Proces, medzinárodne známy ako „SAE 94“, predstavuje tvrdý zákrok proti slobode prejavu a združovania a pokus o umlčanie výziev k demokratickým reformám v krajine. Výsledkom politicky motivovaného súdneho konania bolo usvedčenie 69 ľudí z pokusu o zvrhnutie vlády, vrátane Mohammeda al-Rokena. Súd nespĺňal medzinárodné štandardy spravodlivého súdneho procesu a bol poznamenaný viacerými porušeniami ľudských práv.

31.5.2017

Mohammed al-Roken bol ocenený za svoju prácu

27.5.2017 dostal Mohammed al-Roken medzinárodné ľudskoprávne ocenenie Ludovic Trarieux Award 2017 za svoju prácu, v rámci ktorej zasvätil dve desaťročia ochrane ľudských práv.

4.3.2016

Výročie procesu „SAE 94“

Na tretie výročie procesu „SAE 94“ vydala Amnesty International s ďalšími 10 ľudskoprávnymi organizáciami vyhlásenie žiadajúce okamžité prepustenie väzňov, ktorí boli v tomto nespravodlivom procese odsúdení.

27.11.2015

Mohammed al-Roken omdlel vo väzení

Dňa 11.11. 2015 Mohammed al-Roken omdlel vo svojej cele po tom, ako do nej väzenská stráž púšťala extrémne hlasnú hudbu. Takýto postup môže byť považovaný za určitý druh mučenia.

20.4.2015

Lotusovy kvet

Mohammed al-Roken skrz svojho známeho poskytol Amnesty International skvelú metaforu k jeho kampani: Kameň, ktorý dopadne na hladinu urobí veľa vĺn, ale rýchlo sa potopí na dno. Kampaň Amnesty International je ako kvet, ktorý zľahka pláva na hladine a pôsobí dlhodobo.

15.4.2015

Informácie o Mohammedovom zadržiavaní

Mohammed al-Roken je spolu s ostatnými členmi procesu „SAE 94“ zadržiavaný vo väznici al-Razeen v Abú Zabi. Podmienky v nej sa pre väzňov neustále zhoršujú.

Striktne limitovaný je aj počet návštev - jedného väzňa môžu navštíviť len štyria ľudia. Deťom niekedy vôbec nie je dovolené vstúpiť do návštevnej miestnosti. Pravidlo štyroch osôb sa dodržuje aj počas Sviatku prerušenia pôstu na konci Ramadánu, kedy sa tradične schádza celá rodina - Mohammeda mohli navštíviť len štyria členovia z jeho mnohopočetnej rodiny.

Mohammed vplyvom zlej väzenskej starostlivosti a psychického nátlaku trpí úbytkom hmotnosti a inými zdravotnými problémami. Väzni nedostávajú dostatočný prídel jedla a vraj sú neustále hladní.

15.4.2015

Mohammed je vo väzení už viac ako 1000 dní

Počas viac než 1000 dní strávených vo väzení obdržal Mohammed vyše 3500 listov solidarity. Mnohé z nich boli odoslané práve zo Slovenska. V priloženom linku si môžete prečítať blog o boji za spravodlivosť pre Mohammeda. https://www.amnesty.org/en/articles/blogs/2015/04/1000-days-in-prison-how-mohammed-al-roken-is-sacrificing-his-freedom-for-human-rights-in-the-uae/

Mohammed al-Roken je členom Amnesty International a je s organizáciou uzko spätý už vyše dvadsať rokov. Pred odsúdením bol počas posledných desiatich rokov hlavným kontaktom organizácie v SAE. Spolu s ním boli v hromadnom procese odsúdení na 7 až 15 rokov väzenia nielen ďalší advokáti, ale aj sudcovia, akademici, študenti a aktivisti. Proces bol politicky motivovaný, s cieľom umlčať hlasy volajúce po demokratických reformách.

„SAE 94“ nespĺňal medzinárodné ľudskoprávne štandardy. Obžalovaným bol odopretý prístup k právnikom a niektorí strávili až rok v izolácii v utajených väzenských priestoroch bez možnosti komunikácie s okolím. Mnohí z nich vypovedali, že boli mučení. Napriek tomu boli „priznania“ získané po mučení použité ako dôkazy v súdnom konaní. Rodinní príslušníci zadržiavaných väzňov nedostali žiadne informácie o tom, kde sa nachádzajú. Nikto sa nemohol proti rozsudku odvolať, čo je v rozpore so záväzkami SAE v rámci medzinárodného práva.

Mohammed al-Roken je tvárou tohto prípadu, ale Amnesty International vedie kampaň aj za sedem ďalších väzňov odsúdených v procese „SAE 94“. Všetkých z nich odsúdili iba na základe pokojného využívania ich práva na slobodu prejavu a zhromažďovania. Mohammeda al-Rokena navyše potrestali kvôli jeho práci, v ktorej obhajuje ľudské práva.

Nezávisla politická činnosť je v Spojených arabských emirátoch striktne obmedzená. Viacerí, ktorí v krajine v čase masových demonštrácií po celom Blízkom východe na začiatku roku 2011 volali po väčšej zodpovednosti, transparentnosti a demokratizácii, museli čeliť silným represiám zo strany vládnucich predstaviteľov. Aktivisti kritizujúci vládu boli zatknutí a obvinení z nejasne formulovaných trestných činov ohrozenia národnej bezpečnosti. V krajine bol prijatý nový zákon o trestných činoch v kybernetickom priestore, podľa ktorého môže za bežné aktivity na sociálnych sieťach hroziťväzenie alebo pokuty.

Podporte výzvu : Prepustenie Mohammeda al-Rokena on-line

Apel môžete podporiť odoslaním odkazu e-mailom a tiež poštou.

• Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan: Prezident Spojených arabských emirátov, Ministerstvo pre prezidentské záležitosti

• Okamžité a bezpodmienečné prepustenie Mohammeda al-Rokena a ďalších nespravodlivo zadržiavaných väzňov
  • Obnovenie al-Rokenovej licencie na vykonávanie právnickej činnosti