UZATVORENÁ PETÍCIA: Uťahoval si z armády, dnes je za to väznení

Mjanmarsko, akcia začala 5.11.2020

V apríli 2019 vystupoval súbor Peacock Generation na oslavách mjanmarského novoročného vodného festivalu so svojím predstavením tradičnej divadelnej formy thangyat, pripomínajúcej prednes slam poetry v kombinácii s komédiou a tancom. Sedem vystupujúcich – Kay Khine Tun, Zayar Lwin, Paing Phyo Min, Paing Ye Thu, Zaw Lin Htut, Su Yadanar Myint a Nyein Chan Soe – následne zatkla polícia. Počas predstavenia mali oblečené vojenské uniformy a zosmiešňovali armádu.

17.4.2021

PETÍCIA UZAVRETÁ

Paing Phyo Mina predčasne prepustili na slobodu. Paing a ďalší 2 členovia Peacock Generation sa dostali na slobodu 17. apríla spolu s viac ako 23 000 väzňami, ktorým Mjanmarsko udelilo hromadnú amnestiu. Ďakujeme všetkým, ktorí a ktoré ste podpísali a šírili našu petíciu a pomohli nám dosiahnuť spravodlivosť.

2.2.2021

Z dôvodu vojenského prevratu v Mjanmarsku je petícia dočasne pozastavená

Amnesty International reaguje na zatknutie mjanmarskej líderky Aung San Su Ťij (a ďalších) a správy o vojenskom prevrate, ktorý aktuálne prebieha v Mjanmarsku: „Zatknutie Aung San Su Ťij a ďalších vysokých predstaviteľov a politických osobností je mimoriadne znepokojivé. Pokiaľ nedôjde k obvineniu zadržaných z trestných činov v súlade s medzinárodným právom, musia byť okamžite prepustení. Mjanmarské ozbrojené sily musia objasniť, na akom právnom základe ich zadržali. Tiež musia zaručiť, že budú plne dodržiavať práva zatknutých osôb vrátane ich ochrany pred zlým zaobchádzaním, ako aj prístupu k právnym zástupcom, ktorých si sami vyberú, či prístupu k svojim rodinám. Takisto musia potvrdiť, kde sa zatknuté osoby nachádzajú a zabezpečiť im prístup k zdravotnej starostlivosti. Pre ľudí v Mjanmarsku sú prebiehajúce udalosti hrozivé, nakoľko môžu viesť k závažnému zhoršeniu vojenskej represie a jej beztrestnosti. Súbežné zatýkanie prominentných politických aktivistov a aktivistiek, obrancov a obrankýň ľudských práv vysiela mrazivý odkaz, že bezpečnostné orgány nebudú tolerovať žiadny nesúhlas s nastolenými zmenami. Predošlé vojenské prevraty a tvrdé zásahy voči obyvateľstvu v Mjanmarsku boli sprevádzané rozsiahlym násilím a mimosúdnymi popravami. Vyzývame ozbrojené sily, aby zachovali zdržanlivosť, riadili sa medzinárodnými štandardmi ľudských práv a humanitárnym právom. Presadzovanie práva by sa malo čo najskôr vrátiť do rúk policajných zložiek. Správy o výpadku telekomunikačných služieb predstavujú ďalšiu hrozbu pre obyvateľstvo v tomto neistom období. Mjanmarsko v súčasnosti bojuje s pandémiou a vo viacerých oblastiach krajiny sa odohráva vnútroštátny konflikt s ozbrojenými skupinami, ktorý ohrozuje civilistov a civilistky. Je preto nevyhnutné, aby boli telefónne a internetové služby okamžite obnovené.“

Dvadsaťdvaročný Paing Phyo Min, prezývaný De Yay, rád spieva, hrá na gitare a počúva Taylor Swift. Je členom umeleckého súboru Peacock Generation (Generácia pávov), ktorý sa venuje tradičnej mjanmarskej divadelnej forme thangyat, pripomínajúcej predstavenia slam poetry.

V apríli 2019 vystupovali Peacock Generation na oslavách mjanmarského novoročného vodného festivalu v kostýmoch vojakov a zosmiešňovali armádu. Vo svojom predstavení hovorili o tom, že mnohí príslušníci mjanmarskej armády nedokážu prijať kritiku, zúfalo sa snažia udržať pri moci a kým veliaci dôstojníci hromadili svoje bohatstvo, aktivity armády priviedli krajinu do krachu.

V reakcii na toto vystúpenie mjanmarské bezpečnostné zložky zatkli a uväznili De Yaya, ktorého odsúdili na šesť rokov väzenia za „nabádanie vojenských dôstojníkov, aby si prestali plniť povinnosti“ a za „šírenie zlého mena armády na internete“ zverejnením fotografií a záznamov z predstavenia. Za obzvlášť poburujúcu považovali štátne orgány fotografiu psa vo vojenskej uniforme.

„Thangyat sme hrávali každý rok od roku 2013,“ hovorí De Yay. „Počas predstavení sme komunikovali s publikom, upozorňovali na problémy v našej spoločnosti a nevyhýbali sa ani kritike vlády. V roku 2019 sa však armáda zamerala práve na nás, pretože vojenská moc podkopáva demokratický prerod Mjanmarska. Môžu nás uväzniť, no neodradia nás od toho, aby sme slobodne prejavovali svoj názor.“

Thangyat je populárna mjanmarská forma tradičného divadla. Pozostáva z prednesu poézie s prvkami komédie a satiry, v kombinácii s hudbou, spevom a tancom. Tento typ predstavení patrí predovšetkým k aprílovým novoročným oslavám mjanmarského vodného festivalu a ďalším slávnostným príležitostiam. Verejné vystúpenia thangyat armáda zakázala v roku 1989, znovu ich povolila až v roku 2013.

De Yaya odsúdili na šesť rokov väzenia výlučne za vystupovanie v predstaveniach thangyat, v ktorých kritizoval mjanmarskú armádu. Na základe § 505 pís. a) Trestného zákona ho v piatich okresoch obvinili z „nabádania vojenských dôstojníkov na to, aby si prestali plniť povinnosti“, ktorého sa údajne dopustil počas recitovania na vystúpeniach. Na základe § 66 pís. d) Zákona o telekomunikáciách ho v dvoch okresoch obvinili zo „šírenia zlého mena armády na internete“ prostredníctvom zverejňovania fotografií a videí z predstavení thangyat, vrátane živého prenosu. Zo všetkých siedmych obvinení bol De Yay usvedčený a odsúdili ho na trest na hornej hranici trestnej sadzby – odňatie slobody na 6 rokov.

Paragraf 505 písmeno a) Trestného zákona zakazuje šírenie vyjadrení a správ so zámerom povzbudzovať dôstojníkov alebo vojakov mjanmarských ozbrojených síl „k vzbure alebo iným formám zanedbania a neplnenia si povinností“ a porušenie tohto zákazu umožňuje trestať odňatím slobody až na dva roky.

Paragraf 66 písmeno d) Zákona o telekomunikáciách z roku 2013 definuje „šírenie zlého mena na internete“ ako trestný čin, ktorý môže mať podobu „vydierania, nátlaku, neoprávneného zadržiavania, ohovárania, vyrušovania, neprimeraného ovplyvňovania alebo vyhrážania sa akejkoľvek osobe prostredníctvom telekomunikačných sietí“ a takisto zaň ustanovuje trest odňatia slobody až na dva roky.

P. S.: ZAUJAL VÁS TENTO PRÍPAD A CHCELI BY STE PODPORIŤ ĎALŠIE PODOBNÉ PETÍCIE? ZAPOJTE SA DO MARATÓNU PÍSANIA LISTOV A POMÔŽTE NÁM DOSIAHNUŤ SPRAVODLIVOSŤ AJ PRE ĎALŠÍCH ĽUDÍ. VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE NA HTTPS://MARATON.AMNESTY.SK. ĎAKUJEME!

Ďakujeme za podporu prípadu!