Maratón písania listov: Za záchranu životov hrozí tínedžerom doživotie

Malta, akcia začala 22.10.2020, petícia je stále aktívna

Predtým než sa o nich začalo hovoriť ako o trojici z El Hiblu, boli tínedžermi z Guiney a Pobrežia Slonoviny, ktorých spájal záujem o šport. Chlapci mali iba 15, 16 a 19 rokov, keď ich spoločná túžba po lepšej a bezpečnejšej budúcnosti priviedla k rozhodnutiu opustiť svoje domovy. Dostali sa do Líbye, kde ich čakal bludný kruh zneužívania a mučenia. Podarilo sa im však pred násilím ujsť.

Líbyjské detenčné centrá pre ľudí na úteku a migrujúcich sú známe zlým zaobchádzaním, mučením a zneužívaním ľudí, ktorí hľadajú útočisko a pomoc. Trojici mladíkov sa podarilo takémuto osudu uniknúť. Nastúpili do člna s ďalšími 111 ľuďmi vrátane žien a detí a vydali sa na cestu do Európy. Počas plavby sa ich čln dostal do problémov a ľudí zachránila posádka ropného tankera El Hiblu.

Posádka tankera spočiatku ľuďom na palube prisľúbila, že ich nezavezú späť do Líbye. Keď sa onedlho po nalodení pokúsili svoj sľub porušiť a tanker zmenil kurz smerom k líbyjskému pobrežiu, na lodi vypukol protest. Troch mladíkov vyzvali, aby im pomohli situáciu upokojiť. Chlapci sa tak stali tlmočníkmi a mediátormi. Hájili práva zachránených a posádku sa snažili presvedčiť, aby zmenila svoje rozhodnutie, pretože v Líbyi by im hrozilo iba ďalšie násilie a utrpenie.

Posádka nakoniec zamierila opäť k Európe, pri vstupe do maltských teritoriálnych vôd však na tanker vtrhli príslušníci maltských štátnych zložiek. Tí vo svojich záznamoch z operácie uviedli, že traja chlapci „donútili posádku tankera spolupracovať pod hrozbou násilia“.

Traja mladíci boli obvinení z terorizmu a ďalších závažných trestných činov. Aj napriek tomu, že neboli zistené takmer žiadne skutočnosti, o ktoré by sa obvinenia mohli oprieť, hrozí im doživotné väzenie.

Trojica z El Hiblu sa snažila chrániť seba a ostatných zachránených pred ďalším neľudským zaobchádzaním. Teraz ich čaká súd. Nehoďme ich cez palubu!

Traja chlapci vo veku 15, 16 a 19 rokov opustili 25. marca 2019 mesto Garabulli v Líbyi v gumenom člne s ďalšími 111 ľuďmi, medzi ktorými bolo 20 žien a najmenej 15 detí. Po niekoľkých hodinách plavby prišli väčšie vlny, ktoré gumený čln nebezpečne rozkývali.

Chlapcov spolu s ostatnými spolucestujúcimi zachránil 26. marca 2019 ropný tanker El Hiblu 1, ktorý sa plavil z Istanbulu do Tripolisu. Keď sa k sebe dostatočne priblížili, posádka lode vyzvala ľudí v člne, aby zastavili motor a vyliezli po spustenej sieti na palubu. Tí si však uvedomovali, že El Hiblu 1 nie je záchranná loď, pýtali sa preto, kam má namierené. Jeden z členov posádky im povedal, že plavidlo smeruje do Tripolisu. Zo strachu, že sa utopia, sa väčšina ľudí rozhodla gumený čln opustiť a prestúpiť na loď. Dvaja muži z Guiney, dvaja z Pobrežia Slonoviny, jeden z Mali a jeden zo Sudánu sa však natoľko báli perspektívy návratu do Líbye, že sa rozhodli v poškodenom gumenom člne zostať. Ich ďalší osud nie je známy.

Hlavný dôstojník tankera El Hiblu 1, ktorý hovoril po anglicky, zachráneným ľuďom povedal, že ich do Líbye nevrátia. Spoliehal sa, že najmladší z trojice chlapcov, ktorý mal v tom čase 15 rokov, túto informáciu zachráneným preloží, čo aj spravil. „[Hlavný dôstojník] prisahal na Korán, že nás späť do Líbye nikdy nevezme,“ povedal chlapec. Potom ako ich zachránili, sa vyčerpaní ľudia uložili priamo na palube a zaspali. Verili, že sú v bezpečí.

Okolo šiestej hodiny ráno, 27. marca 2019, si ľudia uvedomili, že sú späť pri líbyjskom pobreží. Začali panikáriť. Jeden z mladíkov opísal situáciu nasledovne: „Ľudia začali plakať a kričať, pretože sa báli návratu do Líbye, báli sa o svoje deti. V zúfalstve kričali: ‚Nechceme ísť do Líbye!‘, ‚Radšej zomrieme!‘. Lebo ak vás vydajú do Líbye, tam vás zavrú, mučia, jesť vám dajú iba raz za deň. Spomedzi uväznených žien si vyberú tie, ktoré sa im páčia, a potom ich znásilňujú. Môže sa stať, že vás unesú a zatelefonujú vašej rodine, že vás budú väzniť dovtedy, kým nedostanú zaplatené výkupné.“

Znepokojený reakciou neplánovaných pasažierov, hlavný dôstojník súhlasil s tým, že zmení kurz na sever a zachráneným povedal, že ich vezme na Maltu. Chlapca, ktorý vedel po anglicky, spolu s ďalšími dvoma požiadal, aby mu po zvyšok cesty pomohli udržať pokoj na palube. Aby ich ubezpečil, že zachránených ľudí nevydá späť do Líbye, všetkým trom navrhol, že môžu zostať v kabíne spolu s ním a kontrolovať smer plavby. Podľa chlapcov bola atmosféra v kabíne uvoľnená, rozprávali sa a zavše sa dokonca s hlavným dôstojníkom zasmiali, posádka im občas priniesla kávu a arašidy. Hlavný dôstojník kabínu zamykal, no mohli z nej vyjsť, kedy chceli, na požiadanie im otvoril.

Keď sa 28. marca 2019 tanker priblížil k maltskému pobrežiu, ozbrojené sily Malty posádke prikázali, aby zastavila ešte pred vstupom do maltských teritoriálnych vôd. Posádka El Hiblu 1 oznámila maltským úradom, že ľudia, ktorých zachránili, prevzali kontrolu nad loďou a prinútili posádku, aby zmenila kurz a v rozpore s nariadeniami maltských úradov ich vylodila na Malte. Médiá rozšírili znepokojivé správy, ktoré udalosti neopisovali ako záchranu ľudí, ale ako „únos“ a „pirátstvo“. Na tanker sa nalodila špeciálna jednotka ozbrojených síl Malty, ktorá zistila, že nikto z posádky ani zachránených nie je zranený a že situácia na lodi je pokojná. Ozbrojené sily Malty sprevádzali motorové člny a vrtuľník, ktoré loď eskortovali do prístavu Boiler Wharf na Malte.

Tínedžerov po vylodení zatkli a vzali na policajnú stanicu. Následne všetkých troch obvinili z niekoľkých závažných trestných činov vrátane terorizmu a umiestnili ich do väzenia pre dospelých Corradino, do oddelenia s vysokým stupňom stráženia. Dvoch mladších tínedžerov, ktorí ešte neboli plnoletí, neskôr premiestnili do nápravnovýchovného zariadenia pre mladistvých v Mtahlebe.

Všetci traja tínedžeri boli 20. novembra 2019 po takmer ôsmich mesiacoch vo väzbe prepustení na kauciu.

PS: ZAUJAL VÁS TENTO PRÍPAD A CHCELI BY STE PODPORIŤ ĎALŠIE PODOBNÉ PETÍCIE? ZAPOJTE SA DO MARATÓNU PÍSANIA LISTOV A POMÔŽTE NÁM DOSIAHNUŤ SPRAVODLIVOSŤ AJ PRE ĎALŠÍCH ĽUDÍ. VIAC INFORMÁCIÍ NÁJDETE NA HTTPS://MARATON.AMNESTY.SK. ĎAKUJEME!

Podporte výzvu ZA SPRAVODLIVOSŤ PRE TROJICU Z EL HIBLU on-line

• Victoria Buttigieg: Generálna prokurátorka Malty

• stiahnutie všetkých obvinení z terorizmu a ďalších závažných obvinení
  • oslobodenie mladíkov a uzavretie prípadu, pokiaľ to bude možné, ešte pred začatím súdneho konania.