Južný Sudán: Tínedžer odsúdený na trest smrti

Sudán, akcia začala 19.9.2019

Keď mal Magai 15 rokov, ocitol sa s rodinou v nebezpečnej situácii a preto v sebaobrane vystrelil do zeme varovný výstrel. Guľka sa nešťastne odrazila a postrelila jeho bratranca, ktorý neskôr zraneniu podľahol. Počas procesu sa snažil sudcovi vysvetliť, že má iba 15 rokov a zabitie, z ktorého bol obvinený, bolo nehodou. Sudca ho však odsúdil na smrť obesením.

22.3.2022

Magai je opäť na slobode

Súd rozhodol, že si Magai si odpykal maximálny trest, ktorý je možné udeliť mladistvému a zároveň rozhodol, že po zaplatení pokuty vo výške 500 000 SSP (približne 1 200 USD) môže byť Magai prepustený. Pokutu sa podarilo zaplatiť 22. marca 2022 a v neskorých popoludňajších hodinách toho istého dňa sa Magai dostal opäť na slobodu. Ďakujeme za vašu podporu.

29.7.2020

PETÍCIA UZAVERTÁ - Magai bol oslobodený od trestu smrti

Na základe rozhodnutia odvolacieho súdu bol jeho rozsudok smrti zrušený a Magaiovi bol udelený miernejší trest. Po rokoch čakania sa tak dnes oficiálne dostal z cely smrti. Toto rozhodnutie je skvelou správou, ktorú by malo nasledovať úplné zrušenie trestu smrti v krajine. Od mája 2018 boli v Južnom Sudáne popravení najmenej dvaja ľudia, ktorí boli v čase spáchania zločinu mladší ako 18 rokov. Počas minuloročného Maratónu písania listov napísali listy na podporu zmiernenia trestu pre mladého Magaia stovky tisíc ľudí z celého sveta, vrátane tisícov z vás. Dnešné dobré správy sú ďalším dôkazom, že vaše slová majú silu! ĎAKUJEME!

Magai Matiop Ngon miloval beh a zborový spev v kostole. Chodil na strednú školu a predstavoval si, že keď vyrastie, bude pomáhať ľuďom. Ale život, aký poznal, sa preňho náhle skončil v roku 2017, keď ho odsúdili na trest smrti za vraždu.

Magai len ťažko hľadá slová, ktorými by popísal, ako sa cíti: „Je to veľmi zlý pocit... keď človeku povedia, že zomrie.“

Magai nemal pri zatýkaní ani počas prvého pojednávania k dispozícii žiadnu právnu pomoc. Sudca mu povedal, že sa môže skúsiť voči rozsudku smrti odvolať. Právnika mu pridelili až pri presune do iného väzenského zariadenia.

Minulý rok v Južnom Sudáne obesili 7 ľudí. Jeden z nich bol, rovnako ako Magai, ešte len dieťa.

Od vynesenia rozsudku smrti uplynuli 2 roky a Magai čaká v centrálnom väzení v Jube na výsledok svojho odvolania. Ako sám vraví, nestratil nádej, že sa z väzenia dostane a bude môcť zase pokračovať vo svojom živote a chodiť do školy...

_______________________________________________________________________________

Chcete pomôcť aj ďalším podobným ľuďom ako je Magai? Zapojte sa do Maratónu písania listov 2019

a/alebo si za symbolickú sumu 2 eurá zakúpte poštovú známku, vďaka ktorej môžeme odoslať viac listov solidarity.

Ďakujeme!

Ďakujeme za podporu prípadu!

Odoslali sme Vaše podpisy s týmito požiadavkami:

• okamžité zrušenie trestu smrti pre Magaia
  • záväzok vlády Južného Sudánu dodržiavať medzinárodné právo a miestnu legislatívu a zastaviť udeľovanie trestu smrti pre mládež pod 18 rokov
  • moratórium na udeľovanie a vykonávanie popráv v Južnom Sudáne

• Stále zastúpenie republiky Južný Sudán pri OSN