Južný Sudán: Tínedžer odsúdený na trest smrti

Sudán, akcia začala 19.9.2019, petícia je stále aktívna

Keď mal Magai 15 rokov, ocitol sa s rodinou v nebezpečnej situácii a preto v sebaobrane vystrelil do zeme varovný výstrel. Guľka sa nešťastne odrazila a postrelila jeho bratranca, ktorý neskôr zraneniu podľahol. Počas procesu sa snažil sudcovi vysvetliť, že má iba 15 rokov a zabitie, z ktorého bol obvinený, bolo nehodou. Sudca ho však odsúdil na smrť obesením.

Magai Matiop Ngon miloval beh a zborový spev v kostole. Chodil na strednú školu a predstavoval si, že keď vyrastie, bude pomáhať ľuďom. Ale život, aký poznal, sa preňho náhle skončil v roku 2017, keď ho odsúdili na trest smrti za vraždu.

Magai len ťažko hľadá slová, ktorými by popísal, ako sa cíti: „Je to veľmi zlý pocit... keď človeku povedia, že zomrie.“

Magai nemal pri zatýkaní ani počas prvého pojednávania k dispozícii žiadnu právnu pomoc. Sudca mu povedal, že sa môže skúsiť voči rozsudku smrti odvolať. Právnika mu pridelili až pri presune do iného väzenského zariadenia.

Minulý rok v Južnom Sudáne obesili 7 ľudí. Jeden z nich bol, rovnako ako Magai, ešte len dieťa.

Od vynesenia rozsudku smrti uplynuli 2 roky a Magai čaká v centrálnom väzení v Jube na výsledok svojho odvolania. Ako sám vraví, nestratil nádej, že sa z väzenia dostane a bude môcť zase pokračovať vo svojom živote a chodiť do školy...

_______________________________________________________________________________

Chcete pomôcť aj ďalším podobným ľuďom ako je Magai? Zapojte sa do Maratónu písania listov 2019

a/alebo si za symbolickú sumu 2 eurá zakúpte poštovú známku, vďaka ktorej môžeme odoslať viac listov solidarity.

Ďakujeme!

Podporte výzvu okamžité zrušenie Magaiovho trestu smrti on-line

Chcem byť pravidelne informovaný o prípadoch (e-mailom alebo cez SMS) a súhlasím so spracovaním osobných údajov podľa Zásad o ochrane osobných údajov AI SK

• Stále zastúpenie republiky Južný Sudán pri OSN