Žiadajte slobodu pre novinárku Mariu Ponomarenko

Ruská federácia, akcia začala 3.5.2024, petícia je stále aktívna

Maria Ponomarenko je aktivistka, blogerka a novinárka z mesta Barnaul v Altajskom kraji v Rusku. Novinárka pracovala pre online médium RusNews. Dňa 23. apríla 2022 ju zatkli a umiestnili do väzby na základe údajného zločinu „vedomého šírenia nepravdivých informácií o nasadení ozbrojených síl Ruskej federácie s nenávistným alebo nepriateľským motívom“ (článok 207.3 (2), písmeno d) Trestného zákona). Dňa 15. februára 2023 ju súd uznal vinnou a odsúdil na šesť rokov odňatia slobody. Po prepustení na slobodu bude mať päťročný zákaz vykonávať novinársku činnosť. Novinárka čelila vo väzení zlému zaobchádzaniu.

Mariu Ponomarenko obvinili na základe toho, že 17. marca 2022 publikovala na sociálnej sieti Telegram príspevok (neskôr vymazaný), v ktorom upozornila, že ruské ozbrojené sily deň pred tým zaútočili na Donecké akademické oblastné činoherné divadlo v Mariupole. Príspevok obsahoval video natočené v divadle pred útokom a krátky komentár odsudzujúci úmrtia civilistov a civilistiek.

Mariu Ponomarenko po uväznení obvinili z násilného konania voči dozorcom a dozorkyniam (článok 321, časť 2 Trestného zákona). Novinárka tieto obvinenia popiera.

Počas vyšetrovacej väzby Mariu nezákonne umiestnili na psychiatrickom oddelení. Vo väzbe prežila psychické zrútenie a pokúsila sa o samovraždu. V apríli 2024 Mariu Ponomarenko už štvrtý raz umiestnili do samoväzby. V dvoch predchádzajúcich prípadoch bol dôvodom na samoväzbu jej zlý zdravotný stav: raz skončila v samoväzbe kvôli tomu, že stratila vedomie, a raz preto, že nebola schopná na žiadosť dozorcu vstať z postele kvôli silnej bolesti krížov. Do apríla strávila Maria Ponomarenko v samoväzbe dohromady viac ako 1,5 mesiaca, niekedy aj dlhšie viac ako 15 dní vkuse.

Kontext situácie

Niekoľkých ďalších ľudí, ktorých v Rusku odsúdili na dlhé tresty odňatia slobody na základe zákonov o vojnovej cenzúre alebo v súvislosti s ich protivojnovými postojmi, ako sú napríklad Alexej Gorinov a Vladimir Kara-Murza, úrady tiež opakovane umiestňujú do samoväzby, upierajú im zdravotnú starostlivosť a ďalšie ľudské práva.

Maria Ponomarenko je väzenkyňa svedomia, ktorú väznia výlučne za to, že si uplatňovala svoje právo na slobodu prejavu. Amnesty vyzýva na jej okamžité a bezpodmienečné prepustenie a ochranu jej ľudských práv vo väzbe.

Podporte výzvu ABY OSLOBODILI MARIU PONOMARENKO on-line