Mjanmarsko: dvaja novinári čelia až 14 rokom vo väzení

Mjanmarsko, akcia začala 12.1.2018, petícia je stále aktívna

Dvaja novinári čelia až 14 rokom vo väzení za svoje pokojné novinárske aktivity. Obaja musia byť okamžite a bezpodmienečne prepustení a obvinenia voči nim musia byť stiahnuté.

5.9.2018

Verdikt viny proti reportérom Reuters

Wa Lone a Kyaw Soe Oo boli 3.9.2017 odsúdení k siedmym rokom väzenia. Viac sa môžete dočítať v článku TU.

11.7.2018

Formálne obvinenie za porušenie zákona o ochrane štátneho tajomstva

Súd v Yangon dnes formálne vzniesol obvinenie proti novinárom Wa Lone a Kyaw Soe Oo za porušenie zákona o ochrane štátneho tajomstva, na základe ktorého im hrozí až 14 rokov väzenia. Rozhodnutie súdu pokračovať v tomto politicky motivovanom prípade a vymáhať dodržiavanie drakonického zákona aj napriek rozsiahlemu nesúhlasu medzinárodnej komunity je znakom, že miestne autority sú odhodlané umlčať kritické hlasy v krajine a tiež výstrahou pre novinárov, že ich práca im môže priniesť vážne následky.

12.3.2018

Prípad dvoch novinárov bez zmeny

V prípade dvoch novinárov, Wa Lone a Kyaw Soe Oo, sa zatiaľ nič nezmenilo. Súdny proces by sa mohol vliecť niekoľko mesiacov. Vyvoláva to obavy ohľadom mjanmarskej armády a jej hrozbieb spojených s prenasledovaním tých, ktorí vyšetrujú násilie a diskrimináciu v štáte Rakhine.

Wa Lone a Kyaw Soe Oo, novinári agentúry Reuters, boli 10. januára 2018 obvinení z porušenia mjanmarského zákona o ochrane štátneho tajomstva. Zákon z obdobia kolonializmu hovorí o treste až do 14 rokov väzenia pre každého, kto z akéhokoľvek dôvodu získa, zaznamená alebo zverejní dokumenty a informácie “poškodzujúce bezpečnosť alebo záujmy štátu“.

Spravodajcovia zisťovali informácie o vojenskom zásahu mjanmarských jednotiek proti príslušníkom etnika Rohingov v Štáte Rakhine. Zadržaní boli 12. decembra 2017 po tom, ako prijali pozvanie na večeru s policajnými dôstojníkmi v Yangone. Policajti, ktorých podľa ich slov nikdy predtým nestretli, im najprv dali dokumenty a potom ich takmer okamžite zatkli.

Podľa mjanmarskej polície boli novinári zatknutí za “prechovávanie dôležitých tajných vládnych dokumentov týkajúcich sa Štátu Rakhine a bezpečnostných zložiek so zámerom poslať ich zahraničnej spravodajskej agentúre“.

Po zatknutí boli Wa Lone a Kyaw Soe Oo dva týždne zadržiavaní s obmedzenou možnosťou komunikácie a bez prístupu k právnikom alebo členom rodiny. Ich ďalšie súdne konanie je naplánované na 23. januára 2018. Obaja muži sú naďalej zadržiavaní vo väzení Insein v Yangone.

Prípad je jasným útokom na slobodu vyjadrovania v Mjanmarsku. Zatknutie Wa Lone a Kyaw Soe Oo je vnímané ako bránenie im a iným novinárom v nezávislom informovaní o situácii v Štáte Rakhine.

V Mjanmarsku sa zhoršuje prostredie pre slobodu tlače a novinári čelia obmedzeniam spojeným s ich prácou. Fungovanie nezávislých médií je čoraz viac problematické a tí, ktorí informujú o citlivých témach, najmä o situácii Rohingov, môžu čeliť zastrašovaniu a niekedy aj zatknutiu, stíhaniu či dokonca uväzneniu.

Právo na slobodu vyjadrovania je zakotvené v článku 19 Všeobecnej deklarácie ľudských práv a zahŕňa právo “vyhľadávať, prijímať a zdieľať informácie a myšlienky prostredníctvom akýchkoľvek médií a bez ohľadu na hranice“. Podľa medzinárodnej ľudskoprávnej normy môže byť právo na slobodu vyjadrovania obmedzené len za veľmi špecifických okolností a musí byť jasne definované zákonom. Hoci štáty majú dovolené pri dodržaní týchto podmienok obmedziť právo na slobodu vyjadrovania z dôvodu národnej bezpečnosti, mjanmarský zákon z roku 1923 o štátnom tajomstve je extrémne široký a vágny. Navyše zákon neobsahuje ustanovenia, ktoré vo verejnom záujme umožňujú zverejnenie utajovaných informácií.

Podporte výzvu : ukončenie väznenia novinárov on-line

• Lt. Gen. Kyaw Swe: Mjanmarský minister vnútra

• okamžité a bezpodmienečné prepustenie Wa Lone a Kyaw Soe Oo a stiahnutie všetkých obvinení voči nim;
  • zrušenie alebo zmenu všetkých zákonov, vrátane zákona o štátnom tajomstve z roku 1923, ktoré kriminalizujú alebo obmedzujú slobodu vyjadrovania.