UZAVRETÁ: Žiadajte zastavenie násilia v Mjanmarsku

Mjanmarsko, akcia začala 5.5.2021

Ľudia v Mjanmarsku stále častejšie zažívajú násilie a ďalšie hrubé porušovanie ich základných práv. Mjanmarské ozbrojené zložky svojvoľne zadržiavajú pokojne protestujúcich, armáda obmedzuje prístup k internetu, demonštrantky a demonštranti, ako aj svedkyne a svedkovia tvrdých zásahov proti nim, sa stávajú obeťami mimosúdnych popráv. Mnohé vlády sveta však dodnes nepodnikli dostatočné opatrenia, aby toto násilie zastavili alebo vyvodili zodpovednosť voči páchateľom a ďalším zodpovedným osobám a orgánom.

17.6.2021

PETÍCIA UZAVRETÁ

Petíciu sme presmerovali na vládu SR a s ohľadom na vývoj v krajine pridali nové požiadavky. Podpísať novú petíciu môžete na stránke pripady.amnesty.sk. Ďakujeme!

V pondelok 1. februára 2021 uskutočnila mjanmarská armáda, známa aj ako Tatmadaw, štátny prevrat. Ľudia, ktorí proti situácii pokojne protestujú, sa od prvého dňa stretávajú s brutálnym násilím. Armáda používa zbrane a smrtiace techniky bežné v boji, aj napriek tomu, že takéto zásahy proti pokojne protestujúcim sú v príkrom rozpore s medzinárodným právom v oblasti ľudských práv.

Podľa informácií od lokálnej mimovládnej organizácie AAPP_Burma zabili ozbrojené zložky najmenej 769 ľudí, kým ďalšie tisícky ľudí vrátane právoplatne zvoleného civilného vedenia krajiny, obrankýň ľudských práv, aktivistov, novinárok a ďalších kritikov prevratu boli svojvoľne zadržané. Jednou z prvých obetí sa stala len 19-ročná Mya Thwe Thwe Khaing, ktorú policajti zastrelili samopalom počas prvých dní protestov. Na jej pohreb prišli tisíce ľudí a Mya sa stala jedným zo symbolov odporu proti prebiehajúcim udalostiam.

Amnesty International analyzovala viac ako 50 videozáznamov, ktoré dokazujú, že mjanmarská armáda po celej krajine nasadzuje voči protestujúcim a ľuďom nachádzajúcim sa v blízkosti protestov čoraz smrtiacejšie taktiky a vybavenie, aké sa inak používajú vo vojenských konfliktoch. Mnohé prípady zabitia počas protestov napĺňajú definíciu mimosúdnych popráv. Z videozáznamov tiež vyplýva, že do zásahov proti obyvateľstvu sú zapojené aj jednotky, ktoré sa podieľali na páchaní závažných zločinov proti rohinskému obyvateľstvu a ďalším etnickým menšinám v krajine.

V stredu 5. mája vydala Amnesty International spoločne s viac ako 200 mimovládnymi organizáciami z celého sveta spoločné vyhlásenie, v ktorom vyzývajú Bezpečnostnú radu OSN, aby voči Mjanmarsku bezodkladne zaviedla rozsiahle zbrojné embargo. Táto výzva je súčasťou kampane #NotOneBulletMore, ktorej cieľom je zastaviť násilie štátnych bezpečnostných zložiek voči protestujúcim a civilnému obyvateľstvu v Mjanmarsku. Bezpečnostná rada OSN síce opakovane vyzvala mjanmarskú armádu na zdržanlivosť a zastavenie násilia voči civilnému obyvateľstvu, ale dosiaľ neuvalila na Mjanmarsko žiadne sankcie ani zbrojné embargo.

.

Mjanmarská armáda ráta s tým, že zvyšok sveta sa ostane pasívne prizerať. Ukážte im spolu s nami, že to tak nie je, a žiadajte vyšetrenie zločinov a spravodlivosť pre obete štátom páchaného násilia v Mjanmarsku.

Vyzvite spolu s nami Bezpečnostnú radu OSN:

• aby na Mjanmarsko uvalila komplexné zbrojné embargo, ktoré sa týka priamych aj nepriamych dodávok, predaja, prepravy a prekládky všetkých zbraní, streliva a iného vojenského a bezpečnostného vybavenia, ako aj poskytovania výcviku a inej vojenskej pomoci;

• aby uvalila cielené finančné sankcie voči mjanmarským armádnym hodnostárom, ktorí dnes zastávajú vysoké štátne funkcie a zároveň nesú zodpovednosť za kruté zločiny spáchané voči rohinskému obyvateľstvu a ďalším etnickým menšinám v krajine;

• aby situáciu v Mjanmarsku postúpila na Medzinárodný trestný súd, s cieľom postaviť páchateľov týchto zločinov pred spravodlivosť.

Petíciu a odkazy solidarity môžete zdieľať na sociálnych sieťach s hashtagmi #WhatsHappeningInMyanmar a #NotOneBulletMore.

Ďakujeme za podporu prípadu!

Odoslali sme Vaše podpisy s týmito požiadavkami:

• Bezpečnostná rada OSN