Irán: Krutý trest pre obrankyňu ľudských práv Nasrín Sotúdeovú

Irán, akcia začala 13.3.2019, petícia je stále aktívna

Nasrín Sotúdeová, úspešná iránska ľudskoprávna právnička, bola za svoju odvážnu prácu v boji za ochranu práv žien odsúdená na 38 rokov väzenia a 148 rán bičom.

2.12.2020

Nasrín je aj napriek COVID-19 opäť vo väzení

Nasrínin manžel Reza Khandan zverejnil na Twitteri informáciu, že posudkový lekár 30. novembra predĺžil Nasrín obdobie karantény v súvislosti s jej infekčným ochorením na COVID-19 o dva týždne. Napriek tomu bola Nasrín predvolaná naspäť do väzenia Shahr-e Ray. V ten istý deň Khandan vo svojom facebookovom príspevku citoval Nasrín: „Nariadili mi, aby som sa vrátila do väzenia a dnes túto výzvu poslúchnem... Ťažko opísať, aké bolestivé pre mňa bolo, že za uplynulé tri týždne som kvôli koronavírusu nemohla objať svoje deti... Zároveň musím prejaviť svoje hlboké znepokojenie nad situáciou vedca Ahmada Rezu Jalaliho a požiadať všetkých, ktorí mu môžu pomôcť, aby venovali pozornosť jeho prípadu. Ahmadovi Rezovi Jalalimu hrozí poprava, úrady ho musia bezodkladne oslobodiť.“

7.11.2020

Dobré správy!

V sobotu 7. novembra bola Nasrín Sotúdeová dočasne prepustená na slobodu. Amnesty International aj naďalej vyzýva iránske úrady, aby právničku bezpodmienečne prepustili a zbavili všetkých obvinení.

10.8.2020

Nasrín opäť začala protestnú hladovku

Za posledných 6 mesiacov je to už druhýkrát, čo Nasrín Sotúdeová začala protestnú hladovku, ktorou upozorňuje na zlé podmienky v iránskych väzniciach a požaduje prepustenie politických väzenkýň a väzňov, ktorí by mohli byť ohrození prepuknutím epidémie COVID-19 vo väzniciach.

27.7.2020

Teheránska prokuratúra Nasrín zablokovala bankové účty

Manžel Nasrín Sotúdeovej Reza Khandan oznámil, že teheránska prokuratúra Nasrín zablokovala bankové účty.

16.3.2020

Nasrín začala protestnú hladovku

Nasrín začala protestnú hladovku a požaduje prepustenie politických väzenkýň a väzňov v Iráne, ktorí by mohli byť ohrození prepuknutím epidémie COVID-19 vo väzniciach. „Vojenské a spravodajské agentúry, ktoré ohrozujú bezpečnosť nášho obyvateľstva svojimi protichodnými politikami, trvajú na zadržiavaní politických väzňov a väzenkýň, až kým hrôzy prebiehajúcej zdravotnej krízy nezasiahnu do ich životov a životov ich rodín. Doterajšie kroky dokazujú, že o tomto postupe rozhodujú výhradne bezpečnostné zložky štátu, pričom práve ich politiky doviedli krajinu do súčasného bezútešného stavu, plného vážnych problémov a zmätku,“ napísala Nasrín vo svojom vyhlásení 16. marca z väznice Evin.

3.4.2019

Nasrín sa kvôli presvedčeniu o nezákonnosti rozsudku nebude odvolávať

Nasrín Sotúdeová považuje rozhodnutie súdu, ktorý voči nej vyniesol rozsudok v nespravodlivom súdnom procese, za nezákonné. Z tohto dôvodu sa nebude voči rozsudku odvolávať. Nasrín bolo dovolené vziať si do väzenia Evin svoje poznámky zo súdneho pojednávania, avšak jej žiadosť o kópiu súdneho spisu bola zamietnutá.

Nový, 33-ročný trest väzenia pre obrankyňu ľudských práv Nasrín Sotúdeovú narástol po dvoch nespravodlivých súdnych procesoch na 38 rokov väzenia. Nasrín svoj život zasvätila nenásilnej ľudskoprávnej práci. Okrem iného sa venovala aj obrane práv žien, ktoré pokojne protestovali proti ponižujúcim zákonom, ktoré ženám v Iráne nariaďujú nosenie hidžábu.

Ženám a dievčatám v Iráne nie je dovolené opustiť svoje domovy, pokiaľ nemajú vlasy zakryté šatkou a ruky a nohy zahalené voľným oblečením. Nasrín sa usilovala o zmenu týchto zákonov, za čo jej bol uložený tvrdý trest, ktorý jej zabraňuje nielen pokračovať vo svojej dôležitej právnickej práci, oddelil ju aj od jej manžela a dvoch detí.

Odsúdenie Nasrín Sotúdeovej na 38 rokov väzenia a 148 rán bičom za jej odvážnu ľudskoprávnu prácu je krutým prejavom bezprávia v Iráne. Nasrín musí byť okamžite a bezpodmienečne prepustená a jej trest musí byť bezodkladne zrušený. Zatknutie a odsúdenie Nasrín je ďalším potvrdením reputácie Iránu ako krajiny, ktorá hrubo potláča práva žien. Jej trest je jedným z najtvrdších, ktoré sme v posledných rokoch v Iráne zdokumentovali.

Volajme po bezodkladnom prepustení Nasrín Sotúdeovej z väzenia!

Podporte výzvu za bezodkladné prepustenie Nasrín Sotúdeovej a okamžité zrušenie jej trestu on-line

• Ebrahim Raisi: hlava súdnictva

• okamžité a bezpodmienečné prepustenie Nasrín Sotúdeovej z väzenia
  • bezodkladné zrušenie jej krutého trestu