Irán: Krutý trest pre obrankyňu ľudských práv Nasrín Sotúdeovú

Irán, akcia začala 13.3.2019, petícia je stále aktívna

Nasrín Sotúdeová, úspešná iránska ľudskoprávna právnička, bola za svoju odvážnu prácu v boji za ochranu práv žien odsúdená na 38 rokov väzenia a 148 rán bičom.

3.4.2019

Nasrín sa kvôli presvedčeniu o nezákonnosti rozsudku nebude odvolávať

Nasrín Sotúdeová považuje rozhodnutie súdu, ktorý ju v nespravodlivom súdnom procese odsúdil, za nezákonné. Z tohto dôvodu sa nebude voči rozsudku odvolávať. Nasrín bolo dovolené vziať si svoje poznámky zo súdneho pojednávania do väzenia Evin, avšak jej požiadavka na kópiu súdneho spisu bola zamietnutá.

Nový, tridsaťtri ročný trest väzenia pre obrankyňu ľudských práv Nasrín Sotúdeovú narástol, po predošlých dvoch nespravodlivých súdnych procesoch, na 38 rokov väzenia. Nasrín svoj život zasvätila nenásilnej ľudskoprávnej práci. Okrem iného sa venovala aj obrane práv žien, ktoré pokojne protestovali proti ponižujúcim zákonom, ktoré ženám v Iráne prikazujú nosenie hidžábu.

Ženám a dievčatám v Iráne nie je dovolené opustiť ich domovy, pokiaľ nemajú šatkou zakryté vlasy a ruky a nohy zahalené voľným oblečením. Nasrin usilovala o zmenu týchto zákonov, za čo jej bol uložený tvrdý trest, ktorý jej zabraňuje nielen pokračovať vo svojej dôležitej práci, oddelil ju aj od jej manžela a dvoch detí.

Odsúdenie Nasrín Sotúdeovej na 38 rokov väzenia a 148 rán bičom za jej odvážnu ľudskoprávnu prácu je krutým prejavom bezprávia v Iráne. Nasrín musí byť okamžite a bezpodmienečne prepustená a jej trest musí byť bezodkladne zrušený. Zatknutie a odsúdenie Nasrín je ďalším potvrdením reputácie Iránu ako krajiny, ktorá hrubo potláča práva žien. Jej trest je jedným z najtvrdších, ktoré sme v posledných rokoch v Iráne zdokumentovali.

Volajme po bezodkladnom prepustení Nasrín Sotúdeovej z väzenia!

Podporte výzvu za bezodkladné prepustenie Nasrín Sotúdeovej a okamžité zrušenie jej trestu on-line

• Ebrahim Raisi: hlava súdnictva

• okamžité a bezpodmienečné prepustenie Nasrín Sotúdeovej z väzenia
  • bezodkladné zrušenie jej krutého trestu