Žiadajte spravodlivosť pre dalitov a dalitky zabité v Nepále

Nepál, akcia začala 10.6.2020, petícia je stále aktívna

23. mája 2020 sa v Nepále našlo telo 12-ročného dalitského dievčaťa obeseného na strome. Dievča deň predtým donútili vydať sa za muža z dominantnej kasty, ktorý ju znásilnil. Podľa predbežného policajného vyšetrovania bolo dievča sexuálne zneužité a následne zavraždené. Tento zločin je žiaľ iba jednou zo série mnohých vrážd mladých dalitov a dalitiek v Nepále, ktoré ukazujú nebezpečné šírenie kastovej diskriminácie v krajine. Komunita dalitov potrebuje ochranu, no nepálska vláda pri vymáhaní anitidiskriminačných zákonov zlyháva.

V rovnaký deň, ako bolo nájdené telo mladého dievčaťa, došlo v inom okrese k vražde 18 mladých mužov, prevažne dalitov. Mladíkov napadol dav vyše 50 príslušníkov dominantnej kasty, ktorí ich prenasledovali k rieke a útočili na nich kameňmi. V priebehu nasledujúcich dní rieka vyplavila telá 6 obetí.

Správy z rôznych zdrojov, vrátane pozorovania skupiny poslancov, ktorí miesto činu navštívili, naznačujú, že šlo o premyslený akt násilia voči diskriminovanej kaste. Medzi obeťami je aj 21-ročný Nabraj BK, na ktorého dedinčania zaútočili, pretože bol vo vzťahu so 17-ročným dievčaťom z dominantnej kasty.

Médiá informovali, že súčasťou skupiny, ktorá má na svedomí nútené manželstvo prvej obete, je aj predstaviteľ miestnej samosprávy z Rupandehi. Polícia tiež zadržala zástupcu samosprávy Rukum, ktorý je podozrivý z účasti na davovom útoku.

Podpíšte petíciu a žiadajte nezávislé, účinné a dôveryhodné vyšetrovanie oboch prípadov, potrestanie páchateľov, spravodlivosť pre obete a ich blízkych a ochranu dalitov a dalitiek v Nepále.

Podporte výzvu na ochranu dalitovskej menšiny v Nepále on-line

• Ram Bahadur Thapa 'Badal': Nepálsky minister vnútra

• aby nepálske úrady zabezpečili nezávislé a nestranné vyšetrovanie nedávnych vrážd,
  • aby páchatelia týchto zločinov čelili spravodlivosti a boli súdení nezávislým súdom,
  • aby boli napadnutí ľudia a rodiny obetí odškodnené,
  • aby bola zabezpečená ochrana a bezpečie svedkov a svedkýň,
  • a aby zodpovedné úrady prijali okamžité a účinné opatrenia na ochranu práv a životov dalitskej menšiny v Nepále.