Obrana vlastnej pôdy stála jej kolegov život a Nonhle je ďalšia na zozname

Južná Afrika, akcia začala 21.11.2018, petícia je stále aktívna

For English version scroll down.

Nonhle Mbuthuma vedie za svoju komunitu zdanlivo nekonečný boj proti austrálskej spoločnosti, ktorá chce ťažiť titán na pôde patriacej už ich dávnym predkom. Kvôli snahe o ochranu vlastnej pôdy a ľudských práv čelí Nonhle neustálemu zastrašovaniu a útokom.

30.11.2018

Pokrok v prípade Nonhle

Vysoký súd v North Gauteng 22.novembra rozhodol, že juhoafrická vláda nemôže schváliť ťažbu titánia v Xolobeni bez získania plného informovaného súhlasu miestnych komunít. Podľa AI je tento rozsudok obrovskou výhrou nielen pre Nonhle a jej komunitu, ale aj pre ostatné komunity obraňujúce svoje práva a pôdu po celej republike. Prípad Nonhle sa týmto ale nekončí, pretože ešte nie je v bezpečí a stále sa môže stať terčom nátlaku. Navyše sa vláda možno pokúsi proti tomu rozsudku odvolať – Nonhle a jej komunita preto potrebujú našu podporu ešte viac, ako predtým.

Nonhle je súčasťou tradičného spoločenstva "Amadiba", ktorého členovia a členky sa starajú o spoločnú pôdu na Východnom myse Južnej Afriky. Ak spoločnosť, ktorá chce v tejto oblasti ťažiť titán získa potrebné povolenia, viac ako 5000 ľudí bude nútených opustiť ich vlastné územie a prídu tak o domov, živobytie a mnohí dokonca zmysel života. Nonhle to však nedopustí! Ako sama hovorí: "Táto pôda patrila mojej babke, ktorá ju zdedila po jej prarodičoch. Čo zanechám svojím deťom ja? Ťažbe neustúpim, to neprichádza v úvahu!"

Spolu s ďalšími ľuďmi v komunite založila v roku 2007 "amadibskú krízovú komisiu", aby boli v boji proti vysťahovaniu početnejší. Odvtedy čelí Nonhle a jej kolegovia a kolegyne neustálemu zastrašovaniu, policajnej šikane a vyhrážkam a prežila dokonca pokus o atentát. Ďalší členovia komunity však toľké šťastie nemali. Nonhle sa dokonca podľa všetkého ocitla na "hit-liste", na ktorom bol zapísaný aj jej zavraždený kolega "Bazooka".

Žiadajme spolu ochranu pre Nonhle a jej komunitu!

Austrálska spoločnosť MRC vyjadrila záujem o ťažbu titánu v oblasti prvýkrát v roku 1996. Komunita ťažbu z obáv pred znečistením a stratou farmárskej pôdy odmietla. Po tom, ako o 6 rokov neskôr člen komunity odhalil, že firma dostala povolenie bez upovedomenia komunity, bol zastrelený vo vlastnom dome. O 4 roky neskôr záhadne zomrel aj Scorpio Nzimande, ktorý sa počas obhliadky oblasti, kde sa v minulosti ťažilo, hovoril s miestnymi o možných dopadoch ťažby.

V roku 2007 založila Nonhle spolu s ďalšími členmi komunity krízovú komisiu, aby boli miestni v boji proti vysťahovaniu početnejší. Odvtedy čelí Nonhle a jej kolegovia a kolegyne neustálemu zastrašovaniu, policajnej šikane a vyhrážkam. Počas pokojného protestu v roku 2008 dostala polícia dostala rozkaz do neozbrojeného a nenásilného davu 250 ľudí strieľať, aby ho rozohnala. Predseda krízovej komisie, Sikhosiphi "Bazooka" Radebe bol dokonca v roku 2016 zastrelený pred vlastným domom. Podľa všetkého nesledovala jeho smrť po vytvorení tzv. “hit listu”, na ktorom figuroval Bazooka, Nonhle a ďalší aktivisti a aktivistky bojujúci proti ťažbe. Táto vražda, ako aj dve predošlé nebola dodnes riadne vyšetrená a páchatelia naďalej unikajú spravodlivosti.

Tento prípad spadá pod LWM – Maratón písania listov. Ten je najväčšou medzinárodnou akciou na podporu nespravodlivo väznených, prenasledovaných alebo utláčaných ľudí. Amnesty International ho usporadúva každoročne a tento krát sa v ňom zameriava na ženské obrankyne ľudských práv.

Demand protection for land defender Nonhle Mbuthuma

Nonhle Mbuthuma is facing danger for trying to stop mining company from taking her land. So why is the government not protecting her?

Nonhle is a farmer whose ancestral land means everything to her: “If you take my land you take my identity”. But Nonhle and her community on the Eastern Cape of South Africa are at risk of losing everything because a mining company want to kick them off their land.

“This land was my grandmother’s, who inherited it from her grandparents. What am I going to leave for my children? Mining is not an option.” – Nonhle

Nonhle and other members of her community have led a campaign of resistance. They founded the Amadiba Crisis Committee in order to unite people across five villages and push back against the company. Since then, Nonhle has been endlessly intimidated and threatened.

She faces real danger. A fellow community leader was shot dead in 2016 and Nonhle is supposed to be next on the ‘hit list’. But she is determined to continue the fight to defend her land.

The South African government have an obligation to protect Nonhle from threats and violence, but they simply aren’t doing enough.

Sign the petition and demand that the South African government protect Nonhle now.

If we all unite together to show support for Nonhle, we can make sure she is protected.

Podporte výzvu za ochranu obrankyne ľudských práv a životného prostredia on-line

Apel môžete podporiť odoslaním listu .

• Cyril Ramaphosa: Prezident Juhoafrickej republiky, Union Buildings

• aby bola Nonhle Mbuthuma zaručená ochrana
  • aby boli vyhrážky a útoky, ktorým čelí riadne prešetrené a páchatelia útokov postavení pred spravodlivosť