za prepustenie Sadata z väzby a zastavenie deportačného konania

(Acting) ICE Director
Ronald D. Vitiello
Immigration and Customs Enforcement
500 12th Street SW
Washington, D.C. 20536
USA

Vážený pán Vitiello,

Sadat I. unikol homofóbnym útokom zločineckej skupiny v Ghane a od podania žiadosti o azyl v januári 2016 sa nachádza v americkom zariadení pre zadržiavanie imigrantov. Úrady USA sa snažia Sadata násilne navrátiť do Ghany, kde čelí porušovaniu ľudských práv políciou a skupinami, pred ktorými unikol. Sadat ušiel z Ghany v novembri 2015 po tom, ako na neho zaútočili členovia občianskej hliadky 'Safety Empire', ktorí po troch dňoch, keď sa Sadat ukrýval, vypálili jeho dom a napadli jeho strýka. Homosexualita je v Ghane stále trestným činom a polícia neustále zlyháva pri stíhaní a trestaní útokov na lesby, gejov, bisexuálnych a transrodových (LGBT) ľudí.

Riaditeľa Imigráčného a colného úradu v USA Thomasa Homana vyzývame, aby:

• vyzval orgány USA, aby okamžite zastavili všetky deportačné konania proti Sadatovi I.;

• vyzval úrad pre migráciu a colnú administratívu v USA, aby podmienečne prepustili Sadata I. (spis č. A # 208-920-376), kým sa nevyrieši jeho žiadosť o azyl;

• vyzval úrad generálneho inšpektora ministerstva pre vnútornú bezpečnosť, aby preskúmal zjavné porušovanie zákonov pri vybavovaní Sadatovej žiadosti o azyl a zlého zaobchádzanie vo väzbe.

S úctou,