Žiadajte humanitárne prímerie v záujme ochrany civilistov

Izrael, akcia začala 27.10.2023, petícia je stále aktívna

Bezprecedentná eskalácia konfliktu medzi Izraelom a Hamasom a ďalšími ozbrojenými skupinami si vyžiadala množstvo civilných obetí, zranených a devastačných škôd na civilnej infraštruktúre. Počet obetí je bezprecedentný. Konflikt zničil a rozvrátil nespočetné množstvo životov a rodín. Každým dňom pribúdajú ďalšie obete a zranení, humanitárna katastrofa v pásme Gazy sa zo dňa na deň prehlbuje. Vyzvite všetky strany konfliktu na okamžité uzavretie prímeria.

Od strašných útokov v južnom Izraeli 7. októbra, pri ktorých Hamas a iné ozbrojené skupiny zabili podľa informácií izraelských úradov najmenej 1 400 ľudí a zajali viac ako 200 rukojemníkov a rukojemníčok, väčšinou civilistov a civilistiek, podnikli izraelské sily tisíce leteckých a pozemných útokov na pásmo Gazy. Pri týchto útokoch podľa palestínskeho ministerstva zdravotníctva v Gaze zahynulo viac ako 6 546 ľudí. Väčšina obetí vrátane najmenej 2 704 detí patrila k civilnej populácii. Viac ako 2 000 tiel obetí ostáva uväznených pod troskami. Okrem toho viac ako 17 439 osôb utrpelo zranenia, zdravotníctvo v oblasti je na pokraji kolapsu. Ďalšie milióny ľudí čelia ďalšiemu vysídleniu, vyvlastneniu a utrpeniu.

Izrael počas prebiehajúcej ofenzívy na pásmo Gazy úplne blokuje prísun všetkých tovarov vrátane vody, potravín a paliva do oblasti. V dôsledku toho viac ako 2 milióny ľudí v pásme Gazy bojujú o prežitie. Humanitárna kríza v pásme sa odvíja od uvalenia nezákonnej blokády, ktorá trvá už 16 rokov. Ak nedôjde k okamžitému uzavretiu prímeria, humanitárna katastrofa v pásme Gazy sa môže iba zhoršiť.

Všetky strany konfliktu naďalej pokračujú v páchaní závažného porušovania medzinárodného humanitárneho práva vrátane páchania vojnových zločinov. Tvárou v tvár takejto bezprecedentnej devastácii a utrpeniu musí zvíťaziť ľudskosť.

Vzhľadom na bezprecedentnú humanitárnu katastrofu v pásme Gazy, ktorá sa každým dňom len zhoršuje, je nevyhnutné, aby všetky strany konfliktu okamžite uzavreli prímerie. Prímerie by umožnilo humanitárnym organizáciám v pásme Gazy bezpečne a bezpodmienečne distribuovať potrebnú pomoc. Nemocnice by dostali možnosť získať život zachraňujúce lieky, vodu a vybavenie, ktoré tak zúfalo potrebujú. Mohli by opraviť poškodené oddelenia. Prímerie by podľa organizácie mohlo zabrániť nárastu počtu civilných obetí v pásme Gazy aj Izraeli. Zároveň by mohlo poskytnúť príležitosť na bezpečné prepustenie rukojemníkov a rukojemníčok.

Amnesty International zdokumentovala dôkazy o vojnových zločinoch, ktoré spáchali izraelské ozbrojené sily, bojovníci Hamasu a ďalších ozbrojených skupín. Prímerie by umožnilo nezávislé vyšetrovanie porušovania ľudských práv a vojnových zločinov. Prístup na miesto a k dôkazom by tak mohli získať aj Medzinárodný trestný súd (ICC) a Nezávislá vyšetrovacia komisia pre Okupované palestínske územia. Práca týchto orgánov je nevyhnutná na ukončenie dlhodobej beztrestnosti za páchanie vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Tieto orgány dokážu zabezpečiť spravodlivosť a odškodnenie pre preživších a pozostalých obetí. Okrem toho je ich činnosť nevyhnutým nástrojom prevencie opakovania podobných beštiálnych zločinov v budúcnosti. Vyšetrovanie ICC a nezávislej komisie by malo riešiť aj základné príčiny prebiehajúceho konfliktu vrátane izraelského režimu apartheidu uvaleného na všetkých Palestínčanov a Palestínčanky.

Podpíšte našu petíciu a vyzvite všetky strany konfliktu na okamžité uzavretie prímeria. Vyzvite predstaviteľov vlády SR, aby pomohli dosiahnuť prímerie a ukončiť pokračujúcu humanitárnu katastrofu v pásme Gazy.

Amnesty International je nestranná ľudskoprávna organizácia, ktorá pravidelne vydáva správy k situácii v Izraeli a na Okupovaných palestínskych územiach. Organizácia chce docieliť, aby všetky strany ozbrojeného konfliktu medzi Hamasom a Izraelom dodržiavali medzinárodné humanitárne právo a medzinárodné právo v oblasti ľudských práv. V súlade s týmto cieľom bude Amnesty International vo svojich budúcich správach skúmať nasadenie izraelskej armády v pásme Gazy v záujme určiť, či Izrael dodržiava pravidlá medzinárodného humanitárneho práva vrátane vykonávania nevyhnutných preventívnych opatrení na minimalizáciu škôd voči civilistom a civilným objektom a zdržania sa nezákonných útokov a kolektívnych trestov voči civilnému obyvateľstvu, ako to vyžaduje medzinárodné právo. Amnesty International bude naďalej sledovať aj aktivity Hamasu a iných palestínskych ozbrojených skupín.

Viac tlačových správ, stanovísk a ďalších materiálov k téme nájdete na https://www.amnesty.sk/amnesty-o-vyvoji-v-izraeli-a-na-okupovanych-palestinskych-uzemiach/

Podporte výzvu OKAMŽITÉ UZAVRETIE PRÍMERIA MEDZI IZRAELOM A HAMASOM on-line

• Róbert Fico: Predseda vlády SR, Úrad vlády SR

• aby sa tak podarilo zabrániť ďalším stratám na životoch civilistov a civilistiek a zabezpečiť prístup k životne dôležitej pomoci pre ľudí v pásme Gazy, ktorí sa ocitli uprostred bezprecedentnej humanitárnej katastrofy.