Stop násilným zásahom proti protestujúcim v Bangladéši

Bangladéš, akcia začala 7.8.2024, petícia je stále aktívna

V Bangladéši dochádza k historicky najsmrteľnejším zásahom proti protestujúcim od získania nezávislosti. Výsledkom tvrdej reakcie úradov, ktorá sa stupňuje od 15. júla, je smrť viac ako 197 študentov, novinárok a náhodných okoloidúcich. Tisíce ďalších ľudí utrpeli zranenia. Žiadajte, aby bangladéšska vláda urýchlene ukončila represie voči protestujúcim. Amnesty žiada prepustenie nespravodlivo väznených ľudí, ktorých zadržiavajú aj po tom, čo premiérka Hasína Wadžíd rezignovala a opustila krajinu.

Študenti a študentky vysokých škôl v Bangladéši spustili 1. júla 2024 protesty za reformu existujúceho systému kvót, ktorý vyhradzuje 30 % pracovných miest vo verejnej správe pre potomkov veteránov vojny za nezávislosť. Protestujúci tvrdia, že tento systém nespravodlivo zvýhodňuje stúpencov vládnucej strany.

Protesty sa stretli s tvrdou reakciou úradov. Počas eskalujúceho násilia prišlo o život viac ako 197 ľudí, pričom v jediný deň bolo zaznamenaných až 75 obetí na životoch. Ďalšie tisíce ľudí utrpeli zranenia a podľa odborných odhadov úrady zatkli viac ako 2 500 účastníkov a účastníčok protestov.

Amnesty International zistila, že nasadené bezpečnostné zložky použili proti protestujúcim nezákonnú, v niektorých prípadoch dokonca smrtiacu silu. Bangladéšske orgány tiež nedokázali zabrániť útokom na demonštrantov, ktoré údajne uskutočnili členovia BCL (Bangladesh Chatra League), skupiny napojenej na vládnucu stranu. Úrady okrem toho zaviedli zákaz vychádzania, ktorý môžu ozbrojené zložky vynucovať okamžitou streľbou, keď zbadajú človeka, ktorý zákaz porušil. Krajina zároveň čelí celoštátnemu výpadku internetu a je odrezaná od zvyšku sveta.

Práva a bezpečnosť bangladéšskej populácie sú vo vážnom ohrození. Preto je nevyhnutné okamžite konať a vyvodiť zodpovednosť voči zodpovedným osobám a páchateľom násilia.

Podporte výzvu ABY ÚRADY PREPUSTILI NESPRAVODLIVO VÄZNENÝCH PROTESTUJÚCICH on-line